Αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης για να πάψει να ισχύει το ειδικό τέλος στα ακίνητα, που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.
Στην αίτηση που κατατέθηκε περιγράφονται επτά βασικοί λόγοι ακυρώσεως της συγκεκριμένης απόφασης. Στην αίτηση αναφέρονται αποφάσεις γαλλικών και γερμανικών δικαστηρίων τα οποία κινούνται προς την τάση «να συνδέεται ο καταβλητέος λόγω της κατοχής της περιουσίας φόρος με το παραγόμενο εκ της περιουσίας αυτής εισόδημα αλλά και με το συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου», προκειμένου να αποφεύγεται η σταδιακή απομείωση της αξίας του ακινήτου, η οποία συνιστά ουσιαστικά δήμευση καθώς και η φορόλογηση να αντανακλά σε πραγματική φορολογική ικανότητα.
Επίσης τονίζεται ότι ο «εύκολος στόχος» φορολόγησης των ακινήτων δεν «αποτελεί τη μόνη ή την επιεικέστερη δυνατή επιλογή». Ακόμη χαρακτηρίζεται «συνταγματικά ανεπίτρεπτος ο κατ' εξουσιοδότηση προσδιορισμός της βάσεως υπολογισμού του φόρου από ιδιώτη», καθώς, όπως επισημαίνεται, «ο υπολογισμός του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας στηρίζεται στην ιδιωτική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των πολιτών από τη ΔΕΗ». Στο ίδιο πνεύμα ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι η ανάθεση της αρμοδιότητας είσπραξης του φόρου από τη ΔΕΗ δεν μπορεί να γίνει «κατά τρόπο συνταγματικώς ανεκτό και επιτρεπτό».
Χωρίς διακρίσεις
Στην αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε στο ΣτΕ αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος φόρος παραβιάζει τη διάταξη του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία «οι Ελληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Ο ΔΣΘ υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος φόρος επιβάλλεται αδιακρίτως σε όλους τους ιδιοκτήτες «δομημένων επιφανειών» χωρίς να έχουν συνεκτιμηθεί άλλοι ουσιώδεις παράγοντες που προσδιορίζουν την αληθινή φοροδοτική τους ικανότητα. Για το «μηχανισμό» διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους αδυνατούν να καταβάλουν το φόρο στην αίτηση αναφέρεται ότι προσβάλλει ευθέως την ίδια την αξία του ανθρώπου κατά παράβαση του Συντάγματος. «Τίθεται προ του κινδύνου να στερηθεί ένα ζωτικό αγαθό, απαραίτητο για τη διαβίωσή του. Ετσι όμως υποβιβάζεται το επίπεδό του κάτω των ορίων του στοιχειωδώς ανεκτού και τίθεται σε κίνδυνο ακόμη και η υγεία, αλλά και η ίδια επιβίωση αυτού», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην αίτηση. Ακόμη, επισημαίνεται ότι η ανάθεση είσπραξης του φόρου από τη ΔΕΗ δεν περιλαμβάνεται στις συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι καταναλωτές με την εταιρία και αποτελεί από την πλευρά της Πολιτείας συνταγματικά ανεπίτρεπτη επέμβαση που παραβιάζει την οικονομική ελευθερία. Τέλος στην αίτηση ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι με το συγκεκριμένο φόρο καθιερώνεται ένα αμάχητο τεκμήριο το οποίο παραβιάζει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.