Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Έργα της ΠΚΜ στο Θερμαϊκό, ύψους 2.100.000 χωρίς διαγωνισμό!

Από τις κατολισθήσεις στην περιοχή του Κέντρου Υγείας Νέας Μηχανιώνας
Έντονη, ήταν η συζήτηση που έγινε την περασμένη Τρίτη στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  σχετικά με τον τρόπο που θα γίνει η εκτέλεση διάφορων έργων, κυρίως στην περιοχή του δήμου Θερμαϊκού, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου 2016.

ΟΙ αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν από τους περιφερειακούς συμβούλους της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, εστιάζονταν κυρίως στο γεγονός ότι γίνεται η ανάθεση αυτών των έργων για μία ακόμη φορά χωρίς κανονικό διαγωνισμό αλλά με τη διαδικασία  προσφυγής με διαπραγμάτευση, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, αν και πρόκειται για έργα ύψους 3.100.00 ευρώ, από το συνολικό προϋπολογισμό των 16.750.000€ που διατέθηκαν από το υπουργείο Οικονομίας.
Αναλυτικά για την περιοχή της Θεσσαλονίκης προβλέπεται να εκτελεστούν με τη διαδικασία αυτή τα παρακάτω έργα:
1.    Αποκατάσταση κατεστραμμένων τμημάτων οδοστρώματος του οδικού δικτύου Δήμου Θερμαϊκού, προϋπολογισμού 500.000€.
2.    Αποκατάσταση κατεστραμμένων τμημάτων οδοστρώματος στο παραλιακό μέτωπο της Νέας Μηχανιώνας, προϋπολογισμού 500.000€.
3.    Αποκατάσταση βλαβών σε παράκτια έργα του Δήμου Θερμαϊκού, προϋπολογισμού 1.100.000€.
4.    Επείγουσες εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης υδατορεμάτων και αρδευτικών τάφρων του Δήμου Δέλτα, προϋπολογισμού 600.000€.
5.    Επείγουσες εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης υδατορεμάτων και αρδευτικών τάφρων του Δήμου Χαλκηδόνος, προϋπολογισμού 400.000€.

Στην εισήγησή της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ.Βούλα Πατουλίδου ισχυρίστηκε ότι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα «δεν κατέστησαν εφικτή τη διενέργεια δημόσιου ανοιχτού διαγωνισμού ή την προσφυγή στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με δημοσίευση προκήρυξης» γιαυτό και επιλέχθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία.
Έντονη, ήταν η αντίδραση του περιφερειακού συμβούλου της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Γιώργου Θεοδωρόπουλου που υπογράμμισε ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, σημαίνει κατ’ ουσία απευθείας ανάθεση. Καθώς, όπως είπε, θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ο συγκεκριμένος τρόπος υλοποίησης των έργων, αν αυτά επείγονταν να γίνουν αμέσως μετά τις πλημμύρες. «Όμως από τότε πέρασαν οκτώ σχεδόν μήνες και στο διάστημα αυτό η Περιφέρεια που αδράνησε, θα μπορούσε κάλλιστα να είχε προκηρύξει κανονικό διαγωνισμό με συνθήκες πλήρους διαφάνειας», είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και ο Γενικός Διευθυντής Προγραμματισμού και Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακςεδονίας κ. Απόστολος Γιάντσης, με έγγραφό του, στις 28 Μαρτίου 2017, προς την Αυτοτελή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, ζητούσε να γίνει πλήρης αναφορά για τους λόγους που επιβάλουν την ανάθεση των έργων με τη διαδικασία του ν.4412/2016, που προβλέπει την πρόσκληση περιορισμένου αριθμού υποψηφίων αναδόχων εργολάβων χωρίς προηγούμενη δημοσίευση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.