Το άνοιγμα της αγοράς προκαλεί ανησυχία, καθώς κάθε αύξηση της κινητικότητας θα αυξήσει την πίεση στα νοσοκομεία, τόνισε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. Ο οποίος παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση με την πανδημία στη χώρα μας, με αφορμή το ξεκίνημα της εορταστικής περιόδου. Και όπως σημειώνει χαρακτηριστικά "το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στην εντατική".
Ο κ. Καπραβέλος εκφράζει την ανησυχία του πως το άνοιγμα της αγοράς και η αύξηση της κινητικότητας θα αυξήσει την πίεση στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει αναπτυχθεί από τις Αρχές για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει ένα βασικό τρωτό σημείο. Αυτό, όπως είπε, μιλώντας στο Open οφείλεται στο γεγονός ότι δεν γίνονται πολλά τεστ και δεν υπάρχει απομόνωση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Επισήμανε δε, πως το σύστημα υγείας στη βόρεια Ελλάδα δεν αντέχει άλλο, απλά η Πολιτεία δεν το έχει καταλάβει.
Όπως είπε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης: "Το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας έχει ένα πολύ βασικό τρωτό σημείο που δεν περιορίζει το φαινόμενο. Δεν γίνονται πολλά τεστ, δεν υπάρχει ανίχνευση των ανθρώπων που φέρουν τον ιό και μπορούν να τον μεταδώσουν. Επομένως ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και κάθε αύξηση της κινητικότητας, νομοτελειακά και μαθηματικά θα αυξήσει τα κρούσματα και επομένως την πίεση στο σύστημα υγείας. Η πολιτεία έπρεπε να περιορίσει το ιϊκό φορτίο. Κι αυτό μπορεί να γίνει με το να βρίσκεις τον άνθρωπο που το μεταδίδει και να τον απομονώνεις. Τα πολλά τεστ δεν γίνονται μόνο για διαγνωστικούς λόγους, αλλά και για να απομονωθούν οι φορείς του ιού. Εάν καταφέρναμε να απομονώσουμε τους θετικούς, θα μπορούσε η πολιτεία να πάρει πιο ελαφριά περιοριστικά μέτρα. Δυστυχώς η πολιτεία δεν το είχε στους στόχους της, αντίθετα με άλλες χώρες. Με τα πολλά τεστ θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε τους ασυμπτωματικούς και να τους περιορίσουμε σε δομές φιλοξενίας.".
Απαντώντας σε ερώτηση τι δεν πάει καλά και συνεχίζει να είναι υψηλός ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων, ο κ. Καπραβέλος επισήμανε την έλλειψη εξειδικευένου που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς με κορωνοϊό. "Η μεγάλη πίεση λόγω έλλειψης αυτού του προσωπικού, αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνητότητα. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν και τα άλλα νοσήματα που έχουν μείνει πίσω. Αυτό έχει αποδιοργανώσει τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας. Και δεν θα ήταν υπερβολή να σας πω ότι το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στην εντατική".
Τέλος αναφορικά με τις επισκέψεις σε συγγενικά σπίτια τις μέρες των εορτών των Χριστουγέννων, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου "Παπανικολάου" εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας: "Σκέφτομαι αυτούς που θα έρθουν να δουν τους οικείους τους τα Χριστούγεννα. Βάζουμε μόνο τρεις μέρες καραντίνα. Αυτό είναι μια βόμβα. Θα έρθουν από το εξωτερικό να δουν τους συγγενείς. Θα έρθει ο γιός να δει τον πατέρα του, τη γιαγιά του. Όπως ξέρουμε στα σπίτια είναι πιο χαλαρά τα μέτρα. Είναι δυνατόν μέσα στο σπίτι να κρατάμε αποστάσεις και να είμαστε με μάσκες; Σε άλλες χώρες, για παράδειγμα στον Καναδά, η καραντίνα είναι 15 μέρες. Εμείς βάλαμε τρεις...".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.