Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Ταφόπλακα στο κάμπινγκ αποφάσισε να βάλει η πλειοψηφία Τσαμασλή

Από τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. λόγω της ώρας απουσίαζαν ακόμη και δημοτικοί σύμβουλοι.
Με οριακή διαφορά και με ψήφους 14 υπέρ έναντι 12 κατά, οι δημοτικοί σύμβουλοι της προσκείμενης στον δήμαρχο Θερμαϊκού Γ. Τσαμασλή, έβαλαν την υπογραφή τους στην ταφόπλακα του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, εγκρίνοντας τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΤΑΙΠΕΔ για την τσιμεντοποίηση του χώρου, την καταστροφή των περισσότερων από τα 2.500 δέντρα που υπάρχουν εκεί και τη δημιουργία περίκλειστου "τουριστικού χωριού" και εξαώροφου "πεντάστερου" ξενοδοχείου.

Σκληρή κριτική και πυρ ομαδόν και από τις πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δήμο Θερμαϊκού, οι επικεφαλής των οποίων όχι μόνο επισήμαναν τα τρωτά σημεία του καταστροφικού σχεδίου του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και σφυροκόπησαν τον δήμαρχο Θερμαϊκού, για τις οβιδιακές του θέσεις και τη συνεχή αλλαγή απόψεων για το θέμα του κάμπινγκ, σε μία διαδικασία που διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες.

Σφοδρές αντιδράσεις υπήρξαν υπήρξαν και για την ώρα σύγκλισης του δημοτικού συμβουλίου, στις 12 μ., γεγονός που είχε ω ς συνέπεια όχι μόνο να μην μπορέσει να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση το κοινό, αλλά ακόμη να απουσιάζουν και δημοτικοί σύμβουλοι, κυρίως εκείνοι που εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. "Κακώς ορίσατε αυτή την ώρα, έπρεπε να βάλετε τη συνεδρίαση ώρα 7 τα ξημερώματα ώστε να γίνει και ένα ωραίο πυτζάμα πάρτι", ακούστηκε στην αίθουσα.    

ΟΙ επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Γιάννης Μαυρομάτης, πρώην δήμαρχος Θερμαϊκού, Θοδωρής Τζέκος, Γιώργος Χατζηβαλάσης, Ντίνα Μώραλη και Δημήτρης Καπλάνης, αλλά επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Τάκης Μήλιος, ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Ιγνατιάδης και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας "Σώστε το Κάμπινγκ" Σπύρος Κουζινόπουλος απάντησαν στο πυροτέχνημα Τσαμασλή ότι δήθεν όσοι αντιδρούν στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν αντιπρόταση. Υπενθυμίζοντας την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού της 10ης Ιουνίου 2014 που ζητούσε όχι μόνο να μην τσιμεντοποιηθεί το κάμπινγκ, αλλά να περιέλθει η έκταση στην κυριότητα του Δήμου Θερμαϊκού προκειμένου να αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτών του με την ανάπτυξη εκεί πολιτιστικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Ένα σημείο στο οποίο επέμεναν οι επικεφαλής και των πέντε δημοτικών παρατάξεων ήταν και το γεγονός ότι ενώ το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ το 2013 αφορούσε 126 στρέμματα του κάμπινγκ, η νέα ΣΜΠΕ εντάσσει επιπλέον άλλα 35 στρέμματα ανεβάζοντάς τα στα 161 στρέμματα και κυρίως στην περιοχή νότια της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης-Νέας Μηχανιώνας. Επίσης καταργούνται οι κοινόχρηστοι χώροι καθώς και οι κάθετοι δρόμοι πρόσβασης του κοινού στην παραλία, δρόμοι που προβλέπονταν στην προηγούμενη ΣΜΠΕ.

Ακόμη, αλλάζει η μορφή του παραλιακού δρόμου και από πεζόδρομος- ποδηλατόδρομος γίνεται οδός ήπιας κυκλοφορίας, ώστε να μπορούν να προσεγγίζουν το χώρο μόνο τα αυτοκίνητα των ενοίκων των πολυτελών κατοικιών και των πελατών του ξενοδοχείου. Και σε αρκετές χρήσεις υπάρχει απαγόρευση για τους κατοίκους της περιοχής.

Επιπλέον το σχέδιο δεν μελετά καθόλου Ζώνη Άμεσης Επιρροής (ΖΑΕ) και τις επιπτώσεις του έργου σε αυτήν όπως ύδρευση, κυκλοφοριακό πρόβλημα, απόβλητα κλπ

Τέλος για τη μεταφορά στο "τουριστικό χωριό" και το "πεντάστερο" ξενοδοχείο που θέλουν ΤΑΙΠΕΔ και Τσαμασλής να δημιουργηθούν στο χώρο του σημερινού κάμπινγκ, θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο κυκλοφοριακά ο δημόσιος δρόμος-Καρμανιόλα Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας που έχει χαρακτηριστεί από την Τροχαία ως ο χειρότερος και πλέον επικίνδυνος δρόμος στο νομό Θεσσαλονίκης.

Απέναντι σε όλα αυτά και πολλά ακόμη θέματα που τέθηκαν ο δήμαρχος Θερμαϊκού, εμφανιζόμενος ως μεσολαβητής του ΤΑΙΠΕΔ  περιορίστηκε σε γενικόλογες αναφορές για "ανάπτυξη" και "αξιοποίηση" με το "τουριστικό χωριό" χωρίς να μπει στον κόπο να αιτιολογήσει τις συνεχείς μετατοπίσεις του επί του θέματος, αλλά και αποφεύγοντας να απαντήσει αν επιμένει ακόμη στην προ διμήνου δήλωσή του ότι και ο ίδιος είναι κατά της τσιμεντοποίησης.

Τέλος, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις του εκπροσώπου της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, δήλωσε ότι ισχύει η διαβεβαίωσή του ότι ισχύει ακόμη η διαβούλευση και ότι μπορούν οι πολίτες και οι φορείς να καταθέτουν τις απόψεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.