Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Έφυγε η αγωνιστής της Αριστεράς Λάκης Μακρής


Έφυγε το βράδυ της Τρίτης από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο  Παντελής (Λάκης) Μακρής, αγωνιστής της Αριστεράς, από τα ηγετικά στελέχη προδικτατορικά του φοιτητικού κινήματος και Ομότιμος Καθηγητής Αιματολογίας-Αιμόστασης της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου στις 5.30 μ.μ. στα νεκροταφεία Αναστάσεως του Κυρίου - Θέρμη.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1939 και προερχόταν από μια ιστορική οικογένεια της Αριστεράς. Ο πατέρας του υπήρξε μαχητής του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ και πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία.
Ο Λάκης Μακρής ήταν στέλεχος της Νεολαίας ΕΔΑ και έζησε τη δολοφονία του Λαμπράκη, το μοιραίο βράδυ της 22ας Μαΐου 1963.
Από τους ιδρυτές της "Οργάνωσης Μαρξιστών-Λενινιστών Ελλάδας" (0ΜΛΕ), που εξέδιδε το περιοδικό «Αναγέννηση» (1964-1967).
Συνελήφθη από τη χούντα και εκτοπίστηκε στον Ωρωπό, τη Γυάρο και τη Λέρο.
Διετέλεσε καθηγητής Αιματολογίας και υπεύθυνος του αντίστοιχου εργαστηρίου στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, αφού μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι.
Συνέγραψε, μεταξύ των άλλων, και το επιστημονικό σύγγραμμα «Αιμόσταση».
Μέλος του ΣΦΕΑ 1967-74 και της Κίνησης Πανεπιστημιακών του ΣΥΡΙΖΑ στο ΑΠΘ.
Οι συναγωνιστές/τριες και οι σύντροφοι/σσες του εκφράζουν τα βαθιά τους συλλυπητήρια στη συντρόφισσά του Ειρήνη και τα παιδιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.