Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Διαμαρτυρία στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς για την κοπή δέντρων

Διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Αγορά (παλαιά πλατεία Δικαστηρίων) ενάντια στην επικείμενη κοπή από το Δήμο Θεσσαλονίκης  41 δέντρων στην πόλη. Σύνθημα των συγκεντρωμένων ήταν το εξής: «Κόψτε των δέντρων την κοπή!». Τη δράση οργάνωσε η Επιτροπή Πολιτών και Οργανώσεων του υπό διαμόρφωση Δικτύου για τα Δέντρα της Θεσσαλονίκης. 
“Δεν είμαστε διατεθειμένοι/ες να ζήσουμε σε μια πόλη αβίωτη από την άνοδο της θερμοκρασίας, χωρίς οξυγόνο, χωρίς πουλιά και ίσκιο, μια πόλη χωρίς την ομορφιά του πρασίνου!”, δηλώνει η Επιτροπή. 

Παρακάτω μέρος από την ανακοίνωση της Επιτροπής για τη δράση: 
“Παρατηρούμε με μεγάλη μας λύπη, αγωνία και θυμό τον τελευταίο ιδίως χρόνο να υφίστανται καταστροφικό και θανατηφόρο κλάδεμα χιλιάδες δέντρα της Θεσσαλονίκης και να κόβονται εκατοντάδες. Στην πόλη με το λιγότερο πράσινο και την υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη. 
Η επιστημονική κοινότητα, όπως οι καθηγητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής & Χωροταξίας του ΑΠΘ, έχει επανειλημμένως κρούσει το κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της έλλειψης πράσινων χώρων στην πόλη. Καθηγητές του τμήματος Δασολογίας με επιστημονική ειδικότητα στα αστικά δέντρα, έχουν κάνει αυτοψία στα δέντρα που πρόκεται να κοπούν και έχουν δηλώσει επανειλημμένα πως ένα ελαχιστότατο μόνο ποσοστό από αυτά κινδυνεύουν να πέσουν και πρέπει να κοπούν. 
Κάτοικοι αυτής της πόλης μαζί με κινήσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αντιδρούμε και συμμετέχουμε σε μια πρωτοβουλία για τη σωτηρία των δέντρων στη Θεσσαλονίκη. Οι αποφάσεις του Δήμου υποδεικνύουν την μαζική κι αναίτια κοπή 2.000 ακόμη δέντρων και το βαθύ καταστροφικό κλάδεμα 40 χιλιάδων δέντρων. 
Στο μεταξύ, στο Δήμο Θεσσαλονίκης υπάρχουν εδώ και χρόνια 3.500 κενές δενδροδόχοι οι οποίες δεν έχουν ακόμη φυτευτεί με νέα δέντρα προς αντικατάσταση των κομμένων. Παρά τις διαμαρτυρίες και τις εκκλήσεις μας στους δρόμους των κομμένων δέντρων, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου και, δύο φορές, στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν. 
Πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορά την κοπή 73 δέντρων, από τα οποία τα 41 αποτελούν το πάρκο της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς”.. 
Πηγή: https://parallaximag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.