Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης στο Δήμο Θερμαϊκού

Με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί της Κυριακής 24 Νοεμβρίου 2019 στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων της Νέας Μηχανιώνας, ο Δήμος Θερμαϊκού θα τιμήσει και φέτος το έπος της Εθνικής Αντίστασης, αποτίοντας φόρο τιμής σε όσους πολέμησαν κατά των χιτλερικών κατακτητών και πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της Ελευθερίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εκδηλώσεων που καταρτίσθηκε από την αντιδημαρχία Οικονομικών-Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Θερμαϊκού, από τις 8 το πρωί της 24ης Νοεμβρίου, ημέρα εορτασμού της επετείου της Εθνικής Αντίστασης και μέχρι τη δύση του ηλίου θα υπάρχει γενικός σημαιοστολισμός, καθώς και φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των ΟΤΑ καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των τραπεζών.
Επίκεντρο του εορτασμού θα είναι η Νέα Μηχανιώνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
-Ώρα 10:30 το πρωί θα τελεσθεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Ν. Μηχανιώνας.
-Ώρα 10:45, επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων (γωνία των οδών 25ης Μαρτίου και Δημοκρατίας)
-Ώρα 11, κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Θερμαϊκού, Γιώργο Τσαμασλή, τον πρόεδρο της κοινότητας Ν.Μηχανιώνας Αθανάσιο Μακρίδη και συλλόγους του Δήμου. Θα ακολουθήσει ομιλία για την επέτειο του δημοσιογράφου-συγγραφέα Σπύρου Κουζινόπουλου, ενώ στη συνέχεια θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944, προέκταση και ολοκλήρωση του έπους της Αλβανίας, των Μακεδονικών οχυρών και της Μάχης της Κρήτης, υπήρξε συλλογικό έργο όλων των Ελλήνων, που με τις όποιες δυνάμεις τους αντιτάχθηκαν στους κατακτητές και πολέμησαν για το πανάκριβο αγαθό της Ελευθερίας.
Για να αποδοθεί έμπρακτα ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους εκείνους, άντρες, γυναίκες και παιδιά που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά προσφέροντας τα μέγιστα στον υπέρ πάντων αγώνα του λαού μας στα μαύρα χρόνια της Κατοχής, η Ελληνική Πολιτεία καθιέρωσε με το άρθρο 10 του Ν. 1285/1982 την επέτειο της Μάχης του Γοργοπόταμου ως ημέρα Πανελλήνιου εορτασμού της Εθνικής μας Αντίστασης.
Η μάχη αυτή, που υπήρξε σταθμός της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα, αποτελεί ταυτόχρονα, χάρη στον ενωτικό της χαρακτήρα, φωτεινό παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές.
Ο φετινός εορτασμός θα γίνει σε ολόκληρη την επικράτεια την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.