Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Οι φωνές πρωταγωνιστών της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί, στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,58 της ΕΡΤ3

Οι περιπέτειες μιας εκπομπής μετά το "μαύρο" στην ΕΡΤ
Πνιγμένη η παραλιακή λεωφόρος της Θεσσαλονίκης από κόσμο για να υποδεχτεί
τα τμήματα ελευθερωτή ΕΛΑΣ. Η φωτογραφία από τα αρχεία των ΑΣΚΙ
Μοναδικές στιγμές θα ζήσουν οι φίλοι του ραδιοφώνου, που θα παρακολουθήσουν στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου 2017, την εκπομπή για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς κατακτητές, που θα μεταδοθεί από τον ραδιοφωνικό σταθμό 9,58 της ΕΡΤ3.

Η εκπομπή αυτή, είχε ετοιμαστεί πριν από πέντε χρόνια, το 2012, στο πλαίσιο τότε του εορτασμού 100 χρόνων απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον Οθωμανικό ζυγό, μεσολάβησε όμως το περιβόητο "μαύρο" στην ΕΡΤ και μπήκε τα προηγούμενα χρόνια στο "ψυγείο".
Στην ωριαία αυτή εκπομπή, ο  δημοσιογράφος και συγγραφέας Σπύρος Κουζινόπουλος, παρουσιάζει σπάνιες μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τις μεγαλειώδεις εκείνες ιστορικές στιγμές αποτίναξης της ναζιστικής κατοχής και δυστυχώς δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή, όπως:
-Τη μαρτυρία του τότε προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Θεσσαλονίκης, Γιάννη Πατσακίδη, ο οποίος με το 3ο Τάγμα του 13ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, εμπόδισε τους Γερμανούς να ανατινάξουν το μοναδικό τότε υδραγωγείο της Θεσσαλονίκης που βρισκόταν στη συνοικία της Παναγίας Φανερωμένης.
-Τον δάσκαλο Χρήστο Μόσχο, που ως αρχηγός της πρώτης σε όλη την Ελλάδα ανταρτοομάδας «Αθανάσιος Διάκος», πραγματοποίησε την πρώτη στα χρονικά επίθεση εναντίον τμήματος των κατοχικών δυνάμεων στον δρόμο Θεσσαλονίκης-Σερρών.
-Τον αξέχαστο Γιώργο Ιωάννου να περιγράφει το πώς είδε τον ηθοποιό Μάνο Κατράκη, ανεβασμένο πάνω σε έναν τοίχο, στο Κουλέ Καφέ, να απαγγέλει δύο μέρες πριν την απελευθέρωση ποιήματα κατά του φασισμού.
-Τον γιατρό Μιχάλη Τσαβδαρίδη, ο οποίος ήταν επικεφαλής του 3ου Τάγματος του 31ου Συντάγματος, που μετά από φονική μάχη, εκδίωξε τους Γερμανούς από το αεροδρόμιο του Σέδες και μπήκε με τους αντάρτες του στη Θέρμη.
-Τον πολιτικό επίτροπο του 31ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, Δήμο Δημητριάδη, που γνώρισε αποθεωτική υποδοχή καθώς ήταν ο πρώτος αντάρτης που εισήλθε στην Καλαμαριά.
-Τον επιτελάρχη της 11ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, Θανάση Παπαθανασίου, ο οποίος την παραμονή της απελευθέρωσης, πάνω σε μία μοτοσυκλέτα,  έφτασε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να ανιχνεύσει τις κινήσεις των κατακτητών
-Τον συγγραφέα Νίκο Μπακόλα, που περιγράφει το πώς έβλεπε τους σκυθρωπούς Γερμανούς να αποχωρούν από τη Θεσσαλονίκη και ένα τμήμα του ΕΛΑΣ, έχοντας μπροστά την ελληνική σημαία να εισέρχεται στην πόλη από τα ανατολικά.
-Τον Παναγιώτη Πούλο, που έζησε την άφιξη των ανταρτών στην πλατεία Αριστοτέλους, η οποία είχε γίνει κατακόκκινη από τα χιλιάδες λουλούδια με τα οποίο το συγκεντρωμένο πλήθος έρανε τους ελευθερωτές αντάρτες.
-Τέλος τον ταγματάρχη του στρατού, Γεώργιο Διαμαντόπουλο. Είχε ριφθεί από τους Συμμάχους με αλεξίπτωτο στο Πάϊκο, για να ενημερώνει με ασύρματο για τις κινήσεις των κατακτητών. Κι όταν τη μέρα της απελευθέρωσης τον είδε το πλήθος που πανηγύριζε να φοράει στολή Βρετανού αξιωματικού, τον σήκωσε στους ώμους, περιφέροντας τον στην πόλη.

Όπως σημειώνει ο Σπύρος Κουζινόπουλος στον επίλογο της εκπομπής: «Πέρασαν δεκαετίες από τότε. Η Θεσσαλονίκη αυτό το διάστημα γνώρισε ευχάριστες αλλά και δύσκολες στιγμές. Πέρασε τον αδελφοκτόνο εμφύλιο, είδε πολιτικές δολοφονίες, υπέστη τις συνέπειες της στρατιωτικής δικτατορίας και προσπαθεί δεκαετίες τώρα να ακολουθήσει ένα δρόμο ανάπτυξης και προόδου. Όμως ποτέ, όλη αυτή την μακρά περίοδο, δεν ξέχασε τα πέτρινα χρόνια της κατοχής και τις μεγαλειώδεις στιγμές της απελευθέρωσης. Ενώ τα διδάγματα εκείνης της ηρωϊκής περιόδου, παραμένουν όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρα αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα και ο λαός μας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.