Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015

Τι γράφουν οι σημερινές εφημερίδες

Στην ομιλία του πρωθιυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την οποία ξεκίνησε η τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στην Βουλή  καθώς και στην κατάθεση από το υπουργείο Οικονομικών του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2016 εστιάζουν σήμερα οι εφημερίδες στα π[ρωτοσέλιδά τους.

«Σχέδιο τετραετίας για αλλαγή της Ελλάδας», ο τίτλος της «Αυγής». Σύμφωνα με την εφημερίδα "φιλόδοξο σχέδιο μεγάλων τομών με ορίζοντα τετραετίας, ώστε η Ελλάδα να αλλάξει πρόσωπο και να εισέλθει σε νέα εποχή, παρουσίασε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τις οποίες ανέγνωσε χθες βράδυ στη Βουλή".
«Δέκα ισοδύναμα για πιο ήπιο Μνημόνιο», αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών». Η εφημερίδα γράφει ότι "λίστα με αντίρροπα μέτρα καταρτίζει το οικονομικό επιτελείο σε αντικατάσταση του ΦΠΑ 23%. Στις προτάσεις που θα παρουσιαστούν στους δανειστές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μέτρα για έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, σε ενδοομιλικές συναλλαγές και σε ακίνητα στο εξωτερικό".
«Με "πρόγραμμα" τη νέα αντιλαϊκή επίθεση», σχολιάζει ο «Ριζοσπάστης». Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τις προγραμματικές δηλώσεις ανέγνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, όμως η αντιλαϊκή επίθεση είναι ήδη σε εξέλιξη. Ετσι, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση απέστειλε νέα χαράτσια στο λαό (ΕΝΦΙΑ, αυξήσεις φόρου σε επαγγελματίες και αγρότες) και συμφώνησε στο Γιούρογκρουπ τα νέα προαπαιτούμενα του μνημονίου".
«Αλλα 4,35 δισ. από φόρους και συντάξεις», αναφέρει η «Καθημερινή». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αύξηση φορολογικών συντελεστών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κατάργηση ή αντικατάσταση φοροαπαλλαγών, ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα και νέους συντελεστές φορολόγησης για τους αγρότες ενσωματώνει, μεταξύ άλλων μέτρων, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή".
«Τι κρύβουν οι κωδικοί του προϋπολογισμού», ο τίτλος του «Έθνους». Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πρόσθετα μέτρα ύψους 4,3 δισ. ευρώ από αυξήσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και από περικοπές δαπανών κυρίως συντάξεων φέρνει για το 2016 το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και σύμφωνα με το οποίο η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή για τη διετία 2015-2016 ανέρχεται σε 6,4 δισ. ευρώ.".
«Πρώτη φορά Αριστερά της αγοράς», σημειώνουν «Τα Νέα». Η εφημερίδα σημειώνει ότι "είκοσι μήνες. Τόσους ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του για να επιτευχθούν οι στόχοι της αποκατάστασης της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και η ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές για τον αναγκαίο δανεισμό".
«"Φεύγει" μέχρι να... μείνει ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση», αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος». Η εφημερίδα γράφει ότι "όσον αφορά στον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ο οποίος πλήττει ευθέως τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών, ο πρωθυπουργός να μεν ανήγγειλε την αναστολή του συγκεκριμένου μέτρου, τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού προς τα μέσα Νοέμβρη, για να βρεθούν και ισοδύναμα, ωστόσο για αυτή καθαυτή την... ταμπακιέρα δεν είπε λέξη".
«Κυβέρνηση είκοσι μηνών», ο τίτλος της «Εστίας». Η εφημερίδα τονίζει ότι "ο Πρωθυπουργός ανέβηκε για δεύτερη φορά τους τελευταίους οκτώ μήνες στο βήμα της Βουλής για να αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβερνήσεώς του, δίνοντας και πάλι το στίγμα των πολιτικών προθέσεών του: "οι κρίσιμοι μήνες είναι οι επόμενοι 20 για να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να βγούμε στις αγορές"".
«Σχέδιο αφανισμού», ο τίτλος της «Δημοκρατίας». Η εφημερίδα γράφει ότι "τριπλό τελεσίγραφο έδωσε χθες το Eurogroup στην ελληνική κυβέρνηση, από την οποία απαίτησε να εφαρμόσει μέσα στις επόμενες 10 ημέρες τα 48 προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίσευση των 2 δισ. ευρώ από την εκκρεμή δανειακή υποδόση των 3 δισ. ευρώ, να συμφωνήσει και να υλοποιήσει και το επόμενο πακέτο προαπαιτούμενων μέσα σε άλλες 10-15 ημέρες, ώστε να λάβει το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ, και εν συνεχεία να ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου έως το τέλος Νοεμβρίου".
«Καταρρέει το MEGA. Σε απόγνωση εκδότες – καναλάρχες», σημειώνει η «Kontra News». Σύμφωνα με την εφημερίδα "η κατάρρευση του ενημερωτικού βραχίονα της διαπλοκής συμπαρασύρει σε ελεύθερη πτώση ολόκληρο το σύστημα των νταβατζήδων των δημόσιων έργων, των προμηθειών και των θαλασσοδανείων που λεηλάτησε στην κυριολεξία τη χώρα μαζί με το διεφθαρμένο και χρεοκοπημένο παλιό πολιτικό σύστημα".
Στον οικονομικό Τύπο, η «Ημερησία» τιτλοφορείται «Στοίχημα η ανάπτυξη». Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τους τέσσερις στόχους της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία έθεσε χθες ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις. Αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας, επιστροφή στην ανάπτυξη, ελάφρυνση του χρέους, ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και πάταξη της διαφθοράς".
«Νέα μέτρα 4,35 δισ. Ευρώ», ο τίτλος της «Ναυτεμπορικής». Η εφημερίδα τονίζει ότι "πρόσθετα μέτρα αύξησης εσόδων και μείωσης δαπανών ύψους 4,35 δισ. ευρώ, που θα διατηρήσουν την οικονομία σε ύφεση και το 2016 και θα αυξήσουν την ανεργία ενσωματώνει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου