Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

«Μακεδονία»: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος κλεισίματος

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος κλεισίματος της εφημερίδας «Μακεδονία», θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί το ρεπορτάζ σχετικά με τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο άλλοτε κραταιό εκδοτικό συγκρότημα. 

Κι αυτό παίρνοντας υπόψη και την ιδιαιτερότητα της εφημερίδας και την γενικότερη κατάσταση, στην οποία αφήνονται εκδοτικά συγκροτήματα να καταρρεύσουν, να απαλλάσσονται οι πρώην εκδότες και να παίρνουν τα ΜΜΕ νέοι ιδιοκτήτες –όλα σε βάρος των εργαζομένων που μένουν απλήρωτοι, άνεργοι, εξαθλιωμένοι…
Στην περίπτωση της «Μακεδονίας» το σκάνδαλο γίνεται ακόμη μεγαλύτερων διαστάσεων, παίρνοντας υπόψη ότι προ τριετίας η επιχείρηση της «Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής» χρηματοδοτήθηκε αδρά από την προηγούμενη κυβέρνηση με 10 εκατομμύρια, πήρε δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς 1.5 εκατ., αιτήθηκε και εντάχθηκε στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα ρυθμίζοντας τις οφειλές κατά το δοκούν, αλλά την ίδια ώρα άφηνε απλήρωτους τους εργαζόμενους οφείλοντάς τους σήμερα 15 μισθούς, 18 μαζί με 3 μηνιάτικα προηγούμενων χρόνων.
Ρήγας
Αυτό  που φαινόταν μήνες τώρα (για άλλους, χρόνια), τελικά συνέβηΠλήρης αδυναμία ιδιοκτητών και διοικούντων να βρούν λύση στην οικονομική κατάρρευση που οδήγησαν την εφημερίδα οι επιλογές τους. Αυτό παραδέχθηκε και η νομική εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη Τζον Ρήγα και διαχειρίστρια (κατ’ ουσία εκδότρια) Β. Σουλοπούλου, κατά τη σημερινή συνάντησή της με αντιπροσωπείες από τα διοικητικά συμβούλια των 3 Ενώσεων (Συντακτών, Τεχνικών, Προσωπικού) στο δικηγορικό της γραφείο. Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τη συντήρηση πλέον των μηχανημάτων του πιεστηρίου ή την αποκατάσταση βλάβης που παρουσιάστηκε το Σαββατοκύριακο.
Σημειωτέον ότι στο πιεστήριο του Κιλκίς τυπώνονται και οι άλλες εφημερίδες της πόλης και η επιχείρηση ευελπιστούσε να προσελκύσει και Αθηναίους εκδότες, αλλά η κατάσταση τους αποθάρρυνε ή προφανώς θα επιδιώξουν να το πάρουν… κοψοχρονιά (πτώχευση, πλειστηριασμοί κλπ). Οι τεχνικοί του πιεστηρίου δεν άντεξαν άλλο την κοροϊδία με τις συνεχείς (και ουδέποτε τηρηθείσες) υποσχέσεις, και από προχθές Δευτέρα γνωστοποίησαν ότι προχωρούν σε επίσχεση εργασίας.
Σουλοπούλου
Στην εργασιακή συνέλευση που ακολούθησε χθες το απόγευμα στα γραφεία της ΕΣΗΕΜΘ, αποφασίστηκε να κατέβουν σε επίσχεση εργασίας όλοι οι εργαζόμενοι από χτες Τετάρτη 4/10. Παράλληλα, θα γίνουν όλες οι νομικές ενέργειες διεκδίκησης δεδουλευμένων (ασφαλιστικά, αγωγή κ.α.). Ενώ οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε όλες τις κινητοποιήσεις που μπορούν, τόσο εναντίον της ιδιοκτησίας όσο και της διαχειρίστριας της εφημερίδας. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά: Δεν μπορεί ο Ρήγας να έχει εξαφανιστεί και να μείνει στο απυρόβλητο, πρέπει να τον κυνηγήσουμε. Αυτός δεν είναι επιχειρηματίας, είναι τυχοδιώκτης και γκάνγκστερ. Σίγουρα οι αρχές των υπουργείων και η κυβέρνηση μπορούν να προχωρήσουν σε παρέμβαση, με έλεγχο και απόδοση ευθυνών.
Πάντως, η Σουλοπούλου έκανε και μία άλλη πρόταση σήμερα, ο ιδιοκτήτης να παραχωρήσει-εκμισθώσει τον τίτλο της εφημερίδας στους εργαζόμενους, με αντίτιμο τον συμψηφισμό των οφειλόμενων με τις μετοχές. Φυσικά οι εργαζόμενοι επισήμαναν τον κίνδυνο να είναι αυτοί τελικά που θα επωμιστούν τα χρέη. Ενώ αν οτιδήποτε γίνει με άλλη εταιρεία, απαλλάσσονται από χρέη οι ιδιοκτήτες, περιμένοντας… την επανάκαμψη σε καλύτερες μέρες. Ή να μεταβιβάσουν-πωλήσουν την επιχείρηση σε νέα αφεντικά, οι οποίοι θα πάρουν την εφημερίδα χωρίς υποχρεώσεις και… εργαζόμενους! Όλα τα σκαρφίζονται και δεν αφήνουν τίποτε να πάει ανεκμετάλλευτο, ακόμη καιτην οικονομική κατάσταση…

Πηγή: asyntaxtostypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.