Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Γ.Λαζαρίδης: "Προέχει η εθνική ενότητα και η πολιτική σταθερότητα"

«Η μεγάλη ανάγκη για το λαό και τον τόπο είναι να έχουμε εθνική ενότητα και πολιτική σταθερότητα», σημειώνει ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης σε συνέντευξή του στον «Aγγελιοφόρο της Κυριακής», αναφερόμενος στην εκ νέου συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει πως «γι' αυτό το λόγο δεν υπάρχει περιθώριο για ιδεολογικές εμμονές και εμφύλιες αντιπαραθέσεις». 

Ο κ. Λαζαρίδης υποστηρίζει ακόμη πως στις «12 Ιουλίου υπεγράφη μια συμφωνία που θα μας βγάλει από τα μνημόνια και όχι ένα μνημόνιο».
Αναλυτικά η συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο  Φόρη Πεταλίδη έχει ως εξής:
Εκλεγήκατε βουλευτής με τους ΑΝΕΛ για πρώτη φορά. Τι πιστεύετε ότι θα καταφέρετε να κάνετε για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας;
Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους της Β' Θεσσαλονίκης για την εμπιστοσύνη τους και τη στήριξη στον αγώνα που δίνουμε ως Ανεξάρτητοι Ελληνες. Τους ευχαριστώ επίσης που μου εμπιστεύτηκαν την εκπροσώπησή τους στο Κοινοβούλιο και τους υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις για το καλύτερο. Τα προβλήματα στην εκλογική μου περιφέρεια, τη Β' Θεσσαλονίκης, είναι πολλά και ποικίλλουν. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Στόχος η στήριξη και τα κίνητρα για αύξηση της παραγωγής και της μεγαλύτερης συμμετοχής στο ΑΕΠ. Ο δευτερογενής τομέας, δηλαδή η μεταποίηση, βιοτεχνία βιομηχανία κ.λπ., χρειάζεται ενίσχυση και στήριξη. Οι κλειστές μονάδες πρέπει να ξανανοίξουν και μαζί με αυτές που άντεξαν στην πολύχρονη κρίση να τις βοηθήσουμε να γίνουν εξωστρεφείς και να συμβάλουν στην αύξηση του ΑΕΠ και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Προτεραιότητά μας είναι και η διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τον τριτογενή τομέα, για να ξανανοίξουν τα μαγαζιά και να ξαναγυρίσει το εμπόριο σε ελληνικά χέρια. Ο τουρισμός είναι ένας δυναμικός κλάδος που μπορεί να απογειώσει την οικονομία και να παρασύρει προς τα επάνω πολλά επαγγέλματα που βιοπορίζονται από αυτόν. Η παιδεία και η υγεία των πολιτών είναι στις άμεσες προτεραιότητες, ειδικά μετά το πρωτοφανές φαινόμενο των χιλιάδων ανασφάλιστων συμπολιτών μας που δεν ευθύνονται οι ίδιοι γι' αυτήν την αδυναμία να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Οι Θεσσαλονικείς θα με νιώθουν πάντα κοντά τους, είτε με τη συχνή φυσική μου παρουσία κοντά τους είτε με τις ενέργειές μου για τη στήριξή τους και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.
Συγκροτήσατε κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο έχετε ιδεολογικές διαφορές. Μπορείτε να συνυπάρξετε επί μακρόν;
Η μεγάλη ανάγκη για το λαό και τον τόπο είναι να έχουμε εθνική ενότητα και πολιτική σταθερότητα. Γι’ αυτόν το λόγο δεν υπάρχει περιθώριο για ιδεολογικές εμμονές και εμφύλιες αντιπαραθέσεις. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είμαστε το Κίνημα Πολιτών που πιστεύει στο έθνος, σέβεται τη θρησκεία, υπηρετεί την κοινωνία, γνωρίζει από οικονομία. Και γι' αυτόν το λόγο και στη νέα συγκυβέρνηση θα είμαστε η αληθινή εγγύηση.
Από αντιμνημονιακό κόμμα που ήσασταν, τελικώς υπογράψατε τη νέα συμφωνία. Πιστεύετε ότι δεν υπήρχε άλλη λύση;
Στις 12 Ιουλίου υπεγράφη μια συμφωνία που θα μας βγάλει από τα μνημόνια και όχι ένα νέο μνημόνιο. Μια συμφωνία που ήταν αποτέλεσμα πραγματικής και σκληρής διαπραγμάτευσης κάτι που ξάφνιασε και τους δανειστές οι οποίοι μέχρι τότε είχαν συνηθίσει να δίνουν τις εντολές τους με σημειώματα και χωρίς καμία συζήτηση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Σίγουρα η συμφωνία δεν είναι αυτή που θέλαμε αλλά έχει μέσα πάρα πολλά μέτρα που ανακουφίζουν και ελαφρύνουν τους πολίτες σε σχέση με τα προηγούμενα δύο μνημόνια. Αυτή η συμφωνία αποσυμπιέζει τα δημοσιονομικά μέτρα και τη λιτότητα σε σχέση με τις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων κατά 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, αφού γλιτώνουμε πλεονάσματα αθροιστικού ποσοστού στο 11%. Δίνεται έτσι δημοσιονομικός χώρος και χρόνος και παίρνουν ανάσα η πραγματική οικονομία και τα νοικοκυριά. Γυρίζει το χρέος από το αγγλικό Δίκαιο στο οποίο μας είχαν οδηγήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο ευρωπαϊκό Δίκαιο. Εξασφαλίσαμε 35 δισ., το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ, που πάει όλο στην ανάπτυξη και πολλά άλλα. Από την άλλη, η απειλή ήταν έξοδος από την ΕΕ. Επειδή δεν προβλέπεται από τις συνθήκες αποπομπή από το ευρώ θα το «τακτοποιούσαν» με αποπομπή από την ΕΕ, κάτι που θα σήμαινε απομόνωση και εγκλωβισμός στη χώρα 3.500.000 παράνομων μεταναστών και προσφύγων, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα.
Ποια είναι η διαφορά σας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που και εκείνοι υπέγραψαν μνημόνια;
Εκτός από τα παραπάνω που ανέφερα, η ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στραγγάλισαν εντελώς την οικονομία. Δεν ασχολήθηκαν καθόλου με την ανάπτυξη και επέλεξαν τη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή αντί της ήπιας που επιλέξαμε εμείς.
Προέρχεστε από τον ιδιωτικό τομέα. Πιστεύετε ότι διαχρονικά το κράτος έχει με τις πολιτικές του επιφέρει πλήγμα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τι πρέπει να γίνει, κατά τη γνώμη σας;
Το Δημόσιο χρειάζεται, χρειάζεται η δημόσια υγεία, παιδεία κ.λπ. Ο ρόλος του Δημοσίου είναι καθαρά ρυθμιστικός και διακριτικά ελεγκτικός στον τομέα των επενδύσεων και των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων αυτών που αφορούν αγαθά όπως το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια που δεν μπορούν να φύγουν από τον έλεγχο του Δημοσίου.
Η ανεργία στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία είναι πολύ μεγάλη. Ποια μέτρα πρέπει να παρθούν προκειμένου να αντιστραφεί αυτή η τάση;

Πράγματι η ανεργία στη Μακεδονία έσπασε όλα τα ρεκόρ. Η Μακεδονία, που κάποτε ήταν η γη της επαγγελίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας και πρωταθλήτρια στις εξαγωγές. Στην πρώτη ερώτησή σας, καταθέτω προτάσεις για την επίλυση αυτού του αρνητικού φαινομένου, αλλά πέραν τούτου μεγάλη ανάσα και ώθηση στην οικονομία μας περιμένουμε να δώσει το πακέτο Γιούνκερ, το οποίο θα πάει όλο στην ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.