Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018

Ανάγκη δημιουργίας Κέντρου Μελέτης της ιστορίας του Θερμαϊκού

Την ανάγκη δημιουργίας Κέντρου Μελέτης και Ιστορικής Έρευνας στην περιοχή του Θερμαϊκού, προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη καταγραφή της ιστορίας, που ξεκινάει από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι τη συνεισφορά της περιοχής του Θερμαϊκού στην ένδοξη Εθνική Αντίσταση κατά των χιτλερικών κατακτητών, επισήμανε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Σπύρος Κουζινόπουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Συμπολιτεία Θερμαϊκού", μιλώντας στη συγκινητική εκδήλωση για το γιορτασμό της Εθνικής Αντίστασης που πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Θερμαϊκού στη Νέα Μηχανιώνα.

Ο ομιλητής, αφού περιέγραψε αναλυτικά μία σειρά από ηρωϊκές πράξεις αντίστασης ενάντια στους κατακτητές, που υπήρξαν στη Νέα Μηχανιώνα, την Επανομή, την Περαία, τους Νέους Επιβάτες και τις άλλες κοινότητες του Δήμου, στάθηκε ιδιαίτερα στους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για την υπόθεση της Ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, όπως ο ήρωας Απόστολος Βαζάκας, οι 300 όμηροι που ελίχαν συλληφθεί στο "Μπλόκο της Καλαμαριάς" τον Αύγουστου 1944 κ.α.
Ο Σπ. Κουζινόπουλος κλείνοντας την ομιλία του τόνισε πως «εκείνους τους ηρωικούς αγώνες, εκείνες τις θυσίες, αλλά πρωτίστως τα δεινά που υπέστη ο ελληνικός λαός από το φασισμό και το ναζισμό, δεν πρέπει ποτέ να τους ξεχνάμε αλλά να διδάσκουμε γι΄ αυτά τους νέους μας. Πολύ περισσότερο που εμφανίζονται στις μέρες μας νοσταλγοί του χιτλερικού τέρατος». 

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού
Νωρίτερα, ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης στο χαιρετισμό που απηύθυνε στους συγκεντρωμένους πολίτες, τόνισε με έμφαση: «Το βάρος της ιστορικής μνήμης δε μας επιτρέπει να ξαναζήσουμε γεγονότα, που στο παρελθόν οδήγησαν στο χάος και σε ολοκαυτώματα. Οι Έλληνες δεν αποδέχονται το φασισμό και το ναζισμό, αφού στη χώρα μας, την Ελλάδα μας, γεννήθηκε η δημοκρατία. Σήμερα, το μήνυμα της επετείου είναι, ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη αντίστασης ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού, κάθε μορφή λήθης, γιατί εμείς οι Έλληνες και γνωρίσαμε και ζήσαμε τις ολέθριες επιπτώσεις του. Και τούτο πρέπει να γίνει κατανοητό : Η Εθνική Αντίσταση γέννησε το όραμα για μια Ελλάδα ελεύθερη, χωρίς εξαρτήσεις, με ισοτιμία ανάμεσα στους πολίτες της και κοινωνική δικαιοσύνη. Ένα όραμα επίκαιρο όσο ποτέ σήμερα».
Το τελετάρχη «παρών» στην εκδήλωση, της οποίας τελετάρχης ήταν ο  αντιδήμαρχος κ. Φεστερίδης, έδωσαν ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης  Μάρδας, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων και την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, καθώς επίσης εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, μέλη της Δημοτικής Αρχής Θερμαϊκού και των τοπικών συμβουλίων και φορείς, σύλλογοι και σχολεία του Δήμου, που προχώρησαν και στην κατάθεση στεφάνων.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με δοξολογία στον Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων της Νέας Μηχανιώνας. 

1 σχόλιο:

 1. Η εταιρεία ΑΑΕ παρουσιάζει την ολοκληρωμένη πρότασή της για την προστασία, την ανάδειξη και την ανάπτυξη του ρέματος των Νέων Επιβατών του Δήμου Θερμαϊκού και του ευρύτερου χώρου του. Ο χώρος αυτός, λόγω της έντονης βλάστησης, μπορεί να αναδειχθεί σε ένα παράδειγμα αξιοποίησης αστικού πρασίνου, το οποίο μάλιστα απέχει ελάχιστα από τον κεντρικό δημόσιο δρόμο, που ενώνει τους Νέους Επιβάτες με την Περαία και την Αγία Τριάδα. Επίσης, λόγω της ομαλότητας του εδάφους, μπορεί να είναι εύκολα προσβάσιμο σε όλους.
  Η πρόταση φέρει τον τίτλο ECOPARK ΡΕΜΑ ΝΕΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ/ΜΠΑΞΕ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ. Το ΕCOPARK αναπτύσσεται σε δημοτικούς και ιδιωτικούς χώρους και μπορεί να πραγματωθεί τμηματικά και σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως, για παράδειγμα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, και τοπικούς φορείς του πρωτογενούς τομέα και της φιλοξενίας.
  Η πρόταση παρουσιάζεται σε 3D βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=GBjrL...
  Σε δημοτικούς χώρους προτείνεται:
  1) Ο σχεδιασμός βιοκλιματικού κτιρίου για την στέγαση ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ στον χώρο του πρώην οικοπέδου του Αγροτικού Συλλόγου Νέων Επιβατών (Λογοθέτου & Δραγούμη).

  ΑπάντησηΔιαγραφή