Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Εκδήλωση της ΕΔΙΑ Μακεδονίας στην Καστοριά για τα Κορέστεια

Μία πολύ σημαντική θεματική εκδήλωση  με θέμα "Κορέστεια, χώρος, μνήμη, ιστορία", διοργανώνει η Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας 1940-1974 στο δημαρχείο Καστοριάς αυτό το Σάββατο 27 Αυγούστου 2022, ώρα 6:30μ.μ.

​Ομιλητές θα είναι οι:  Άγγελος Σινάνης, συγγραφέας, Ανδρέας Ανδρέου, ιστορικός, καθ. Πανεπιστημίου Φλώρινας, Σπύρος Καραβάς, ιστορικός, καθ. Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νίκος Θεοδοσίου, σκηνοθέτης - συγγραφέας.

Την επόμενη ημέρα, την Κυριακή 28 Αυγούστου 2022, η ΕΔΙΑ θα πραγματοποιήσει στις  10:30 π.μ. ξενάγηση στα χωριά των Κορέστειων, ενώ οι εκδηλώσεις, που γίνονται με την υποστήριξη του Ινστιτούτου "Νίκος Πουλαντζάς", είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ηλία Νικολακόπουλου.

Τα Κορέστεια, είναι ιστορική περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας στους πρόποδες του Βίτσι και περιλαμβάνει πάνω από 20 χωριά που βρίσκονται στα όρια των νομών Καστοριάς και Φλώρινας. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των χωριών είναι ιδιαίτερη για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Τα παλαιά σπίτια είναι κατασκευασμένα με πλίνθους με κοκκινόχωμα και άχυρο, που δίνουν το κοκκινωπό χρώμα στο τοπίο της περιοχής. Ο τρόπος κατασκευής των σπιτιών διατηρήθηκε έως τα μέσα του 20ου αιώνα και έπειτα εγκαταλείφθηκε. Τα τελευταία χρόνια μελετάται η ένταξη των πλινθόκτιστων οικισμών σε καθεστώς προστασίας, από την Εφορεία Νεώτερων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας.

 Με φόντο τα πλίνθινα χωριά των Κορεστείων, άλλα εγκαταλελειμμένα και άλλα με σθεναρές αντοχές στο πέρασμα του αδυσώπητου χρόνου, έχουν πραγματοποιηθεί γυρίσματα για αρκετές κινηματογραφικές ταινίες όπως «Ψυχή Βαθιά» του  Παντελή Βούλγαρη, «Το Μετέωρο Βήµα του Πελαργού» του αείμνηστου Θόδωρου Αγγελόπουλου και επίσης τις ταινίες "Παύλος Μελάς" του Φίλιππου Φυλακτού (1970), "Τζέιμς Μποντ: Για τα μάτια σου μόνο" του Τζον Γκλεν (1981),  κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.