Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Σοβαρά εμπόδια στη λειτουργία της Ακαδημίας


Μήπως τελικά το υπουργείο εμπαίζει τους σπουδαστές της ΑΕΝ;
Μήπως είναι άλλες οι προθέσεις του και δεν βγαίνει να το πει;
Σοβαρά εμπόδια, μπαίνουν στο δρόμο της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλει η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού για την άμεση επαναλειτουργία των μαθημάτων. Κι αυτό εξαιτίας της απαράδεκτης στάσης της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλιακής Πολιτικής του υπουργείου Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, που θέλει να φορτώσει «στον κόκορα» όχι μόνο τα θέματα στέγασης και σίτισης των σπουδαστών, αλλά ακόμη και τα έξοδα λειτουργίας της Ακαδημίας.

Κι όλα αυτά, τη στιγμή που όπως αποκαλύφθηκε κατά την επίσκεψη του δημάρχου Θερμαϊκού κ. Γιάννη Αλεξανδρή στα γραφεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στην Ακτή Μιαούλη του Πειραιά, οι εφοπλιστές της χώρας χορηγούν ετησίως 6 εκατομμύρια ευρώ στο κράτος για τη λειτουργία των σχολών εμπορικού ναυτικού της χώρας!
Κατά τη συνάντηση που είχε οι κ. Αλεξανδρής με τον πρόεδρο της Ε.Ε.Ε. κ. Θεόδωρο Βενιάμη, ο πρόεδρος των εφοπλιστών επικαλούμενος το ποσό των 6 εκατομμυρίων που δίνει χορηγία κατ΄ έτος για τη λειτουργία των ΑΕΝ της χώρας, απέκλεισε οποιαδήποτε συμμετοχή στα έξοδα στέγασης και φοίτησης των σπουδαστών της ΑΕΝ Μακεδονίας. Θεωρώντας ότι σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ξεσηκώνονταν οι υπόλοιπες ΑΕΝ της χώρας, διεκδικώντας ανάλογη χορηγία.
Τα εμπόδια που προαναφέραμε και τα οποία δημιουργούν μαύρα σύννεφα στη λειτουργία από εδώ και πέρα της ΑΕΝ Μακεδονίας, προκύπτουν και από τη στάση που τήρησε ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλιακής Πολιτικής κ. Νικόλαος Λίτινας στη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία του δήμου Θερμαϊκού, με επικεφαλής το δήμαρχο κ. Γιάννη Αλεξανδρή και τη συμμετοχή του αντιδημάρχου κ.Κ.Κούτουκα, του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ.Ι.Μαυρομάτη, με τη συμμετοχή και του Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης κ. Απόστολου Τζιτζικώστα.
Παρά το γεγονός ότι δέχτηκε την πρόταση του δήμου Θερμαϊκού για την προσωρινή λειτουργία των σχολών της ΑΕΝ Μακεδονίας στο κτιριακό συγκρότημα των Γυμνασίων της Μηχανιώνας, ο κ. Λίτινας, επικαλούμενος  «έλλειψη χρημάτων» ζήτησε από το δήμο να αναλάβει αυτός όχι μόνο τα έξοδα σίτισης και στέγασης των 750 σπουδαστών, αλλά ακόμη και τα έξοδα θέρμανσης!   
Η πρόταση αυτή προκάλεσε τη δικαιολογημένη αντίδραση των εκπροσώπων του δήμου Θερμαϊκού:
-«Δηλαδή, εάν λειτουργούσαν οι σχολές στα κτίρια της Ακαδημίας, δεν θα τους πληρώνατε το πετρέλαιο, θα τους αφήνατε να ξεπαγιάσουν;» ρώτησαν.
Πρέπει να τονιστεί ότι ακόμη και στην περίπτωση που ο βουτηγμένος στα χρέη δήμος Θερμαϊκού διέθετε οικονομική ευρωστία, δεν θα μπορούσε με τίποτα να διαθέσει χρήματα για τη λειτουργία ενός φορέα που δεν υπάγεται στη δικαιοδοσία του.
Σημειώνεται ότι όπως αναφέρεται στο Διάταγμα για τη σύσταση της  Γενικής Γραμματείας Ναυτιλιακής Πολιτικής, υπάγονται στην αρμοδιότητα της, όχι μόνο η μέριμνα για την οργάνωση, βελτίωση, προστασία και ανάπτυξη της ναυτιλίας, αλλά επίσης και η  ναυτική εκπαίδευση.
Σχετικά με το θέμα της επισκευής των κτιρίων της ΑΕΝ που παρουσιάζουν προβλήματα, ο παριστάμενος Αντιπεριφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας  υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να επισπευσθεί η προμελέτη, ύψους 608.000 ευρώ που είχε αναλάβει μελετητικό γραφείο σχετικά με τις απαιτούμενες εργασίες βελτίωσης της στατικότητας των κτιρίων της ΑΕΝ Μακεδονίας.  Η προθεσμία για την παράδοση της μελέτης λήγει στα τέλη Οκτωβρίου, υπάρχει όμως ένα ερώτημα κατά πόσο ο μελετητής θα την παραδώσει, δεδομένου ότι το κράτος του οφείλει τη μισή περίπου αμοιβή! 

1 σχόλιο:

  1. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε.Ν ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


    Από την τοπική έκθεση αυτοψίας του ΥΘΥΝΑΛ
    27/05/2011 προκυπτουν οτι:

    α)ΣΧΟΛΗ ΣΩΣΤΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ:ΔΕΝ έπρεπε να έχει διακοπεί η λειτουργία της,καθώς τα κτήρια στα οποία στέγαζονται οι αίθουσες διδασκαλίας και τα γραφεία ΔΕΝ αναφέρονται να έχουν πρβλμτα ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ(2)ΕΚΘΕΣΕΙΣ
    (πλην του καπνοθαλάμου)
    β)ΣΧΟΛΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ:Σχεδον το σύνολο των αιθουσών διδασκαλίας βρίσκονται σε κτήριο για το οποίο ΔΕΝ υπάρχουν παρατηρήσεις σε καμια από τις δύο εκθέσεις.Στο κτήριο που στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης του ΤΕΕ στην παραγραφο 1.2.3 αναφέρεται ως "αίθουσες διδασκαλίας σχολής πλοιάρχων",λειτουργούν μερικές αίθουσες,3 ή 4 και κυρίως τα εργαστήρια της σχολης.Το κτήριο αυτό κατά την έκθεση του ΤΕΕ μπορεί να λειτουργήσει ενώ συνχρόνως να γίνονται οι απαραίτητες επισκευές
    γ)ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ:Τα γραφεία καθηγητών και τα εργαστήρια της σχολής,βρίσκονται σε κτήρια που κατα τις εκθέσεις,είναι δυνατόν να λειτουργούν ενώ ταυτοχρονα θα γίνονται οι απαραίτητες επισκευές.Οι περισσότερες από τις αίθουσες διδασκαλίας της σχολής,βρίσκονται στο κτήριο του ΟΑΕ που από την μελέτη προτείνεται να πάυσει η λειτουργία του.Η έλειψη των αιθουσών αυτών,μπορεί άνετα να αναπληρωθεί με την χρήση των αιθουσών της σχολής πλοιάρχων και μάλιστα στο κτήριο για το οποίο ΔΕΝ υπάρχουν παρατηρήσεις,αν το εβδομαδιαίο πρόγραμμα μαθημάτων καταρτησθεί έτσι ώστε ορισμένα μαθήματα να γίνονται τις απογευματινές ώρες
    δ)Η πάυση λειτουργίας του νότιου κτηρίου κοιτώνων,ουσιαστικά Α Π Ο Κ Λ Ε Ι Ε Ι την ενδιαίτηση των σπουδαστών εντός της ΑΕΝ


    Γ.Α ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΕΑΣ πλοίαρχος Α΄
    ΠΡΏΗΝ Δ/ντης σχολής πλοίαρχων
    μέλος της American Society of Mechanical Engineers

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.