Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

O ΕΝΦΙΑ, οι Δήμοι και ο Κ.Μητσοτάκης

του Σωτήρη Tσίτουρα
Από το βήμα της ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής ανακοίνωσε την παραχώρηση του ΕΝΦΙΑ στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Ας δούμε λίγο τι σημαίνει αυτό για την λειτουργία των δήμων.

Κατ' αρχήν μια παρατήρηση: Η εξαγγελία είναι πασιφανώς αντισυνταγματική καθόσον φόρους μπορεί να επιβάλει μόνο η κεντρική διοίκηση και φόρους μπορεί να εισπράξει πάλι μόνο η κεντρική διοίκηση μέσω των εφοριών.
Να θυμίσω ότι τον πρόδρομο του ΕΝΦΙΑ το περίφημο ΕΕΤΗΔΕ,πιο γνωστό ως χαράτσι ο εμπνευστής του Βαγγέλης Βενιζέλος το βάφτισε τέλος για να μπορέσει να το εισπράξει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Τι εξήγγειλε λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Κατάργηση των ΚΑΠ (Κεντρικοί αυτοτελείς πόροι),το ποσό που δίνει δηλαδή η κεντρική διοίκηση του κράτους στους δήμους και αντικατάσταση τους από την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους.
Οι δήμοι δηλαδή θα καθορίζουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ και οι δήμοι θα είναι αυτοί που θα εισπράξουν και θα διαχειριστούν αυτά τα ποσά.
Αφήνω απέξω ότι αυτό συνεπάγεται την διαιώνιση ενός άδικου φόρου και μεταφέρει το πολιτικό κόστος για την διατήρηση του στις πλάτες των δήμων.
Η επιλογή αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι βαθιά ταξική,είναι στην λογική που διακατέχει τον ίδιο και το κόμμα του ότι η ανισότητα είναι φυσική επιλογή και όχι αποτέλεσμα των κοινωνικών σχέσεων.
Και εξηγώ γιατί.
Το ποσό του ΕΝΦΙΑ καθορίζεται από δυο παράγοντες.
Την τιμή ζώνης και την πυκνότητα δόμησης.
Είναι ηλίου φαεινότερο επομένως ότι δήμοι που έχουν υψηλή τιμή ζώνης,ακριβές περιοχές δηλαδή,θα εισπράξουν πολλαπλάσια ποσά από τα ποσά που αναλογούν από τους ΚΑΠ.
Το ίδιο συμβαίνει και με δήμους που έχουν υψηλή οικιστική συγκέντρωση.
Αυτοί οι δήμοι θα έχουν την δυνατότητα να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ.
Τι μένει όμως για τους πληβείους;
Πρώτη επιλογή να υποβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς μειωμένα έσοδα συνεπάγονται χειρότερες υπηρεσίες για τους πολίτες.
Δεύτερη επιλογή να βάλουν ξανά το χέρι βαθιά στην τσέπη των πολιτών.
Με δεδομένο ότι ο δήμος Θερμαϊκού παίρνει ένα ποσό της τάξης των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ από τους ΚΑΠ,και παρότι δεν πιστεύω ότι θα δοθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη η δυνατότητα να εφαρμόσει τις εξαγγελίες του,η θεσμική του θέση ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης,άρα εν δυνάμει υποψήφιο πρωθυπουργό,θεωρώ ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι υποψήφιοι δημοτικοί άρχοντες να πάρουν θέση στην εξαγγελία αυτή.

1 σχόλιο:

  1. Μαύρο σε αυτούς που καταδυναστεύουν τον λαό. Απορώ με αυτούς που επιμένουν να τον θεωρούν κατάλληλο για πρωθυπουργό, αφουβεχει δώσει δείγματα γραφής και εξακολουθεί, χωρίς ντροπη , να διακηρύσσει αντιλαϊκά μέτρα. Το.αζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.