Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Εκδήλωση των αστυνομικών Θεσσαλονίκης για το Δίστομο

Εκδήλωση για τη σφαγή στο μαρτυρικό Δίστομο από τους Ναζί κατακτητές, οργανώνει η Λέσχη Αστυνομικών Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, ώρα 11 π.μ., στο αμφιθέατρο του αστυνομικού μεγάρου Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου 326).

Ομιλητής για τη ναζιστική θηριωδία, θα είναι ο επιζήσας από τη σφαγή του Διστόμου, Αργύρης Σφουντούρης, μετά την εισήγηση που θα κάνει ο πρόεδρος της Λέσχης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, Γιώργος Φεστερίδης, ενώ θα συντονίζει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ3, Θεοδώρα Αυγέρη.
Την επιμέλεια για την οργάνωση της εκδήλωσης, έχει ο Γενικός Γραμματέας της Λέσχης Αστυνομικών, Δημήτρης Αποστόλου.

Οι ναζί δήμιοι ποζάρουν μετά το "κατόρθωμά" τους στο Δίστομο
Η χιτλερική θηριωδία
Το πρωί της 10ης Ιουνίου 1944, γερμανική στρατιωτική φάλαγγα των Ες-Ες ξεκίνησε από τη Λιβαδειά για την Αράχωβα, με σκοπό την εκκαθάριση της περιοχής από τις αντάρτικες δυνάμεις. Στο Δίστομο ενώθηκε με άλλη γερμανική ομάδα που είχε ξεκινήσει από την Άμφισσα και προχώρησαν προς το Στείρι. Οι κάτοικοι έλαβαν εντολή να μην απομακρυνθούν από το χωριό, μέχρι την επιστροφή των γερμανικών δυνάμεων.
Στη θέση Καταβόθρα οι Γερμανοί δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Μετά από σύντομη, αλλά σφοδρή μάχη, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 15 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες. Οι γερμανικές απώλειες ανήλθαν σε 6 νεκρούς και 15 τραυματίες.
Οι Γερμανοί απέδωσαν την επίθεση του ΕΛΑΣ σε ειδοποίηση των κατοίκων του Διστόμου και επέστρεψαν στο χωριό για να εκδικηθούν. Με διαταγή του διοικητή τους, υπολοχαγού Χανς Ζάμπελ, το Δίστομο πυρπολήθηκε και 218 κάτοικοι (114 γυναίκες και 104 άνδρες) εκτελέστηκαν απάνθρωπα. Μεταξύ των νεκρών, 45 παιδιά και έφηβοι και 20 βρέφη.
Η πρωτοφανής θηριωδία έγινε αμέσως γνωστή μέσω του BBC στο εξωτερικό και προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης. Η Γερμανική Διοίκηση της Αθήνας επέρριψε την ευθύνη αποκλειστικά στους κατοίκους του Διστόμου, επειδή, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, δεν συμμορφώθηκαν με τις στρατιωτικές εντολές.
Μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα, το Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου μπόρεσε να ανακαλύψει τον υπεύθυνο της Σφαγής, Χανς Ζάμπελ, ο οποίος είχε καταφύγει στο Παρίσι και είχε συλληφθεί. Οι γαλλικές αρχές τον παρέδωσαν στις ελληνικές, οι οποίες τον προφυλάκισαν.
Τον Αύγουστο του 1949 ομολόγησε την έκταση των γερμανικών θηριωδιών στο Δίστομο, αλλά δικαιολογήθηκε ότι εκτελούσε διαταγές ανωτέρων του. Κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του, ο Ζάμπελ εκδόθηκε προσωρινά στη Δυτική Γερμανία για άλλη υπόθεση, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του.
Η υπόθεση του Διστόμου έγινε γνωστή παγκοσμίως από το ντοκιμαντέρ του Στέφαν Χάουπτ (2006) «Ένα τραγούδι για τον Αργύρη», όπου ένα τετράχρονο παιδί που επέζησε από την καταστροφή, ο Αργύρης Σφουντούρης, αφηγούνταν τις συγκλονιστικές λεπτομέρειες της ναζιστικής βαρβαρότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.