Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Κλίμα αισιοδοξίας για συμφωνία με τους δανειστές

Αισιοδοξία για συμφωνία και αλλαγή του κλίματος στις διαβουλεύσεις με τους εταίρους, καταδεικνύουν οι τελευταίες εξελίξεις, καθώς ο πρωθυπουργός είχε χτες μπαράζ τηλεφωνικών επαφών με ευρωπαίους ηγέτες, προχωρώντας σε συνεννοήσεις που ανοίγουν «παράθυρο» για την επίτευξη της πολυπόθητης συμφωνίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε μια ιδιαίτερα σημαντική τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στη συνέχεια συνομίλησε με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, εμφανίστηκε χαμογελαστός και αισόδοξος και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει μια νέα επικοινωνία και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.
Αφού οι δημοσιογράφοι του επισήμαναν ότι η χτεσινή ήταν μια πλούσια ημέρα σε επαφές και συνομιλίες, τόσο με τον κ. Γιούνκερ, όσο και με τον κ. Ολάντ, τον ρώτησαν εάν θα ακολουθήσουν και άλλες επαφές, για να λάβουν τη χαρακτηριστικά απάντηση: «Και που είστε ακόμα...»
Σε άλλη ερώτηση για το εάν θα μιλήσει ξανά με την καγκελάριο Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας χαμογέλασε και παρέπεμψε σε γελοιογραφία της εφημερίδας «Καθημερινή», όπου τον απεικονίζει ανάμεσα στις κυρίες Λαγκάρντ και Μέρκελ.
Σημεία σύγκλισης
Μέσω της κοινής δήλωσης του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τοποθετήθηκε με σαφήνεια τόσο στο θέμα της ρύθμισης της αγοράς εργασίας, όσο και σε αυτό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ανέφεραν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.
Στη δήλωσή του αυτή, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστηρίζει:
- Ενα σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων κατά τα βέλτιστα ευρωπαϊκά πρότυπα,
- Ως βασικό στόχο του συνταξιοδοτικού συστήματος την αποφυγή της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.
«Ευελπιστούμε ότι το νηφάλιο μήνυμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισακουστεί από όλες τις πλευρές», υπογραμμίζουν οι ίδιοι κύκλοι, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές με τους εταίρους στα δύο αυτά κρίσιμα ζητήματα.
Στη κοινή τους δήλωση οι κ.κ. Τσίπρας και Γιούνκερ τονίζουν ότι «κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση».
Επίσης αναφέρεται ότι «έγινε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας».
Επιπλέον, οι κ.κ. Τσίπρας και Γιούνκερ τονίζουν "την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα".
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχει υποβληθεί μια ακόμη πρόταση της ελληνικής πλευράς για την καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ: έναν ενιαίο που θα κυμαίνεται στο 16-18% και τον χαμηλό συντελεστή που θα ισχύει για τα νησιά.
Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, καθώς και των περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ συζητά το θέμα της πιθανής ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Λίγο αργότερα υπήρξε και δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, αυτή τη φορά με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Και σε αυτό το τηλεφώνημα επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η πρόθεση και των δύο πλευρών για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Στον απόηχο των προχθεσινών άτυπων δηλώσεων από κυβερνητικές πηγές για διαφωνίες μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ και για «κόκκινες γραμμές» που εμποδίζουν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, χτες οι θεσμοί εξέδωσαν κοινή δήλωση, στην οποία επιβεβαιώνουν ότι κοινός στόχος είναι να υπάρξει απτή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.
«Κοινός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιτύχει χρηματοοικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη» αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι τρεις θεσμοί επισημαίνουν ότι «συνεχίζουν να εργάζονται στενά προς την επίτευξη αυτού του στόχου».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναγνώρισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να αναμένεται συμφωνία στο συμβούλιο της Δευτέρας.
Υπάρχουν «πιο θετικές προοπτικές για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία απ' ότι τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, στο Παρίσι. Και οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι δεν αναμένεται συμφωνία κατά την προσεχή σύνοδο του Eurogroup.
Την ίδια στιγμή, πάντως, και παρά τα χαμόγελα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να συγκεντρώσει ένα πόσο που φτάνει τα 4 δισ. ευρώ τα οποία θα διανεμηθούν ως εξής:
12 Μαΐου: 760 εκατ. ευρώ προς ΔΝΤ
13 Μαΐου: 500 εκατ. ευρώ για μισθούς & συντάξεις
Τελευταίο τριήμερο Μαΐου:
1,1 για μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου
900 εκατ. ευρώ για συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα
350 εκατ. ευρώ για λειτουργία του Κράτους
400 εκατ. ευρώ για τόκους.
Ήδη χτες η Ελλάδα κατέβαλε 200 εκατ. ευρώ για τόκους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, να τονίζει πως για την επόμενη δόση προς το Ταμείο αναμένει εντολές από το Μαξίμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.