Τη βούλησή του για «ουσιαστικό, συγκεκριμένο διάλογο χωρίς περιστροφές» με την Αυτοδιοίκηση, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι οι Δήμοι όλης της χώρας δεν πρόκειται να ανεχθούν πλέον καμία ενέργεια σε βάρος του θεσμού.
Κουρουμπλής: Θέσπιση ανατρεπτικού νέου πλαισίου
Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη διαλόγου με την Αυτοδιοίκηση,μέσα από την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης εξέφρασε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος παρέστη συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη.
Ο κ. Κουρουμπλής εξήγγειλε μεγάλη ριζική μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση και ανακοίνωσε τη θέσπιση εντός του 2016 ενός «ανατρεπτικού, ριζικού, νέου θεσμικού πλαισίου», το οποίο θα απαλλάξει την Αυτοδιοίκηση από την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, θα μειώνει δραστικά τη γραφειοκρατία, θα θεσπίζει μηχανισμούς που με δίκαιο τρόπο θα διοχετεύουν τα αναπτυξιακά προγράμματα, εξαλείφοντας τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες, και θα προωθεί την αλληλέγγυα οικονομία, στην οποία η Αυτοδιοίκηση θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Επίσης, ο υπουργός έκανε λόγο για αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, με αλλαγές στις εκλογικές περιφέρειες και «ίσως λιγότερους βουλευτές», καθώς και ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ανήγγειλε, ακόμη, ότι εντός του 2016 θα υπάρξει νέα αξιολόγηση δομών και του στελεχιακού δυναμικού, εθελοντική κινητικότητα, ολοκλήρωση της κωδικοποίησης της νομοθεσίας, καθιέρωση αμεσοδημοκρατικών θεσμών, αξιοποίηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και ολοκλήρωση της διαλειτουργικότητας στο Δημόσιο για την πάταξη της γραφειοκρατίας κ.ά.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των δήμων, σημείωσε ότι με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 δεν υπάρχουν -για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια- μειώσεις στα ποσά για την Αυτοδιοίκηση. Επίσης ανακοίνωσε την καταβολή σήμερα στους δήμους 108 εκατ. ευρώ για ΣΑΤΑ Ιουνίου-Ιουλίου και μέρος των παρακρατηθέντων, στις 8 του μηνός την απόδοση άλλων 230 εκατ. ευρώ για οφειλές ΣΑΤΑ και παρακρατηθέντα, και 21 του μηνός αποπληρωμή και όλων των υπολοίπων ποσών που εκκρεμούν για την Αυτοδιοίκηση από τον τρέχοντα προϋπολογισμό.
Σχετικά με τις προσλήψεις, τέλος, κάλεσε τους Δήμους να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που έχουν για πρόσληψη αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης στην ομιλία του είπε χαρακτηριστικά πως το μμήνυμα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης είναι ότι οι αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού δεν πρόκειται να ανεχθούν πλέον καμία ενέργεια σε βάρος του θεσμού που υπηρετούν. Δεν θα φορτωθεί στις δικές μας πλάτες το βάρος των ανέφικτων υποσχέσεων που κάποιοι έδωσαν, για να υφαρπάξουν την ψήφο των ελλήνων πολιτών. Δεν θα γίνει η Αυτοδιοίκηση το εξιλαστήριο θύμα της παταγώδους αποτυχίας ενός ξεπερασμένου από τις καταστάσεις πολιτικού προσωπικού».
Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι το μήνυμα που αποστέλλουν οι αυτοδιοικητικοί όλης της χώρας προς την κεντρική εξουσία είναι «ως εδώ και μη παρέκει». Ανέφερε ως χαρακτηριστικότερα παραδείγματα έλλειψης σεβασμού στον θεσμό της Αυτοδιοίκησης την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, τη συστηματική αφαίρεση πόρων από τους δήμους, τη διαρκή μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κ.ά.
Σε ό,τι αφορά τον υπό ψήφιση προϋπολογισμό του 2016, ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για «τερατουργήματα» στο περιεχόμενό του, αναφέροντας ότι αν και οι ανελαστικές δαπάνες των δήμων ανέρχονται στα 3,5 δισ. ευρώ, η πρόβλεψη να καλυφθούν αυτές οι δαπάνες από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ανέρχεται στα 2,5 δισ ευρώ.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, παρουσίασε διεκδικητικό πλαίσιο 13 σημείων. Μεταξύ άλλων ζητείται:
Να μπει τέλος στη μείωση της χρηματοδότησης των δήμων και να της αποδοθούν οι πόροι που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία.
Να υπάρξει σαφής νομοθετική πρόβλεψη για απόδοση σε ετήσια βάση ποσοστού 10% του προϋπολογισμού, για την Αυτοδιοίκηση.
Να αντιμετωπιστεί το χρέος των δήμων της χώρας με την προώθηση μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης, με πρωτοβουλία και ευθύνη της Κεντρικής Κυβέρνησης, με ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης με το υπόλοιπο δημόσιο χρέος και όχι με επιπλέον επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών.
Την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, με ειδικό κονδύλι για έργα δήμων 2 δισ. ευρώ.
Τη συμμετοχή των ελληνικών δήμων στο πρόγραμμα Γιούνκερ, σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 10%.
Τη δημιουργία ενός νέου ΘΗΣΕΑ-Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος που θα σχεδιαστεί και θα διαχειριστεί από τους δήμους για τους δήμους.
Την απελευθέρωση των προσλήψεων προσωπικού στους δήμους όσον αφορά τους τομείς των ανταποδοτικών υπηρεσιών και της λειτουργίας των κοινωνικών δομών.
Να οριστεί η επόμενη Βουλή ως αναθεωρητική, έτσι ώστε από τη Συνταγματική Αναθεώρηση να κατοχυρωθούν συνταγματικά οι αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας και να προβλεφθεί η φορολογική αποκέντρωση χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για τους πολίτες κ.ά.
Παρεμβάσεις δημάρχων
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης τόνισε ότι μέχρι τώρα, στη μακρά ιστορία της, η ελληνική αυτοδιοίκηση δεν έχει βιώσει ανάλογες με τις σημερινές αντιφατικές πολιτικές και θεσμικό παραλογισμό, είπε ότι η κυβέρνηση συμπληρώνει ένα χρόνο θητεία και δεν έχει δρομολογήσει λύσεις και κάλεσε την Αυτοδιοίκηση «να σηκώσει το γάντι» , τονίζοντας ότι «η τακτική της επιστολικής διαμαρτυρίας αποδείχθηκε αναποτελεσματική».
Αναφερόμενος στα οξύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση είπε ότι: ακόμη δεν έχει απαντηθεί ποιοι θα πληρώνουν τους μισθούς των υπαλλήλων που μεταφέρθηκαν στους δήμους από τις πρώην νομαρχίες, καθυστερεί η έναρξη του νέου ΕΣΠΑ, υπάρχει κίνδυνος να ζητηθούν ρήτρες από τους δήμους για έργα του τρέχοντος ΕΣΠΑ που δεν θα ολοκληρωθούν λόγω του capital control, γίνονται παρακρατήσεις από τη ΔΕΗ ποσών των δημοτικών τελών κ.ά.
Ο κ. Κοιμήσης δήλωσε αντίθετος σε κινητοποιήσεις που θα αποβούν σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και ζήτησε μεταξύ άλλων: Σταδιακή διακοπή παροχής κάθε υπηρεσίας προς το κράτος, καμία απόδοση φόρων στο δημόσιο κ.ά. Επίσης κάλεσε να μην προβούν οι δήμοι σε αυξήσεις δημοτικών τελών.
Από τη «Νέα Αυτοδιοίκηση», ο επικεφαλής της, δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης τόνισε ότι είναι όλοι (κράτος, δικαιοσύνη κ.ά.) εναντίον της Αυτοδιοίκησης, ενώ ταυτόχρονα η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς. Χαιρέτισε ως θετικές τις ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν είπε τίποτε για τα ληξιπρόθεσμα των δήμων. Αν δεν αποπληρωθούν, σημείωσε, δεκάδες δήμοι εντός του 2016 δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν και θα τεθούν υπό εποπτεία.
Ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας», δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας κατήγγειλε τον συγκεντρωτισμό του ελληνικού κράτους από ιδρύσεώς του και υποστήριξε ότι η σημερινή κατάσταση της Αυτοδιοίκησης είναι απόρροια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολουθήθηκε εδώ και 20 χρόνια.
Ζήτησε, πέραν των όσων ανακοίνωσε ο υπουργός, να επανακατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση που είχε ετοιμαστεί στο υπουργείο Εσωτερικών επί Νίκου Βούτση, στο οποίο μεταξύ άλλων καταργείται και το Οικονομικό Παρατηρητήριο, να διεκδικηθεί η εξόφληση των ληξιπροθέσμων, να αποδοθούν όλοι οι προβλεπόμενοι από τους νόμους πόροι στην Αυτοδιοίκηση, να προχωρήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση που θα ενισχύει τη θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης κ.ά.
Σαν διεκδικητικό πλαίσιο, ο κ. Μπίρμπας πρότεινε εκείνο που έχει υιοθετήσει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής.
Οι ομιλητές της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισαν ότι το 2016, με όσα προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός, θα είναι πιο οδυνηρό για τη λαϊκή οικογένεια και την Αυτοδιοίκηση. Απέδωσε ευθύνες διαχρονικά στην Πολιτεία και στις ηγεσίες της ΚΕΔΕ για τη σημερινή κατάσταση των δήμων και ανέφερε ότι ο μόνος δρόμος είναι μόνο αυτός της πάλης και της ανατροπής των σημερινών πολιτικών και του Μνημονίου.
Τη Γενική Συνέλευση χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Κώστας Αγοραστός, οποίος τόνισε ότι «ήρθε ο καιρός για δημιουργική ανατροπή». Ζήτησε στενότερη συνεργασία μεταξύ της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, ενώ σημείωσε πως ό,τι χρήματα δίνονται στους δήμους αυτά πηγαίνουν στην πραγματική οικονομία και προς όφελος των πολιτών.
Ο νέος πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας ανέφερε ότι η κατάσταση στους δήμους θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο με τον νέο προϋπολογισμό του κράτους και το τρίτο μνημόνιο. Τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει μεσοβέζικη στάση, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι θα συμπαρασταθούν ενεργά στους αγώνες της αυτοδιοίκησης και ζήτησε ως πρώτο βήμα το κλείσιμο των δήμων στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης.
Ο πρόεδρος της ΠΟΠ-ΟΤΑ Μάρκος Δαρδαμάνης, επισήμανε ότι η Αυτοδιοίκηση απαξιώνεται από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, ζήτησε να μην κάνουν αποδεκτή οι Δήμοι καμία αρμοδιότητα που δεν θα συνοδεύεται από τους ανάλογους πόρους, να διεκδικηθούν τα οφειλόμενα κ.ά.
Κουρουμπλής: Θέσπιση ανατρεπτικού νέου πλαισίου
Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη διαλόγου με την Αυτοδιοίκηση,μέσα από την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης εξέφρασε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος παρέστη συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη.
Ο κ. Κουρουμπλής εξήγγειλε μεγάλη ριζική μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση και ανακοίνωσε τη θέσπιση εντός του 2016 ενός «ανατρεπτικού, ριζικού, νέου θεσμικού πλαισίου», το οποίο θα απαλλάξει την Αυτοδιοίκηση από την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, θα μειώνει δραστικά τη γραφειοκρατία, θα θεσπίζει μηχανισμούς που με δίκαιο τρόπο θα διοχετεύουν τα αναπτυξιακά προγράμματα, εξαλείφοντας τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες, και θα προωθεί την αλληλέγγυα οικονομία, στην οποία η Αυτοδιοίκηση θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Επίσης, ο υπουργός έκανε λόγο για αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, με αλλαγές στις εκλογικές περιφέρειες και «ίσως λιγότερους βουλευτές», καθώς και ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ανήγγειλε, ακόμη, ότι εντός του 2016 θα υπάρξει νέα αξιολόγηση δομών και του στελεχιακού δυναμικού, εθελοντική κινητικότητα, ολοκλήρωση της κωδικοποίησης της νομοθεσίας, καθιέρωση αμεσοδημοκρατικών θεσμών, αξιοποίηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και ολοκλήρωση της διαλειτουργικότητας στο Δημόσιο για την πάταξη της γραφειοκρατίας κ.ά.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των δήμων, σημείωσε ότι με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 δεν υπάρχουν -για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια- μειώσεις στα ποσά για την Αυτοδιοίκηση. Επίσης ανακοίνωσε την καταβολή σήμερα στους δήμους 108 εκατ. ευρώ για ΣΑΤΑ Ιουνίου-Ιουλίου και μέρος των παρακρατηθέντων, στις 8 του μηνός την απόδοση άλλων 230 εκατ. ευρώ για οφειλές ΣΑΤΑ και παρακρατηθέντα, και 21 του μηνός αποπληρωμή και όλων των υπολοίπων ποσών που εκκρεμούν για την Αυτοδιοίκηση από τον τρέχοντα προϋπολογισμό.
Σχετικά με τις προσλήψεις, τέλος, κάλεσε τους Δήμους να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που έχουν για πρόσληψη αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης στην ομιλία του είπε χαρακτηριστικά πως το μμήνυμα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης είναι ότι οι αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού δεν πρόκειται να ανεχθούν πλέον καμία ενέργεια σε βάρος του θεσμού που υπηρετούν. Δεν θα φορτωθεί στις δικές μας πλάτες το βάρος των ανέφικτων υποσχέσεων που κάποιοι έδωσαν, για να υφαρπάξουν την ψήφο των ελλήνων πολιτών. Δεν θα γίνει η Αυτοδιοίκηση το εξιλαστήριο θύμα της παταγώδους αποτυχίας ενός ξεπερασμένου από τις καταστάσεις πολιτικού προσωπικού».
Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι το μήνυμα που αποστέλλουν οι αυτοδιοικητικοί όλης της χώρας προς την κεντρική εξουσία είναι «ως εδώ και μη παρέκει». Ανέφερε ως χαρακτηριστικότερα παραδείγματα έλλειψης σεβασμού στον θεσμό της Αυτοδιοίκησης την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, τη συστηματική αφαίρεση πόρων από τους δήμους, τη διαρκή μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κ.ά.
Σε ό,τι αφορά τον υπό ψήφιση προϋπολογισμό του 2016, ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για «τερατουργήματα» στο περιεχόμενό του, αναφέροντας ότι αν και οι ανελαστικές δαπάνες των δήμων ανέρχονται στα 3,5 δισ. ευρώ, η πρόβλεψη να καλυφθούν αυτές οι δαπάνες από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ανέρχεται στα 2,5 δισ ευρώ.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, παρουσίασε διεκδικητικό πλαίσιο 13 σημείων. Μεταξύ άλλων ζητείται:
Να μπει τέλος στη μείωση της χρηματοδότησης των δήμων και να της αποδοθούν οι πόροι που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία.
Να υπάρξει σαφής νομοθετική πρόβλεψη για απόδοση σε ετήσια βάση ποσοστού 10% του προϋπολογισμού, για την Αυτοδιοίκηση.
Να αντιμετωπιστεί το χρέος των δήμων της χώρας με την προώθηση μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης, με πρωτοβουλία και ευθύνη της Κεντρικής Κυβέρνησης, με ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης με το υπόλοιπο δημόσιο χρέος και όχι με επιπλέον επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών.
Την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, με ειδικό κονδύλι για έργα δήμων 2 δισ. ευρώ.
Τη συμμετοχή των ελληνικών δήμων στο πρόγραμμα Γιούνκερ, σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 10%.
Τη δημιουργία ενός νέου ΘΗΣΕΑ-Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος που θα σχεδιαστεί και θα διαχειριστεί από τους δήμους για τους δήμους.
Την απελευθέρωση των προσλήψεων προσωπικού στους δήμους όσον αφορά τους τομείς των ανταποδοτικών υπηρεσιών και της λειτουργίας των κοινωνικών δομών.
Να οριστεί η επόμενη Βουλή ως αναθεωρητική, έτσι ώστε από τη Συνταγματική Αναθεώρηση να κατοχυρωθούν συνταγματικά οι αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας και να προβλεφθεί η φορολογική αποκέντρωση χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για τους πολίτες κ.ά.
Παρεμβάσεις δημάρχων
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης τόνισε ότι μέχρι τώρα, στη μακρά ιστορία της, η ελληνική αυτοδιοίκηση δεν έχει βιώσει ανάλογες με τις σημερινές αντιφατικές πολιτικές και θεσμικό παραλογισμό, είπε ότι η κυβέρνηση συμπληρώνει ένα χρόνο θητεία και δεν έχει δρομολογήσει λύσεις και κάλεσε την Αυτοδιοίκηση «να σηκώσει το γάντι» , τονίζοντας ότι «η τακτική της επιστολικής διαμαρτυρίας αποδείχθηκε αναποτελεσματική».
Αναφερόμενος στα οξύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση είπε ότι: ακόμη δεν έχει απαντηθεί ποιοι θα πληρώνουν τους μισθούς των υπαλλήλων που μεταφέρθηκαν στους δήμους από τις πρώην νομαρχίες, καθυστερεί η έναρξη του νέου ΕΣΠΑ, υπάρχει κίνδυνος να ζητηθούν ρήτρες από τους δήμους για έργα του τρέχοντος ΕΣΠΑ που δεν θα ολοκληρωθούν λόγω του capital control, γίνονται παρακρατήσεις από τη ΔΕΗ ποσών των δημοτικών τελών κ.ά.
Ο κ. Κοιμήσης δήλωσε αντίθετος σε κινητοποιήσεις που θα αποβούν σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και ζήτησε μεταξύ άλλων: Σταδιακή διακοπή παροχής κάθε υπηρεσίας προς το κράτος, καμία απόδοση φόρων στο δημόσιο κ.ά. Επίσης κάλεσε να μην προβούν οι δήμοι σε αυξήσεις δημοτικών τελών.
Από τη «Νέα Αυτοδιοίκηση», ο επικεφαλής της, δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης τόνισε ότι είναι όλοι (κράτος, δικαιοσύνη κ.ά.) εναντίον της Αυτοδιοίκησης, ενώ ταυτόχρονα η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς. Χαιρέτισε ως θετικές τις ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν είπε τίποτε για τα ληξιπρόθεσμα των δήμων. Αν δεν αποπληρωθούν, σημείωσε, δεκάδες δήμοι εντός του 2016 δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν και θα τεθούν υπό εποπτεία.
Ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας», δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας κατήγγειλε τον συγκεντρωτισμό του ελληνικού κράτους από ιδρύσεώς του και υποστήριξε ότι η σημερινή κατάσταση της Αυτοδιοίκησης είναι απόρροια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολουθήθηκε εδώ και 20 χρόνια.
Ζήτησε, πέραν των όσων ανακοίνωσε ο υπουργός, να επανακατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση που είχε ετοιμαστεί στο υπουργείο Εσωτερικών επί Νίκου Βούτση, στο οποίο μεταξύ άλλων καταργείται και το Οικονομικό Παρατηρητήριο, να διεκδικηθεί η εξόφληση των ληξιπροθέσμων, να αποδοθούν όλοι οι προβλεπόμενοι από τους νόμους πόροι στην Αυτοδιοίκηση, να προχωρήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση που θα ενισχύει τη θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης κ.ά.
Σαν διεκδικητικό πλαίσιο, ο κ. Μπίρμπας πρότεινε εκείνο που έχει υιοθετήσει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής.
Οι ομιλητές της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισαν ότι το 2016, με όσα προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός, θα είναι πιο οδυνηρό για τη λαϊκή οικογένεια και την Αυτοδιοίκηση. Απέδωσε ευθύνες διαχρονικά στην Πολιτεία και στις ηγεσίες της ΚΕΔΕ για τη σημερινή κατάσταση των δήμων και ανέφερε ότι ο μόνος δρόμος είναι μόνο αυτός της πάλης και της ανατροπής των σημερινών πολιτικών και του Μνημονίου.
Τη Γενική Συνέλευση χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Κώστας Αγοραστός, οποίος τόνισε ότι «ήρθε ο καιρός για δημιουργική ανατροπή». Ζήτησε στενότερη συνεργασία μεταξύ της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, ενώ σημείωσε πως ό,τι χρήματα δίνονται στους δήμους αυτά πηγαίνουν στην πραγματική οικονομία και προς όφελος των πολιτών.
Ο νέος πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας ανέφερε ότι η κατάσταση στους δήμους θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο με τον νέο προϋπολογισμό του κράτους και το τρίτο μνημόνιο. Τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει μεσοβέζικη στάση, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι θα συμπαρασταθούν ενεργά στους αγώνες της αυτοδιοίκησης και ζήτησε ως πρώτο βήμα το κλείσιμο των δήμων στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης.
Ο πρόεδρος της ΠΟΠ-ΟΤΑ Μάρκος Δαρδαμάνης, επισήμανε ότι η Αυτοδιοίκηση απαξιώνεται από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, ζήτησε να μην κάνουν αποδεκτή οι Δήμοι καμία αρμοδιότητα που δεν θα συνοδεύεται από τους ανάλογους πόρους, να διεκδικηθούν τα οφειλόμενα κ.ά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.