Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Οι πιθανοί υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές


Το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά τις γιορτές, θα πραγματοποιηθεί μάλλον η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Μαίου, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προετοιμάζεται πυρετωδώς κεντρικά και τοπικά, θεωρώντας ότι οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν μια μεγάλη μάχη κατά της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν.

Σύμφωνα με το καλά ενημερωμένο www.aftodioikisi.gr, η σχετική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που ήταν να γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Δεκεμβρίου και αναβλήθηκε λόγω της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, τελικά θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιανουαρίου 2014. Επίσης, ένας ακόμη λόγος αναβολής ήταν το γεγονός ότι στην Κουμουνδούρου αφενός δεν είναι έτοιμοι για ανακοίνωση (πολλών) ονομάτων και αφετέρου περιμένουν να καθίσει η σκόνη από τη μη ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου.
Στο μεταξύ, οι συζητήσεις για τις κεντρικές υποψηφιότητες σε περιφέρειες και μεγάλους δήμους συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό. Στο πλαίσιο αυτό είτε πραγματοποιούνται σε ορισμένες περιοχές είτε πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε άλλες, δημοσκοπήσεις προκειμένου να μετρηθεί η απήχηση των υποψηφίων. Για το λόγο αυτό έχουν ετοιμαστεί λίστες υποψηφίων με προεξάρχουσες τις περιφέρειες όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει πολιτική μάχη. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr τα ονόματα που προκρίνονται ανά περιφέρεια είναι τα εξής:
-Κεντρικής Μακεδονίας:  Τα ονόματα που συζητούνται είναι του συνταγματολόγου, καθηγητή του ΑΠΘ Κώστα Χρυσόγονου  και του ανεξάρτητου βουλευτή και υποψήφιου περιφερειάρχη με το ΠΑΣΟΚ το 2010, Μάρκου Μπόλαρη, ο οποίος έχει εκδηλώσει την επιθυμία του να είναι και πάλι υποψήφιος με τη στήριξη αριστερών δυνάμεων.
-Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης:  Πιθανός υποψηφιος είναι ο Σ. Κυριακίδης,  τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο υποψήφιος του 2010 Τάκης Χαρίτου αποσύρεται.
-Δυτικής Μακεδονίας: Συζητείται το όνομα της βουλευτού Ευγενίας Ουζουνίδου αν και η ίδια διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις.
-Αττικής:  Φαβορί είναι ο βουλευτής της Β΄ Αθήνας Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ εναλλακτική αποτελεί η βουλευτής, επίσης, της Β΄Αθήνας Σοφία Σακοράφα, η οποία, όμως, «παίζει» και για το Δήμο Αθηναίων.
-Βορείου Αιγαίου: Το όνομα που συζητείται είναι του δημάρχου Λήμνου Αντώνη Χατζηδιαμαντή, ο οποίος  είχε στηριχθεί το 2010 από το ΣΥΡΙΖΑ.
-Δυτικής Ελλάδας: Πρόκειται για μία «ΠΑΣΟΚογενή» περιφέρεια, στην οποία  υποψήφιος θα είναι ο βουλευτής της Β΄ Αθήνας Αλέξης Μητρόπουλος, επί σειρά ετών στέλεχος του ΠΑΣΟΚ
-Θεσσαλίας: Προβληματισμός επικρατεί για το αν θα κατέβει ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης, καθώς στις εκλογές του 2010 είχε πάρει μόλις 3%. Καλύτερη λύση φαίνεται ότι είναι η βουλευτής Λάρισας Ηρώ Διώτη, η οποία όμως «παίζει» και για το Δήμο Λαρισαίων.
-Ηπείρου:  Αν προκριθεί η λύση του υποψηφίου από το ΣΥΡΙΖΑ τότε η επιλογή θα γίνει μεταξύ της βουλευτού Όλγας Γεροβασίλη και του περιφερειακού συμβούλου    Παπαδημητρίου, ενώ δεν αποκλείεται να είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σήμερα, Μιχάλης Κασσής.
-Iονίων Νήσων:  Ε’ιναι πιθανόν να είναι ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ το 2010 και περιφερειακός σύμβουλος Κεφαλλονιάς  Θεόδωρος Γαλιατσιάτος, ο οποίος ωστόσο είχε πάρει μόλις 4,3%.
-Κρήτης: Τρία είναι το ονόματα που συζητούνται. Του βουλευτή Χανίων και υπεύθυνου του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Σταθάκη και των βουλευτών Ηρακλείου Μιχάλη Κριτσωτάκη και με λιγότερες πιθανότητες του (προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ) Γιώργου Μιχελογιαννάκη.
-Νοτίου Αιγαίου:  Εφόσον ο υποψήφιος προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ το πιθανότερο όνομα είναι αυτό του βουλευτή Δωδεκανήσου Νίκου Συρμαλένιου, ο οποίος είναι και επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο περιφερειακό συμβούλιο. Ωστόσο στη λογική της διεύρυνσης «παίζουν» τα ονόματα του δημάρχου Λειψών Μπενέτου Σπύρου (ως κοινού υποψηφίου με τους ΑΝΕΛ) και του Κώστα Σκανδαλίδη.
-Πελοποννήσου: Οι βουλευτές Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος και Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας ή ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο δ.σ. Τρίπολης Τάσος Παπαζαχαρίας ο οποίος όμως μπορεί να είναι υποψήφιος στο Δήμο Τρίπολης. Ωστόσο δεν αποκλείεται εφόσον προκριθεί η λύση της διεύρυνσης να είναι υποψήφιος άλλο πρόσωπο-έκπληξη εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

-Στερεάς Ελλάδας: Συζητείται το όνομα του βουλευτή Εύβοιας Βαγγέλη Αποστόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.