Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα κατά των βασανιστηρίων και τα μαρτύρια στα χρόνια της χούντας

Διεθνής Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων είναι η σημερινή, μία επέτειος που καθιερώθηκε στις 26 Ιουνίου 1998, τιμώντας τη Διεθνή Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων, η οποία, με βάση και τον Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, από το 1948 απαγορεύει την απάνθρωπη αυτή μέθοδο ανάκρισης. Η Ελλάδα, έχει πικρή εμπειρία από τα βασανιστήρια που εφαρμόστηκαν κατά κόρον στις δύο δικτατορίες που γνώρισε η χώρα, στη δικτατορία Μεταξά του 1936 και στη δικτατορία της χούντας του 1967.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Παρέμβαση του ΣΦΕΑ στο διαγωνισμό για τη Γυάρο

Παρέμβαση, θα πραγματοποιήσει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθένρτων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) αυτή την Παρασκευή 28 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στη φιέστα που οργανώνεται για την παρουσίαση της παράδοσης της Γυάρου σε επιχειρηματικά συμφέροντα.  Τονίζει δε ότι οι δεσμώτες της χούντας δεν θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να παραδώσει τη μνήμη της Γυάρου στα νύχια αγοράς, στο όνομα της περιβόητης "πράσινης μετάβασης".

Έλληνες νεοναζί στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα !

Χρυσαυγίτες που πήραν μέρος στις μάχες του εμφύλιου πολέμου στη Βοσνία, χαιρετούν ναζιστικά
Μια σκοτεινή σελίδα της ευρωπαϊκής ιστορίας, η μεγάλη ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, πριν από 29 ακριβώς χρόνια, είχε και «ελληνικό ίχνος», όπως αποδεικνύεται από ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Από τα οποία προκύπτει η ολοκάθαρη συμμετοχή ακροδεξιών Ελλήνων εθνικιστών και πρωτίστως Χρυσαυγιτών.

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Γυάρος: Το "νησί του διαβόλου" τόπος για μπίζνες;

Πράσινο μέλλον ή ιστορική μνήμη; Βιώσιμη ανάπτυξη ή κολαστήριο για το μετεμφυλιακό κράτος; Όλα μπερδεύονται θολά στον  διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό  για το ιστορικό κτίριο των φυλακών της Γυάρου, έναν μνημονικό τόπο για τον εμφύλιο και τη χούντα, ένα μνημείο εξόντωσης αριστερών και άλλων πολιτών με «αρνητικά» πολιτικά φρονήματα. Η βιομηχανία αλουμινίου ALUMIL τον διοργανώνει με την υποστήριξη της ΜΚΟ Aegeas του Ιδρύματος Αθανασίου & Μαρίνας Μαρτίνου προτείνοντας τη μετατροπή του κτιρίου σε «water energy self-sufficient Hub»(αυτοδύναμος κόμβος νερού και ενέργειας).

Εβραίοι της Θεσσαλονίκης στο αντάρτικο


του Σπύρου Κουζινόπουλου
Δεκαετίες τώρα μένει αναπάντητο το ερώτημα: Γιατί η πολυπληθής εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης δέχθηκε αδιαμαρτύρητα σχεδόν τη μοίρα που της επιφύλαξαν οι χιτλερικοί κατακτητές και οδηγήθηκαν τα μέλη της στην κυριολεξία ως "πρόβατα επί σφαγή" στα κρεματόρια του θανάτου; Απορία εύλογη. 

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Σύντομα ιστορικά στοιχεία για το Δήμο Θερμαϊκού

Ιστορικά στοιχεία για την περιοχή και των οκτώ δημοτικών διαμερισμάτων του ενιαίου, εδώ και δέκα τέσσερα χρόνια, δήμου Θερμαϊκού, παραθέτουμε στη συνέχεια. Ενός δήμου με αλματώδη αύξηση του πληθυσμού και τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, προς όφελος των κατοίκων του, που όμως δεν αξιοποιήθηκαν μέχρι τώρα από δημοτικές αρχές κατώτερες των περιστάσεων.

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Η πρώτη χρεοκοπία της Ελλάδος πριν 126 χρόνια

Πριν από 126 χρόνια, τέλη Μαίου-αρχές Ιουνίου 1898, η Ελλάδα γνώριζε την «κατοχή» του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου. Αντιπρόσωποι των Μεγάλων Δυνάμεων (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία και Ρωσία) εγκαθίστανται μόνιμα στην Αθήνα. Θα εποπτεύουν τις δημόσιες υπηρεσίες, που ήταν αρμόδιες για την είσπραξη των εσόδων, τα οποία προορίζονταν να εξοφλούνται οι δανειστές του ελληνικού κράτους. 

Ελληνικά σωματεία και συντεχνίες στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία

Το Μακεδονικόν Ημερολόγιον, που άρχισε να εκδίδεται στην Αθήνα το 1908 από τον Παμμακεδονικό Σύλλογο Αθηνών, δημοσίευσε στο δεύτερο τεύχος του, το 1909 έναν κατάλογο με ελληνικά σωματεία, συντεχνίες και πατριωτικούς συλλόγους που λειτουργούσαν στην τουρκοκρατούμενη ακόμη τότε Μακεδονία.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Ναπολέων Σουκατζίδης: Ο ήρωας που έφτυσε το θάνατο

του Σπύρου Κουζινόπουλου*
“Έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους όσοι θεωρούν ότι η άνοδος της ακροδεξιάς και η αναβίωση του νεοναζισμού,  αποτελεί την υπέρτατη ύβρι απέναντι στον αγώνα και τις θυσίες λαμπρών τέκνων της Ελλάδας, όπως ο Ναπολέων Σουκατζίδης, που πάλεψαν και θυσιάστηκαν για να μπορούμε σήμερα να σκεφτόμαστε ελεύθερα”.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

O φονικός σεισμός στη Θεσσαλονίκη το 1978

Αναζητώντας νεκρούς στα συντρίμμια της μοιραίας πολυκατοικίας της Ιπποδρομίου
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Πέρασαν 46 χρόνια από την ημέρα που η Θεσσαλονίκη χτυπήθηκε από τον φονικό σεισμό των 6,6 Ρίχτερ, ο οποίος κόστισε τη ζωή 49 ανθρώπων.  Ήταν η ώρα 11,03 το βράδυ της Τρίτης 20 Ιουνίου 1978, όταν η πόλη και όλη η κεντρική Μακεδονία συγκλονίστηκαν από μία ισχυρότατη σεισμική δόνηση, που είχε ως επίκεντρο 35 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο χωριό Προφήτης, ανάμεσα στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη.

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Ο Ν.Παπαπερικλής για την απελευθερωμένη Θεσσαλονίκη

του Σπύρου Κουζινόπουλου

Λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη ακτοπλοϊκώς ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Νίκος Παπαπερικλής για να αναλάβει εργασία στη νόμιμη πλέον καθημερινή πρωϊνή εφημερίδα "Λαϊκή Φωνή", που εκδίδονταν πριν μυστικά σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής ως όργανο του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ. 

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Η ομαδική απόδραση από τον τάφο των ζωντανών νεκρών

Η δραπέτευση από τον Άη-Στράτη 62 εξόριστων λίγο πριν την εκτέλεσή τους
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Τη νύχτα της 17 προς 18 Ιουνίου 1943, το Μακεδονικό Γραφείο του ΚΚΕ, που είχε τη μυστική του έδρα στη Θεσσαλονίκη, συντονίζοντας την πάλη του λαού της Μακεδονίας κατά των χιτλερικών κατακτητών, οργανώνει υπό μυθιστορηματικές συνθήκες μία άφταστη σε ηρωϊσμό και πατριωτικό μεγαλείο ενέργεια: Την απόδραση, από το ξερονήσι του Άη-Στράτη, λίγο πριν την εκτέλεσή τους από τους Ναζί, των τελευταίων 62 εξόριστων κομμουνιστών που είχαν απομείνει στο νησί ακόμη από τη δικτατορία Μεταξά.

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Η Άννα Θεοφυλάκτου της ΕΠΟΝ, της κατοχής και της απελευθέρωσης

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Στη μνήμη της εξαίρετης αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης Άννας Θεοφυλάκτου, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό της, δημοσιεύουμε αποσπάσματα από μία μακρά συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει πριν 16 χρόνια και την οποία ευλαβικά διατηρούμε στο δημοσιογραφικό μαγνητοφωνάκι μας. Η Άννα Θεοφυλάκτου ήταν η τελευταία επιζώσα ΕΠΟΝίτισας της Θεσσαλονίκης, η “μεγάλη κυρία του ποντιακού ελληνισμού” όπως αποκλήθηκε και υπήρξε η πρώτη γυναίκα οφθαλμίατρος στην Ελλάδα. 

Το τραγικό τέλος του Άρη Βελουχιώτη

79 χρόνια από το θάνατο του θρυλικού πρωτοκαπετάνιου του  ΕΛΑΣ
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Συμπληρώθηκαν 79 χρόνια από τον τραγικό θάνατο ενός από τους πρωτοπόρους της Εθνικής Αντίστασης κατά των χιτλερικών κατακτητών, του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ και θεμελιωτή του αντάρτικου κινήματος στην υπόδουλη Ελλάδα, του Άρη Βελουχιώτη. Ενός ήρωα που το όνομά του έγινε θρύλος και γράφτηκε με χρυσά γράμματα στη νεότερη ελληνική ιστορία, πλάϊ στα ονόματα των ηρώων της Επανάστασης του 1821.

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Ο «Σύλλογος Φίλων του Χίτλερ» στη γερμανοκρατούμενη Θεσσαλονίκη

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Στη γερμανοκρατούμενη Θεσσαλονίκη της Κατοχής, είχε δημιουργηθεί από φιλοναζιστικά και δωσίλογα στοιχεία, ακόμη και …. «Σύλλογος Φίλων του Χίτλερ εν Ελλάδι», με σκοπό αφενός τη διάδοση της ναζιστικής θεωρίας στην περιοχή της Μακεδονίας και αφετέρου την υποβοήθηση των γερμανικών αρχών Κατοχής, με την κατάδοση, σύλληψη και εκτέλεση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Ο ναζιστής Γεώργιος Πούλος και η εγκληματική του δράση στη Μακεδονία

Ένας από τους πιο διαβόητους στυγερούς εγκληματίες και δωσιλόγους της γερμανικής Κατοχής ήταν ο ναζιστής απότακτος αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Πούλος, με πλούσια εγκληματική δράση σε όλη την περιοχή της Μακεδονίας. Δολοφόνος πολυάριθμων αμάχων και γνωστός για τη σαδιστική επιθυμία του να βασανίζει φρικτά διάφορα από τα θύματά του.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Ένα μυστικό υπόγειο γερμανικό Στρατηγείο στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ένα μυστικό υπόγειο καταφύγιο-Στρατηγείο των Γερμανών στη Θεσσαλονίκη, είχε ανακαλύψει λίγες εβδομάδες μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Ναζί  ο συγγραφέας Ηλίας Πετρόπουλος. Το καταφύγιο είχε κατασκευαστεί για το ενδεχόμενο συμμαχικής απόβασης στη Μακεδονία και επρόκειτο για ένα σύστημα  υπόγειων αιθουσών, με δύο-τρεις εξόδους κινδύνου, οι οποίες έκλειναν ερμητικά με βαριά μαντεμένια καπάκια. 

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Οι ενδιαφερόμενοι για το κάμπινγκ και ο Μελισσανίδης

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε το απόγευμα ότι βρέθηκαν τρεις ενδιαφερόμενοι που κατέθεσαν προσφορές για την απόκτηση του ακινήτου του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, συνολικής έκτασης 161.456,84 τ.μ.. Πίσω από μία από αυτές, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται ο γνωστός εφοπλιστής και μεγαλοπαράγοντας Δ. Μελισσανίδης.

Κατώτερη των περιστάσεων η δημοτική αρχή στο θέμα του κάμπινγκ

Κατώτερη των περιστάσεων, αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού στο θέμα του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, με τον δήμαρχο Θεόδωρο Τζέκο, λησμονώντας τις επί μία τετραετία προεκλογικές του δεσμεύσεις κατά του ξεπουλήματος της έκτασης, να τάσσεται τώρα υπέρ της καταστροφικής "αξιοποίησης" από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αλλά και τον πρώην δήμαρχο Γ. Τσαμασλή όχι μόνο να θριαμβολογεί που ο κ. Τζέκος ακολουθεί τα δικά του βήματα για το ξεπούλημα του κάμπινγκ, αλλά και να χλευάζει προκλητικά τους δημότες που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και ζητούσαν να μην συναινέσει ο Δήμος Θερμαϊκού στην καταστροφή του κάμπινγκ.

Ο στραγγαλισμός του Ρήγα Φεραίου πριν 226 χρόνια

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Τέτοιες μέρες του Ιουνίου του 1798, εκτελείται με στραγγαλισμό από τους Τούρκους στο Βελιγράδι ο Ρήγας Φεραίος (Βελεστινλής), ο μεγάλος Έλληνας ιδεολόγος - επαναστάτης, ο οποίος, μέσα από τα έργα του  καλούσε σε εξέγερση όλους τους λαούς της Βαλκανικής, με σκοπό το γκρέμισμα της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία μιας Βαλκανικής Ομοσπονδίας.

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Σήμερα ώρα 6 μ.μ. το διάβημα διαμαρτυρίας για το κάμπινγκ

Σήμερα Τετάρτη 12 Ιουνίου ώρα 6:00 μ.μ. το διάβημα διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσουν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, στους Νέους Επιβάτες η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πολιτών "Σώστε το Κάμπινγκ" και ο Σύλλογος Γυναικών Αγίας Τριάδας με αίτημα να μην προχωρήσει από το ΤΑΙΠΕΔ το ξεπούλημα του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας.

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Γιατί πρέπει το κάμπινγκ Αγ. Τριάδας αντί για ξεπούλημα να περάσει στο Δήμο

του Σπύρου Κουζινόπουλου

Δέκα χρόνια δεν πάψαμε να φωνάζουμε ότι ο χώρος του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, πρέπει να περιέλθει στην αποκλειστική κυριότητα του Δήμου Θερμαϊκού. Προκειμένου, εκτός από την επαναλειτουργία ενός τμήματός του ως κάμπινγκ, για να αποδίδει έσοδα στα ισχνά δημοτικά ταμεία, να λειτουργήσει και ως πολυχώρος εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων που τόση ανάγκη έχει η περιοχή.

Ένα δημοσίευμα πριν επτά δεκαετίες για τους αλιεργάτες Θερμαϊκού

Μία από τις φωτογραφίες που υπήρχε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Τα προβλήματα που απασχολούσαν τους αλιεργάτες του Θερμαϊκού, εκ των οποίων πολλά εξακολουθούν να υφίστανται και στις μέρες μας, παρουσιάζονταν σε ένα ιδιαίτερα κατατοπιστικό ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει  πριν επτά και πλέον δεκαετίες, στις 10 Ιουνίου 1946, η ημερήσια εφημερίδα Ελευθερία, η οποία εκδίδονταν στη Θεσσαλονίκη και ήταν  δημοσιογραφικό όργανο του ΕΑΜ Μακεδονίας-Θράκης.

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Κάλεσμα του Συλλόγου Γυναικών Αγίας Τριάδας για το κάμπινγκ

Πρόσκληση στις γυναίκες και όλους τους πολίτες να βρεθούν αυτή την Τετάρτη 12 Ιουνίου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ΘερμαΪκού, την ώρα που θα συνεδριάζει το Δ.Σ., με αίτημα την αποτροπή του εγκλήματος του ΤΑΙΠΕΔ για το ξεπούλημα του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, απευθύνει ο Σύλλογος Γυναικών Αγίας Τριάδας. Σημειώνεται ότι ανάλογο κάλεσμα εκδόθηκε και από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας "Σώστε το Κάμπινγκ".

Ένα έγκλημα κατά της ενημέρωσης: Έντεκα χρόνια από το «μαύρο» στην ΕΡΤ

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι το βράδυ της Τρίτης 11ης Ιουνίου 2013 η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και τη σύμπραξη του συνεταίρου της στην διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, έριξε «μαύρο» στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση. Έστειλε τα ΜΑΤ να περικυκλώσουν όλα τα κτίρια της και να κλείσουν τους πομπούς, ώστε να πέσει το σήμα. Πριν, μέσω του ΟΤΕ, είχε κόψει κάθε δυνατότητα επικοινωνίας.

Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Συγκέντρωση την Τετάρτη στο δημοτικό συμβούλιο για το κάμπινγκ

 

Στην ολοκλήρωση του εγκλήματος κατά του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, προχωράει το ΤΑΙΠΕΔ με το διαγωνισμό για το ξεπούλημα αυτού του τελευταίου μεγάλου ελεύθερου χώρου και πνεύμονα πρασίνου στην ανατολική Θεσσαλονίκη που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Ιουνίου. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την αποτροπή της παραχώρησης του χώρου, οργανώνει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πολιτών "Σώστε το Κάμπινγκ" μία μέρα πριν, την Τετάρτη 12 Ιουνίου ώρα 6:00 μμ στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, στους Νέους Επιβάτες.

Ο Θερμαϊκός του Βασίλη Τσιτσάνη

    Αφιέρωμα στον μεγάλο βάρδο του λαϊκού μας τραγουδιού
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ιδιαίτερα δεμένος με την περιοχή του σημερινού δήμου Θερμαϊκού, ήταν ένας από τους κορυφαίους της Ελληνικής λαϊκής μουσικής, ο αξέχαστος συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής Βασίλης Τσιτσάνης (18 Ιανουαρίου 1915 – 18 Ιανουαρίου 1984). Το τραγούδι του «Μπαξέ Τσιφλίκι», το εμπνεύσθηκε τις πολλές φορές που επισκέπτονταν τους Νέους Επιβάτες, τα μαύρα χρόνια της Κατοχής, ενώ αρκετό διάστημα διέμεινε και στην Επανομή, όπου σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, έγραψε και δύο ύμνους για την Εθνική Αντίσταση και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ!

Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Ένας Κεφαλονίτης στρατηγός που έσωσε 1.500 Εβραίους από το Ολοκαύτωμα

Η άγνωστη ιστορία του Κεφαλονίτη στρατηγού Κωνσταντίνου Σπ. Ρόκου, ήρωα του Αλβανικού μετώπου, ο οποίος ως Γενικός Επιθεωρητής Νομαρχιών Θεσσαλίας, με έδρα το Βόλο, έσωσε στα μαύρα χρόνια της Κατοχής 1.500 καταδιωκόμενους Εβραίους, σε αντίθεση με τα όσα έπραξαν άλλοι Γενικοί Επιθεωρητές άλλων περιοχών της χώρας και ιδιαίτερα της Μακεδονίας.

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

105 δελφίνια και ένα ενδημικό σαλάχι καταγράφηκαν στο Θερμαϊκό

Στη συστηματική καταγραφή και παρακολούθηση των δελφινιών του Θερμαϊκού κόλπου επιδίδονται από το 2021 επιστήμονες οι οποίοι χαρακτηρίζουν πλέον «συχνή την παρουσία» του είδους στη θαλάσσια περιοχή.

Η ίδρυση της Νεολαίας Λαμπράκη πριν από 61 χρόνια

Εξόρμηση της ΔΚΝΓΛ Θεσσαλονίκης στην Κατερίνη, τον Ιούλιο του 1963, με τον Μίκη Θεοδωράκη
του Σπύρου Κουζινόπουλου* 
Αρχές Ιουνίου 1963 και η ελληνική νεολαία ήταν σε αναβρασμό. Η νέα γενιά δεν μπορούσε να αναπνεύσει από τα σκληρά, καταπιεστικά μέτρα των συντηρητικών κυβερνήσεων της εποχής, ενώ ένα πλέγμα νόμων, διατάξεων, απαγορεύσεων που διαιωνίζονταν από την εποχή του Εμφυλίου, «έπνιγε» κάθε δημοκρατική, κάθε ελεύθερη φωνή. Καρπός των αγώνων εκείνων αποτέλεσε η ίδρυση ταυτόχρονα στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα της "Δημοκρατικής Κίνησης Νέων Γρηγόρης Λαμπράκης" που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε "Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη".

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Το τελευταίο γράμμα ενός από τους εκτελεσμένους ήρωες στις 6 Ιουνίου 1944

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Στις 6 Ιουνίου 1944, έγινε από τους χιτλερικούς, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, η ομαδική εκτέλεση 101 πατριωτών, οι περισσότεροι των οποίων ήταν κρατούμενοι ως όμηροι στο στρατόπεδο «Παύλος Μελάς». Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη από τις ομαδικές εκτελέσεις που οργάνωσαν οι Γερμανοί στη Θεσσαλονίκη και μία από τις μεγαλύτερες σε όλη την κατεχόμενη τότε από τους Ναζί Ελλάδα, δικαιολογήθηκε δε από τους κατακτητές ότι έγινε ως αντίποινα για τον εκτροχιασμό τρένου και άλλες ανταρτικές επιθέσεις. Παρουσιάζουμε στη συνέχεια την μικρή ιστορία του ενός από τους εκτελεσμένους ήρωες σ' εκείνο το ομαδικό πογκρόμ, του αγρότη Κώστα Πλωμαρίτη, που κατοικούσε στο Μακροχώρι Ημαθίας.

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Τραμπούκικη επίθεση κατά των γραφείων ΣΥΡΙΖΑ στην Περαία

Την τραμπούκικη επίθεση κατά των γραφείων της Οργάνωσης Θερμαϊκού στην Περαία αλλά και του κλογικού περιπτέρου του κόμματος σε παρακείμενη περιοχή, καταγγέλει η Νομαρχιακή Επιτροπή Β΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Η επίθεση αυτή από τους ίδιους "αγνώστους" γίνεται μία εβδομάδα μετά την καταστροφή του εκλογικού περιπτέρου του ΚΚΕ πάλι στην Περαία.

Ιούνιος 1944: Η ομαδική εκτέλεση 101 πατριωτών στα Διαβατά

Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των Ναζί στη Θεσσαλονίκη πριν 80 χρόνια
“Όταν οι κρατούμενοι αντιλήφθηκαν τι επρόκειτο να ακολουθήσει,  έστησαν χορό, τραγουδώντας το «Έχε γεια καϋμένε κόσμε… και οι Έλληνες δεν ζούνε δίχως την ελευθεριά»”.

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Mία μαύρη επέτειος, συμπληρώνεται αυτές τις ημέρες. Καθώς στις 6 Ιουνίου 1944, έγινε η μεγαλύτερη από τις ομαδικές εκτελέσεις που οργάνωσαν οι Γερμανοί στη Θεσσαλονίκη και μία από τις μεγαλύτερες σε όλη την  κατεχόμενη τότε από τους Ναζί Ελλάδα, με 101 πατριώτες, που έπεσαν θύματα της τυφλής ναζιστικής βίας. 

Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Σαμποτάζ Έβρου: Η μεγαλύτερη σκευωρία στα ελληνικά χρονικά

ΑΠΌ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Συμπληρώνονται 59 χρόνια από τη μεγαλύτερη στα χρονικά σκευωρία από συστάσεως Ελληνικού κράτους, το περιβόητο «Σαμποτάζ του Έβρου», που στήθηκε τον Ιούνιο του 1965, με οργανωτή έναν νοσηρό εγκέφαλο, τον επικεφαλής των πραξικοπηματιών της χούντας που από τότε συνωμοτούσαν για την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, τον μετέπειτα δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο.

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

H αγάπη του Ναζίμ Χικμέτ για την Ελλάδα

Ο διακεκριμένος φιλέλληνας Τούρκος ποιητής που είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη
Ναζίμ Χικμέτ. Ο μεγάλος Τούρκος επαναστάτης ποιητής, ο οποίος έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα και το λαό της που τον ύμνησε στα δημιουργήματά του. Όχι μόνο γιατί είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη, αλλά και διότι θαύμαζε τον ελληνικό λαό για τους αγώνες του. Γι' αυτό εξάλλου και πολλά του ποιήματα αναφέρονται στη χώρα μας. Συμπληρώνονται φέτος εξήντα χρόνια από το θάνατο και 122 χρόνια από τη γέννηση του  Το έργο του ποιητή, πάντα σύγχρονο, εξακολουθεί να εμπνέει και σήμερα.

Η ιστορία μιας προκήρυξης...

Η ιστορία μιaς προκήρυξης που είχε εκδοθεί στο νομό Ημαθίας την προπαραμονή της εισόδου των γερμανικών στρατευμάτων στη Βέροια. Βρισκόμαστε στις 9 Απριλίου 1941, οι χιτλερικοί έχουν ήδη εισέλθει στη Θεσσαλονίκη και ετοιμάζονται να κατηφορίσουν προς νότο για να καταλάβουν την Αθήνα. Στο άκουσμα της είδησης ότι οι Γερμανοί πρόκειται να μπουν στην πόλη, ο Μητροπολίτης Βέροιας και Ναούσης, Πολύκαρπος, συγκαλεί σύσκεψη στα γραφεία της Μητρόπολης.

Σήμερα Δευτέρα η κηδεία του Γιάννη Γκιργκούδη


Μεγάλη απώλεια για το δημοκρατικό προοδευτικό κίνημα ο θάνατος του αγωνιστή της Αριστεράς και του αντιδικτατορικού κινήματος κατά της χούντας, Γιάννη Γκιργκούδη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Δευτέρα, 3 Ιουνίου, στις 5μ.μ., στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, στην Καλαμαριά.

Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Η Οδύσσεια ενός Επανομίτη ομήρου των στρατοπέδων συγκέντρωσης

Ο Γιώργος Τσιωμής εκτοπισμένος στον Άϊ-Στράτη μαζί με συνεξόριστους και τη σύζυγο με το παιδί ενός συγκρατουμένου του που είχαν πάει να τον επισκεφθούν.

του Σπύρου Κουζινόπουλου

H Oδύσσεια ενός ομήρου που από γραφιάς στα μετόχια και καλλιεργητής στα χωράφια της Επανομής Θεσσαλονίκης, βρέθηκε να συμμετέχει στο αγροτικό κίνημα της περιοχής, πολέμησε στα αλβανικά βουνά και στη συνέχεια στην Εθνική Αντίσταση και εξαιτίας αυτού, φυλακίστηκε στο στρατόπεδο "Παύλος Μελάς", στάλθηκε όμηρος στη Γερμανία, όπου από θαύμα επέζησε, για να γνωρίσει στο τέλος και την "περιποίηση" από τη δικτατορία της χούντας..

Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Μηνάς Πατρίκιος: Το κυνηγητό κατά του πρώτου αριστερού δημάρχου Θεσσαλονίκης

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Η άγνωστη ιστορία του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου δημάρχου Θεσσαλονίκης, του αριστερού Μηνά Πατρίκιου και η τριπλή καρατόμησή του από τον δικτάτορα Θεόδωρο Πάγκαλο, την περίοδο του μεσοπολέμου. Kαι αργότερα, την μετεμφυλιακή περίοδο, ο εξαναγκασμός του σε παραίτηση από τα μεγαλοσυμφέροντα των μετόχων του ΟΑΣΘ και την συντηρητική κυβέρνηση της εποχής.

Μία επίσκεψη του Τίτο στη Θεσσαλονίκη πριν από 70 χρόνια

Πως η οσφυοκαμψία των μεταπολεμικών κυβερνήσεων οδήγησε το Μακεδονικό  στο τέλμα
Ο Τίτο, συνοδευόμενος από τον βασιλιά Παύλο στη Θεσσαλονίκη χαιρετάει τη φιλαρμονική του "Παπάφειου"
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Οι πολιτικές εκείνες δυνάμεις που πριν πέντε χρόνια κραύγαζαν περί "προδοσίας" για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ήταν οι ίδιες που ευθύνονταν για το τέλμα στα εθνικά μας θέματα, με την πολιτική της οσφυοκαμψίας απέναντι στους μεγάλους «προστάτες» της χώρας. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το "Μακεδονικό", όπως προκύπτει από τις παραχωρήσεις που είχαν γίνει κατά την επίσκεψη του Τίτο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 1954.