Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Διήμερο εκδηλώσεων της ΕΔΥΕΘ για τον Νίκο Νικηφορίδη

Διήμερο εκδηλώσεων μνήμης, τιμής και αγώνα  για την 73η επέτειο εκτέλεσης στο Γεντί Κουλέ του ΕΠΟΝίτη νεολαίου Νίκου Νικηφορίδη, επειδή συγκέντρωνε υπογραφές υπέρ της ειρήνης και κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, διοργανώνει αυτό το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Μαρτίου η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-Κυριακή, 3 Μάρτη 2024 12:00, κεντρική εκδήλωση μνήμης στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές, επί της οδού Παπαναστασίου απέναντι από την εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων (λεωφορείο 26).

-Σάββατο και Κυριακή 2-3 Μάρτη και ώρες 10:00 - 13:00, στον χώρο πολλαπλών χρήσεων του 1ου - 5ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών (Ζαχαρ. Γουναρίδη 1) θα παρουσιαστούν εκατοντάδες εικαστικά έργα μαθητών δημοτικών σχολείων και των πολιτιστικών τμημάτων των ΚΔΑΠ. 

-Σάββατο, 2 Μάρτη 11:30, στον ίδιο χώρο θα παρουσιαστεί μουσικό-καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το «Ρεμπέτικο σχήμα» του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ: 

"Πριν 73 χρόνια, στις 5 Μάρτη 1951, στον τόπο εκτελέσεων πίσω από τις περιβόητες φυλακές της Θεσσαλονίκης «Γεντί Κουλέ», τουφεκίστηκε ο 23χρονος νεολαίος, ΕΠΟΝίτης αγωνιστής της Αντίστασης Νίκος Νικηφορίδης. Το «έγκλημα» του πρωτομάρτυρα του κινήματος ειρήνης στη χώρα μας ήταν η συλλογή υπογραφών ενάντια στην εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, κάτω από την διεθνή καμπάνια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, γνωστή ως «Έκκληση της Στοκχόλμης».

 Ο Νίκος Νικηφορίδης ζει και σήμερα στις καρδιές μας! 

Ζει στους αντιπολεμικούς-αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες για έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο. 

Σε συνεργασία με φορείς της εκπαίδευσης, με φορείς του γονεϊκού κινήματος και της τοπικής διοίκησης οργανώνουμε έκθεση μαθητικών έργων. Στόχος μας τα παιδιά να εκφράσουν καλλιτεχνικά με λόγο, εικόνα, βίντεο, μουσική, θεατρικά δρώμενα, εικαστικά ή με όποιο άλλον τρόπο επιλέξουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο, την καταδίκη του και τον πόθο τους για ειρήνη.

Τα έργα των μαθητών θα εκτεθούν το Σάββατο και την Κυριακή, 2-3 Μάρτη 2024, από ώρα 10:00 έως 13:00 στο κλειστό  γυμναστήριο του 1ου-5ου  Δημοτικού Σχολείου Συκεών (οδ. Ζαχαρ. Γουναρίδη 1). 

Το Σάββατο στις 11:30  στον ίδιο χώρο θα παρουσιαστεί μουσικό-καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το «Ρεμπέτικο σχήμα» του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Την Κυριακή οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν στις 12:00 με την καθιερωμένη συγκέντρωση τιμής και αγώνα στο μνημείο προς τιμή του Νίκου Νικηφορίδη, στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές, επί της οδού Παπαναστασίου.

Στη σημερινή πολύ επικίνδυνη συγκυρία συνεχίζεται επί 2 χρόνια ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και της Ρωσίας στην Ουκρανία, με αμέτρητα θύματα και τεράστια δεινά και θυσίες και για τους δύο λαούς, και με απρόβλεπτη ακόμη την κατάληξή του. Συνεχίζεται ασταμάτητα, για πάνω από πέντε μήνες, η σφαγή – γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ. Με πάνω από 30.000 νεκρούς, με χιλιάδες νεκρά μικρά παιδιά, αμέτρητους τραυματίες και όλη την περιοχή της Γάζας να έχει μετατραπεί σε ένα σωρό από χαλάσματα. Στην ευρύτερη περιοχή μαίνονται πόλεμοι και ξεπηδούν νέες εστίες αντιπαράθεσης, στην Ερυθρά Θάλασσα και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. 

Ολόκληρη η περιοχή έχει μετατραπεί σε ένα πύρινο κουβάρι που κατακαίει λαούς και χώρες!

Η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ορμητήριο των νατοϊκών φονιάδων και σε στόχο απαντητικών χτυπημάτων αντίπαλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Τελευταία πράξη αυτής της πολύ στενής εμπλοκής της Ελλάδας είναι η ανάληψη της διοίκησης της ευρωενωσιακής επιχείρησης «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα, στέλνοντας ταυτόχρονα και την φρεγάτα «ΥΔΡΑ» εκεί.

Οι μύθοι, ότι η βαθύτερη πρόσδεση της Ελλάδας στους επιθετικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ μπορεί τάχα να συμβάλλει στην άμυνα, την ασφάλεια και στην προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων καταρρίπτονται από την ίδια την πραγματικότητα. Πάνω από 6 δισεκατομμύρια το χρόνο διαθέτει η κυβέρνηση για τις νατοϊκές στρατιωτικές δαπάνες, 8,5 δισεκατομμύρια για την αγορά των F-35, αμέτρητα εκατομμύρια για την αποστολή των πολεμικών πλοίων στα θέατρα του πολέμου.

Σήμερα που τα μαύρα σύννεφα του πολέμου σκεπάζουν βαριά ολόκληρη την περιοχή πρέπει να σημάνει συναγερμός!

Λαός και νεολαία πρέπει να πουν δυνατά: Ως εδώ! 

Η κυβέρνηση να σταματήσει την ανάμειξη στον πόλεμο στην Ουκρανία και στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού! 

Η χώρα μας να σταματήσει να είναι ορμητήριο των αμερικανονατοϊκών φονιάδων! Να κλείσουν οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές! 

Να κλείσει το νατοϊκό στρατηγείο NRDC στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού!

Να επιστρέψουν πίσω τα πολεμικά πλοία από τη Μέση Ανατολή, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό!

Κανένας φαντάρος και αξιωματικός σε αποστολή εκτός συνόρων!

Έξω η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.