Κούρεμα στα χρέη των υπερχρεωμένων δανειοληπτών προτείνει σε έκθεσή του το ΔΝΤ για να ενισχυθούν η ανάπτυξη και η κατανάλωση στις χώρες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα.
Το ΔΝΤ δημοσιοποίησε την έκθεσή του χθες τονίζοντας ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους είναι πιθανόν να εμποδίσουν την ανάπτυξη των αδύναμων ευρωπαϊκών χωρών. Το ΔΝΤ προτείνει τη θεσμοθέτηση αποτελεσματικών κανόνων που θα επιτρέπουν άμεσο κούρεμα του χρέους δανειοληπτών που βρίσκονται υπό πίεση, ενώ αναφέρεται και στην περίπτωση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι ο νόμος Κατσέλη δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η Εκθεση με τίτλο «Dealing with Private Debt Distress in the Wake of the European Financial Crisis» σημειώνεται ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το υψηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα δεν βοηθά ούτε τους οφειλέτες ούτε τους πιστωτές και πως οι καλά σταθμισμένες ρυθμίσεις για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώνουν την αβεβαιότητα και επιδρούν θετικά στην οικονομία.
«Με την κρίση να έχει σχεδόν τελειώσει και την ανάκαμψη να παραμένει χλιαρή, τώρα είναι η ώρα να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ουσιαστική αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους σε μια σειρά από υπερχρεωμένες χώρες. Αυτό είναι ακόμη περισσότερο επιτακτικό επειδή θα μπορούσε να περάσουν αρκετά χρόνια έως ότου να γίνουν εμφανή τα αποτελέσματα» υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Η Εκθεση επισημαίνει ότι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαβρώνει τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών και δημιουργεί αβεβαιότητα για τα πιστωτικά ιδρύματα. Επικαλείται πρόσφατα ευρήματα έρευνας του Ταμείου σύμφωνα με τα οποία μια αύξηση 10% στο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώνει τις τραπεζικές χορηγήσεις κατά 4%.
Η Εκθεση σημειώνει ότι στην Ελλάδα τα δάνεια που βρίσκονται στο κόκκινο έχουν εκτοξευθεί σήμερα στο 25% από 10% που ήταν πριν από τρία χρόνια.
Ερχεται ρύθμιση ως το τέλος Μαρτίου
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει ως το τέλος Μαρτίου τροποποίηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ώστε να αρκεί για τη ρύθμιση η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50+1% των απαιτήσεων της οφειλής. Επιπλέον, όπως είπε, θα προβλέπεται και καταβολή της δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις που σήμερα υπάρχουν εξαιτίας της εκκρεμοδικίας.
Ο κ. Σκορδάς τόνισε ότι η αναδιάρθρωση των στεγαστικών θα αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ εφόσον αυτό έχει υποστεί μείωση κατά 35% από 1.1.2010. Επιπλέον θα αφορά ανέργους, πάσχοντες από βαριές ασθένειες ή και μόνιμη αναπηρία και πολυτέκνους για τους οποίους θα προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις.
πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.