Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, η φωτογραφία και η πρόκληση

Προκαλούν για μια ακόμη φορά τη μνήμη του ελληνικού λαού οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής, δημοσιεύοντας στην επίσημη ιστοσελίδα τους , υπό τον τίτλο «Χαιρετούσε φασιστικά και ο Γρηγόρης Λαμπράκης;», μία φωτογραφία που δείχνει την ελληνική ομάδα στίβου να παρελαύνει στο στάδιο της Φενέρ Μπαξέ στην Κωνσταντινούπολη,  στις 20 Οκτωβρίου 1940, στη διάρκεια των Βαλκανικών αγώνων.

Τα μέλη της ελληνικής ομάδας, καμιά τριανταριά άτομα όπως φαίνονται στη φωτογραφία, έχουν όλα, και όχι μόνο ο Γρηγόρης Λαμπράκης υψωμένο το χέρι. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ήταν όλοι φασίστες; Ότι χαιρετούσαν ναζιστικά;  Και γιατί οι χρυσαυγίτες που επινόησαν την ιστορία αυτή παραλείπουν να πουν το καθεστώς που επικρατούσε εκείνη την περίοδο στη χώρα, το δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου του Ιωάννη Μεταξά, το όνομα του οποίου λιβανίζουν από το πρωϊ μέχρι το βράδυ οι θιασώτες του ναζισμού και του φασισμού; Και μήπως μπορούν να μας πουν πόσους δολοφόνησε εκείνο το καθεστώς, πόσες χιλιάδες έστειλε στα ξερονήσια της εξορίας, πόσους άλλους τους πέρασε από φριχτά βασανιστήρια γιατί αρνήθηκαν να υπακούσουν στις εντολές του Μεταξά, του περιβόητου υπουργού Ασφαλείας Μανιαδάκη και των οργάνων τους;
Και ας πούμε ότι όλα τα μέλη της ελληνικής εθνικής ομάδας στίβου υποχρεώθηκαν από το τότε καθεστώς να σηκώσουν το χέρι με τον τρόπο που το σηκώνουν σ΄εκείνη την παρέλαση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι παίρνουν άφεση αμαρτιών, ότι αθωώνονται και παραγράφονται οι δολοφόνοι του Λαμπράκη; Ότι αθωώνεται το παρακράτος εκείνης της εποχής, οι ομόφρονες δηλαδή και πρόγονοι των Χρυσαυγιτών, για την οργάνωση και την εκτέλεση της δολοφονίας του μαραθωνοδρόμου της ειρήνης; Ότι παραγράφονται οι ευθύνες των ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών της χωροφυλακής που μετείχαν στην οργάνωση ή τη συγκάλυψη εκείνης της στυγερής πολιτικής δολοφονίας;

Οι αγώνες και η θυσία του Γρηγόρη Λαμπράκη για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια και την πρόοδο, έχουν καταγραφεί ανεξίτηλα στη μνήμη και την καρδιά του ελληνικού λαού. Και δεν θα μπορέσουν να τη σβύσουν οι μικρόψυχοι θιασώτες του ναζισμού, όσες πλεκτάνες, όσες προβοκάτσιες και αν στήσουν. 

3 σχόλια:

  1. Θεωρώ ότι κάθε αναπαραγωγή της προπαγάνδας της ΧΑ μόνο όφελος της προσφέρει.
    Κατανοώ την αγανάκτηση σας με το πώς προπαγανδίζουν ένα σύμβολο ειρήνης στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος.
    Πρέπει να περιθωριοποιηθεί η προπαγάνδα τους! Το μόνο που πρέπει να παρουσιάζετε δημόσια είναι οι θέσεις τους όποιες και αν είναι για να κατανοήσει ο καθημερινός πωλητής τον λαϊκισμό τους και την ανυπαρξία προτάσεων τους.
    Παρουσιάστε την πολιτική τους για τα ΑΜΕΑ, για τα ναρκωτικά αυτά πρέπει να δει ο κόσμος.
    Παρουσιάστε την καλλιέργεια μίσους μεταξύ ανθρώπων.
    Το αδύνατο σημείο του φασισμού ήταν πάντα ο ανθρωπισμός και για αυτό δεν κατάφερε να επικρατήσει στο παρελθόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις δίκαιο, φίλε Νίκο, ότι δεν πρέπει να αναπαράγουμε την προπαγάνδα της Χ.Α. Όμως δεν πρέπει να την αφήνουμε και αναπάντητη, καθώς το δηλητήριο που σταλάζει και η λάσπη που πετάει, αφήνουν κατάλοιπα στους πολίτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα σας.
    Συμφωνώ ότι το δηλητήριο είναι πολύ πικρό και ο καθένας ανάλογα με τις ιδεολογίες του και τους αγώνες του τον πικραίνει ακόμα περισσότερο.
    Αλλά αναπαράγοντας την προπαγάνδα τους εξυπηρετούμε τους στόχους τους.
    Να διαχωρίσουν τον λαό στους «μεν» και στους «δεν».
    Να αποκτήσουν τον τίτλο του «έμπιστου» συνομιλητή με την μάζα, όταν προσπαθείς να αποδομίσεις την προπαγάνδα τους, είναι σαν να αποδέχεσαι ότι ο λόγος τους κάποιες φορές έχει βάση και πρέπει να ασχολείσαι.
    Δυστυχώς επικοινωνιακά ακολουθούν μια πολύ αποδοτική στρατηγική και ο μόνος τρόπος είναι να καταφέρεις να βγάλουν τις κουκούλες τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.