Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Σάλος από τη δίωξη μαθητών επειδή ζήτησαν καθαριότητα και φύλαξη του σχολείου τους

Σάλο, προκαλεί στους πολίτες του δήμου Θερμαϊκού και όχι μόνο, η δίωξη που επιχειρείται με την κατηγορία της "διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας" κατά των μικρών μαθητών του 1ου Γυμνασίου Περαίας επειδή προχώρησαν στις αρχές του μήνα σε ολιγόωρη συμβολική κατάληψη του σχολείου τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα τεράστια προβλήματα καθαριότητας και φύλαξης που αντιμετωπίζουν στο σχολικό τους κτίριο και για τα οποία οι αρμόδιοι κωφεύουν.

Για το θέμα αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Β΄Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη και Σωκράτης Φάμελλος προέβησαν σε κοινή δήλωση διαμαρτυρόμενοι για τον "υπερβάλλοντα ζήλο" των κρατικών λειτουργών που μεθοδεύουν τη δίωξη των μαθητών, ενώ σε ανακοίνωση διαμαρτυρίας που εξέδωσε η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Θερμαϊκού, διατυπώνει το εύλογο ερώτημα: "Αλήθεια, τι μέλλον έχει μια χώρα με φοβισμένους νέους;"

Αναλυτικά:

Η δήλωση των δύο βουλευτών
Η δήλωση των δύο βουλευτών Δ.Αυγέρη και Σ. Φάμελλου έχει ως εξής:
"Η δήθεν «κανονικότητα» της ΝΔ ξαναχτυπά! Αυτή τη φορά σ’ ένα σχολείο, γυμνάσιο συγκεκριμένα, στην Περαία του δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης.
Εισαγγελικοί λειτουργοί, στελέχη της αστυνομίας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φαίνεται πως κινητοποιούνται κατά μαθητών της περιοχής, με αφορμή την μονοήμερη κατάληψη-διαμαρτυρία που είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου στο 1ο Γυμνάσιο Περαίας.
Όπως αποδεικνύεται και από σχετικό έγγραφο, η Εισαγγελία Ανηλίκων Θεσσαλονίκης διέταξε τον άμεσο σχηματισμό δικογραφιών για το αδίκημα της διατάραξης της λειτουργίας υπηρεσίας σε βάρος όσων προβαίνουν σε καταλήψεις των σχολικών μονάδων στις Διευθύνσεις Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η διαταγή, μάλιστα, απεστάλη πριν καν οι μαθητές του εν λόγω σχολείου προχωρήσουν στην κατάληψη.
Σημειωτέον, ότι τα αιτήματα των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Περαίας κάθε άλλο παρά δείχνουν ότι η διαμαρτυρία τους αποσκοπούσε στη σοβαρή διατάραξη της σχολικής ζωής. Το «έγκλημα» που τους φορτώνει η δεξιά «κανονικότητα» είναι  κυρίως οι ανάγκες φύλαξης και καθαριότητας!
Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον "υπερβάλλοντα ζήλο" κρατικών λειτουργών που αντιμετωπίζουν τη μαθητική διαμαρτυρία ως ακραία συμπεριφορά και προσβολή των έννομων αγαθών. Όμως, οι μαθητές ζητούν φύλαξη και καθαριότητα και όχι να τους φυλακίσουν ή να τους «καθαρίσουν» κάποιοι κρατικοί υπάλληλοι που νομίζουν ότι βρίσκονται σε ιδεολογικό πόλεμο με την μαθητική κοινότητα, για χάρη της κυβέρνησης.
Εκφράζουμε την ανησυχία μας γιατί είναι ευθύνη όλων μας να προστατέψουμε τη σχέση των μαθητών με την κοινωνία και την πολιτεία, να ενδιαφερόμαστε για την ταυτότητα και την συγκρότηση της προσωπικότητας του κάθε μαθητή, που πλήττονται με την υπέρμετρη παρέμβαση των διωκτικών και εκπαιδευτικών αρχών. Ενώ την ίδια ώρα προκαλείται αναστάτωση στην τοπική κοινωνία της Περαίας.
Δυστυχώς οι διαδικασίες που δρομολογούνται κατά των μαθητών, κάθε άλλο παρά προάγουν το κράτος δικαίου, πόσο μάλλον τις αρχές μιας σύγχρονης αντίληψης περί παιδείας. Αντίθετα, η δίωξη λαμβάνει χαρακτήρα πειθάρχησης συνειδήσεων, απέναντι σε ανήλικους μαθητές που διεκδικούν την αυτονόητη υλική και εκπαιδευτική στήριξη στην σχολική τους καθημερινότητα.
Το μόνο που μπορεί να πετύχει η νεοσυντηρητική τιμωρία, είναι να πείσει τα παιδιά μας ότι η πολιτεία και το δίκαιο είναι ο εχθρός και όχι ο αρωγός τους. Όμως, οι μαθητές είναι οι αυριανοί ενεργοί πολίτες, που γνωρίζουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Δεν είναι υποψήφιοι παραβάτες πάνω στους οποίους κάποιοι φορτώνουν ενοχές και ιδεοληψίες. Γι’ αυτό στέλνουμε μήνυμα στήριξης τόσο στους μαθητές όσο και τους γονείς τους, που συμμετείχαν και αυτοί στην κινητοποίηση και περιφρούρησαν την ακεραιότητα των υποδομών του σχολείου μαζί με τα παιδιά τους. Καλούμε δε όσους ευθύνονται για την σύνταξη δικογραφίας να την διακόψουν και να επιδείξουν σύνεση και αυτοσυγκράτηση. Για να αποκατασταθεί η σχολική ηρεμία, ν’ αποκλιμακωθεί η άσκοπη ένταση που δημιουργήθηκε στην τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα στη σχολική κοινότητα.


Η ανακοίνωση της Ο.Μ. Θερμαϊκού του ΣΥΡΙΖΑ
"Με έκπληξη και οργή παρακολουθήσαμε την νέα επίθεση του «επιτελικού κράτους» του Μητσοτάκη στη νεολαία. Αυτή την φορά, στα παιδιά του 1ου Γυμνασίου Περαίας.
Προηγήθηκε η εισβολή της Αστυνομίας στις κινηματογραφικές αίθουσες στην προβολή της ταινίας «JOKER». Μετά είχαμε την άγρια βία εναντίον των φοιτητών που ήθελαν να κάνουν συνέλευση στην σχολή τους (την ΑΣΟΕΕ). Ξύλο και βασανιστήρια στους νέους κατά την πορεία του « ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ». Και τώρα, σχηματίζεται δικογραφία για τα παιδιά που έκαναν κατάληψη στο Α’ Γυμνάσιο Περαίας. Παιδιά 13 και 14 ετών. Για μια κινητοποίηση ήσυχη, χωρίς καμία ζημιά, με την παρουσία καθηγητών και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο σχολείο.
Δεν έφταιξε η κατάληψη. Και πέρυσι είχαμε κατάληψη σε σχολείο του Δήμου μας. Αλλά εκείνη ήταν για την Μακεδονία. Τιμωρήθηκε με αποβολή μία μαθήτρια που ήταν αντίθετη με την κατάληψη. Φέτος, οι μαθητές που κινητοποιήθηκαν εναντίον των προσφύγων, παρουσιάσθηκαν σαν ήρωες στην τηλεόραση. Εννοείται δεν τιμωρήθηκε κανείς.
Όμως τα παιδιά στην Περαία διεκδίκησαν. Μικρά αιτήματα. Καθημερινά. Όμως διεκδίκησαν και αυτό, από την «κανονικότητα» της σημερινής κυβέρνησης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. Πρέπει να τους « κόψουν τον βήχα». Να μην ξανασηκώσουν κεφάλι.
Αλήθεια, τι μέλλον έχει μια χώρα με φοβισμένους νέους;
Η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Θερμαϊκού, καταγγέλει την προσπάθεια εκφοβισμού των νέων και των οικογενειών τους. Συμπαραστέκεται σε αυτούς και σε όποιον θέλει να σκέφτεται ΕΛΕΥΘΕΡΑ . Η επίθεση στην νεολαία, δείχνει πόσο την φοβούνται.
Περαία 25/11/2019"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.