Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Χάνονται οικόπεδα από τους Δήμους λόγω κρίσης

Δύο τέτοια οικόπεδα χάθηκαν στο δήμο Θερμαϊκού
Δεκάδες οικόπεδα σε όλους σχεδόν τους δήμους της Θεσσαλονίκης, που προορίζονται για σχολεία, χώρους πρασίνου, παιδικές χαρές, πάρκα, υποδομές κ.τ.λ., κινδυνεύουν να χαθούν εξαιτίας της αδυναμίας αποζημίωσης των ιδιοκτητών τους από τους αρμόδιους φορείς. Ήδη στο δήμο Θερμαϊκού χάθηκαν δύο τέτοια οικόπεδα και για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, γίνεται προσπάθεια για ανταλλαγές με δημοτικά οικόπεδα.

Όπως αναφέρεται σε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Τάσου Τασιούλα, που δημοσιεύεται στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής», οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων οικοπέδων περιμένουν μέχρι και 20 ή και περισσότερα χρόνια από τη στιγμή που τα ακίνητά τους απαλλοτριώνονται για να αποζημιωθούν, όμως και στην περίπτωσή τους το κράτος αποδεικνύεται από τους μεγαλύτερους κακοπληρωτές.
Οι περισσότεροι, αγανακτισμένοι από τη δέσμευση των περιουσιών τους και την αδυναμία εκμετάλλευσής τους, καταφεύγουν στα ένδικα μέσα και συνήθως δικαιώνονται, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι χώροι για κοινωφελείς χρήσεις να χάνονται για πάντα. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στους αστικούς δήμους, όπου δεν υπάρχουν δημοτικά οικόπεδα για να γίνουν τουλάχιστον ανταλλαγές, ενώ, όπως τόνισαν οι δήμαρχοι, τα χρέη τους από τέτοιες τελεσίδικες αποφάσεις απειλούν την οικονομική τους υπόσταση.
Και δεν έχουν άδικο, αν κάποιος σκεφτεί ότι υπάρχουν δήμοι που χρωστούν για απαλλοτριώσεις ακόμη και περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ! Το τελευταίο παράδειγμα τέτοιου οικοπέδου είναι στην παραλία της Καλαμαριάς, όπου δικαστικά οι ιδιοκτήτες δικαιώθηκαν και ο δήμος μπροστά στο τετελεσμένο της ανοικοδόμησης ενός παραλιακού χώρου, που είχε χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου, πήρε τρίμηνη αναβολή μήπως και διορθωθούν τα πράγματα. Μια σειρά άλλων δήμων ήδη έχουν χάσει σημαντικά τέτοια ακίνητα (κυρίως για σχολεία), χτυπούν συνεχώς οι πόρτες τους από δικαστικούς κλητήρες ή το έχουν πάρει απόφαση πως σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία θα χαθούν μια σειρά από οικόπεδα.
Στους μεγάλους πληθυσμιακά δήμους εστιάζεται το πρόβλημα διότι δεν υπάρχουν δημοτικά οικόπεδα ώστε να γίνουν ανταλλαγές. Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης, είπε ότι «υπάρχουν τραγικές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στο Πράσινο Ταμείο, υπάρχουν εκκρεμότητες από το ΕΤΕΡΠΣ, που ολοκληρώθηκε πριν από τρία χρόνια, υπάρχουν εκκρεμότητες από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων...». Οι εκκρεμότητες αυτές είναι γενικευμένο φαινόμενο και έχουν συσσωρεύσει τεράστια χρέη προς ιδιοκτήτες απαλλοτριωμένων ακινήτων. Χώρους για σχολεία τους αποζημιώνει ο ΟΣΚ, για αθλητικά κέντρα η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για ρυμοτομία (δρόμοι, πάρκα, πράσινο κ.τ.λ.) το Πράσινο Ταμείο και για αρχαιολογικά το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.
«Ορισμένοι δήμοι που εντάχθηκαν στο Πράσινο Ταμείο, παρότι έκαναν απαλλοτριώσεις, δεν έλαβαν ακόμη ούτε ευρώ εξαιτίας της ολιγωρίας και των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων. Το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό το γνωρίζουν όλοι. Από τη στιγμή που ιδιώτης πάρει από δικαστήριο τιμή μονάδας μένουν 18 μήνες περιθώριο για αποζημίωση. Αν δε γίνει τότε το ακίνητο μπορεί να το ξαναπάρει πίσω, αίρεται η απαλλοτρίωση», είπε ο κ. Δανιηλίδης.
Αλλωστε, με αυτή τη μέθοδο μεγάλα δικηγορικά γραφεία σε συνεργασία με μεγάλα εργολαβικά γραφεία (και με την απαραίτητη, όπως καταγγέλλεται, διαπλοκή στελεχών της αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας) παίρνουν οικόπεδα- φιλέτα. Ηδη χάθηκαν δεκάδες οικόπεδα κυρίως για σχολεία...

1 Δήμος Θεσσαλονίκης
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Κουράκης, επισήμανε στον «ΑτΚ» ότι για τα ακίνητα που έχουν απαλλοτριωθεί υπάρχουν εκκρεμότητες (χρέη) ύψους 40 εκατ. ευρώ σήμερα. Ηδη η δημοτική αρχή πληρώνει αναγκαστικά κάποιες αποζημιώσεις λόγω δικαστικών αποφάσεων που τελεσιδίκησαν, ενώ υπάρχει και κίνδυνος κατάσχεσης των αποθεματικών από το ταμείο του δήμου...
«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν μπορούμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Ταλαιπωρούνται πάρα πολλοί άνθρωποι που οι ιδιοκτησίες τους είναι σε δημόσια χρήση επί χρόνια, αλλά δεν έχουν πάρει τα χρήματα από τις απαλλοτριώσεις», είπε ο κ. Κουράκης.
Ο ίδιος έκανε λόγο για «οικονομική αιμορραγία» διότι οι τιμές μονάδας στα απαλλοτριωθέντα ακίνητα καθορίστηκαν πριν από το 2009 όταν οι τιμές των ακινήτων ήταν πάρα πολύ υψηλές. «Με την κατάρρευση της κτηματαγοράς, πλέον οι τιμές διαπραγματεύονται στο 65% - 55% των τιμών του 2009, οπότε είναι παράδοξο να πληρώνουμε σήμερα αποζημιώσεις σε εκείνες τις τιμές. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποιο τρόπο. Δεν μπορεί η Πολιτεία να θέλει να κάνει διανοίξεις οδών και να μην τις συνοδεύει με τα κονδύλια για τις απαλλοτριώσεις», είπε.
Πάντως, ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη μια απόφαση για χρηματοδότηση απαλλοτριώσεων λόγω ρυμοτομίας (δρόμοι, υποδομές κ.τ.λ.) μέσω του Πράσινου Ταμείου, ύψους 750.000 ευρώ, ενώ έχει ζητήσει άλλα 4 εκατ. ευρώ και προτίθεται να ζητήσει άλλα 8 εκατ. ευρώ, ώστε ώς το τέλος του έτους να είναι συνεπής ως προς τον προγραμματισμό του για την αποζημίωση απαλλοτριώσεων.
«Οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις μπορεί να φτάνουν και τις δεκαετίες. Αν κάποιος ιδιοκτήτης προσφύγει στη Δικαιοσύνη, θα χρειαστεί μέχρι τρία χρόνια για να φτάσει σε αποτέλεσμα. Υπάρχει και η διαδικασία του διακανονισμού, αλλά εκεί οι τιμές πρέπει να ανταποκρίνονται σε εκείνες της αγοράς», τόνισε ο κ. Κουράκης.
Σήμερα στον κεντρικό δήμο κινδυνεύουν να χαθούν χώροι για σχολεία και για πράσινο. Χαρακτηριστική απώλεια είναι του οικοπέδου της Νέας Παραλίας (Μάρμαρα Μόσχου), που αποχαρακτηρίστηκε από σχολείο. Το οικόπεδο είναι ιδιοκτησία της Εκκλησίας και πλέον ο δήμος είναι σε διαπραγμάτευση μαζί της, ώστε σε ανταπόδοση να πάρει τα δυο νεοκλασικά της Β. Ολγας (κτίριο 12ου δημοτικού και το διπλανό) και να κατασκευάσει σχολείο στην περιοχή.

2 Δήμος Καλαμαριάς
Ο δήμος Καλαμαριάς επίσης έχει σε εκκρεμότητα μια σειρά από σημαντικά ακίνητα, που απαλλοτριώθηκαν εδώ και δεκαετίες, αλλά οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν αποζημιωθεί. Εκτός του οικοπέδου στην παραλία, όπως επισήμανε ο δήμαρχος, Θεοδόσης Μπακογλίδης, υπάρχουν δυο μεγάλες υποθέσεις, που απαιτούν τεράστια ποσά.
Η πρώτη αφορά το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, όπου περίπου 50 στρέμματα ανήκουν σε ισάριθμους ιδιοκτήτες. Οι άνθρωποι αυτοί περιμένουν επί δεκαετίες αποζημιώσεις, που ανέρχονται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αδύνατο να καλύψει ο δήμος. «Το ποσό πρέπει να καλυφθεί από την Πολιτεία ή σε διαφορετική περίπτωση να δοθούν στους δικαιούχους σε ανταλλαγή ακίνητα του Δημοσίου ίσης αξίας σε άλλες περιοχές της χώρας», σημειώνει ο δήμαρχος.
Η δεύτερη υπόθεση αφορά τις απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών για τη διάνοιξη της οδού Πόντου. «Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με την ''Αττικό Μετρό'' για την επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά. Λόγω οικονομικής αδυναμίας του δήμου επιδίωξή μας είναι με τις απαλλοτριώσεις της Μίκρας και των σταθμών που προβλέπονται για το έργο να αναλάβει το υπουργείο Υποδομών και τις αποζημιώσεις των υπολοίπων ιδιοκτησιών της Πόντου έτσι ώστε να προχωρήσουμε στη διάνοιξη και κατασκευή της, καθόσον δεν είναι δυνατό το μετρό να διέρχεται κάτω από αδιάνοιχτη οδό», είπε ο κ. Μπακογλίδης.
Το κόστος των απαλλοτριώσεων της Πόντου εκτιμάται σε 76 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 16 έχει δεχτεί να τα καταβάλει η εταιρία για την κατασκευή των σταθμών. Η διάνοιξη του δρόμου εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες, ενώ ήδη έχουν υπάρξει δικαστικές περιπέτειες, που έφτασαν μέχρι και σε κατασχέσεις ενάντια στο δήμο.

3 Δήμος Θέρμης
Στο δήμο Θέρμης, σύμφωνα με το δήμαρχο, Θεόδωρο Παπαδόπουλο, οι όποιες υποχρεώσεις είναι μόνο από την πράξη εφαρμογής (επέκταση). «Οικόπεδο 5,5 στρ. για σταθμό του μετρό πάνω στην οδό Μουδανιών το πληρώσαμε σε χρήμα (3 εκατ. ευρώ). Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες μικρές υποχρεώσεις σε ισοζύγιο πάντως με εκτάσεις που είναι προς διάθεση. Οι απαλλοτριώσεις δεν είναι πιεστικές. Υπάρχει πρόθεση απαλλοτρίωσης για τη διάνοιξη δρόμου και τη δημιουργία νεκροταφείου στον Αγιο Αντώνιο, αλλά δεν έχουμε καθόλου υποχρεώσεις για σχολεία, κοινόχρηστους χώρους κ.τ.λ. Εχουμε περισσότερα από 30 οικόπεδα για να μην έχουν και οι επόμενες γενιές πρόβλημα», τόνισε ο δήμαρχος.

4 Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη
Ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, δήλωσε ότι από τον πρώην δήμο Πυλαίας έχουν μείνει πολλές εκκρεμότητες στις επεκτάσεις και υπάρχουν οικόπεδα που κινδυνεύουν να χαθούν εξαιτίας των μεγάλων ποσών που απαιτούνται για αποζημιώσεις. «Υπολογίζουμε πως οι εκκρεμότητες αγγίζουν τα 15 εκατ. ευρώ. Επρεπε αυτά τα χρήματα να υπάρχουν για να πληρωθούν. Σε δικαστικό επίπεδο είναι πολλές υποθέσεις, ενώ μέχρι και 15 χρόνια περνούν για να αποζημιωθεί ένας ιδιώτης», σημείωσε.

5 Δήμος Θερμαϊκού
Στο δήμο Θερμαϊκού επίσης υπάρχουν πολλές τέτοιες εκκρεμότητες και, σύμφωνα με το δήμαρχο, Γιάννη Αλεξανδρή, γίνεται προσπάθεια για ανταλλαγές με δημοτικά οικόπεδα, καθώς οι τιμές απαλλοτρίωσης είναι απαγορευτικές για τα οικονομικά του δήμου. «Οι περισσότερες εκκρεμότητες είναι στην περιοχή της Επανομής, αλλά με τα μειωμένα έσοδα του δήμου και τις ανύπαρκτες χρηματοδοτήσεις ή δανειοδοτήσεις δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε και υπάρχει κίνδυνος απώλειας πολλών οικοπέδων», τόνισε.
Ηδη έχουν χαθεί δυο χώροι για σχολεία, ενώ στη Μηχανιώνα ξεκίνησε η επέκταση των κοιμητηρίων χωρίς να υπάρξει αποζημίωση και με τους ιδιοκτήτες των απαλλοτριωθέντων οικοπέδων να μην μπορούν να κάνουν τίποτα, αφού, και να τους δοθούν τα οικόπεδα για αξιοποίηση, δεν μπορούν παρά να κάνουν... κοιμητήρια. Οικόπεδα στις δομημένες περιοχές δεν υπάρχουν για την ανέγερση σχολείων, ενώ ο κ. Αλεξανδρής επισήμανε πως «πρέπει να δοθεί η δυνατότητα δανειοδότησης με μακροχρόνια δάνεια, διότι θα χάσουμε πολλά οικόπεδα».

6 Δήμος Νεάπολης - Συκεών
Σημαντικό πρόβλημα υπάρχει και στο δήμο Νεάπολης - Συκεών. «Ηδη καταβάλαμε 2,85 εκατ. ευρώ που τα περιμένουμε από τον ΟΣΚ, αλλιώς θα χάναμε χώρους σχολείων. Αλλα 1,6 εκατ. ευρώ θα καταβάλουμε το επόμενο διάστημα. Οι καθυστερήσεις στην καταβολή κονδυλίων είναι εγκληματικές. Εχουμε εκκρεμότητες για χώρους που απαλλοτριώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ''Ελλάδα 2004'', όπως για παράδειγμα το Αθλητικό Κέντρο Συκεών! Μόνο για σχολεία έχουμε εκκρεμότητες 4,5 εκατ. ευρώ και πολύ περισσότερα ποσά για το πράσινο κατά μήκος των Τειχών (Επταπύργιο - ΒΑΟ), όπου μετατρέψαμε σε πράσινο το 25% - 30% της έκτασης και για την υπόλοιπη περιμένουμε...», τόνισε ο δήμαρχος, Σίμος Δανιηλίδης.

7 Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης
Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες μεταξύ των οποίων και για το χώρο του παλιού εργοστασίου Μαθιόπουλου (Βενιζέλου - Κράια), που απαλλοτριώθηκε για την κατασκευή δρόμου. Ωστόσο, δυο περιπτώσεις χώρων πρασίνου εντάχθηκαν στο Πράσινο Ταμείο και προς απαλλοτρίωση διασφαλίστηκαν χώροι 3 στρ.

8 Δήμος Παύλου Μελά
Ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος, σημειώνει ότι υπάρχουν εκκρεμότητες από απαλλοτριώσεις του γενικού πολεοδομικού σχεδίου. «Στη Σταυρούπολη έχουμε λίγες εκκρεμότητες, στην Πολίχνη πολύ μεγάλο αριθμό, ενώ στην Ευκαρπία δεν έχουμε πρόβλημα διότι υπάρχει αρκετή δημοτική γη. Κινδυνεύουμε έτσι να χάσουμε οικόπεδα στην Πολίχνη για σχολεία, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της Νικόπολης. Για αποζημιώσεις ο δήμος χρωστάει πλέον περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ. Σταδιακά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα χάνουμε χώρους. Με αγώνα θα κρατήσουμε τους απολύτως απαραίτητους, για παράδειγμα έναν στους πέντε χώρους»...

9 Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου
Κίνδυνος απώλειας οικοπέδων υπάρχει και στο δήμο Κορδελιού- Ευόσμου, όπως τονίζει ο δήμαρχος, Στάθης Λαφαζανίδης. «Η Πολιτεία αδιαφόρησε επί πολλά χρόνια για το πρόβλημα. Φωνάζουμε για τη δημιουργία Τράπεζας Γης και δε γίνεται τίποτα. Δεκάδες οικόπεδα και στο δήμο μας κινδυνεύουν να χαθούν οριστικά», υπογράμμισε.

10 Δήμος Ωραιοκάστρου
Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Δημήτρης Σαραμάντος, τόνισε ότι αποζημιώθηκε μια εκκρεμότητα μέσω του Πράσινου Ταμείου (525.000 ευρώ) και υπάρχουν πολύ παλιές εκκρεμότητες που θέλουν ξεκαθάρισμα. «Δεν είναι θέμα χρημάτων (σ.σ. υπάρχει διαθέσιμη δημοτική γη). Σε ορισμένες περιπτώσεις είμαστε σε διαβούλευση με οικοπεδούχους και ήδη είχαμε δυο ανταλλαγές με δημοτικές εκτάσεις για ένα δρόμο και ένα χώρο πρασίνου», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.