Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2015

Ξεκινάει σήμερα η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας

Αρχίζει σήμερα Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας υπό την αιγίδα και παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη και της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου ο συντονιστής της οργανωτικής επιτροπής Άλκης Αναστασιάδης, η «ποντιακή νεολαία παίρνει τη σκυτάλη και μπαίνει μπροστά, μακριά και πέρα από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, με μοναδικό σκοπό την ενότητα του ποντιακού ελληνισμού».
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Οργανωτικής Επιτροπής, η ποντιακή νεολαία δίνει ηχηρό παρόν και θέτει τις στέρεες βάσεις για τη δρομολόγηση των εξελίξεων, με μοναδικό σκοπό την ενότητα του Ποντιακού Ελληνισμού. Πεντακόσιοι νέοι, από 23 διαφορετικές χώρες του κόσμου, από 13 Ομοσπονδίες Ποντιακών Σωματείων δίνουν ιστορικό ραντεβού στις 2, 3 και 4 Οκτωβρίου 2015, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στην Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού.
Η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και με τη χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.
«Έχουμε δώσει μια υπόσχεση τους προγόνους μας και έχουμε σκοπό να την τηρήσουμε. Θα διεκδικήσουμε μια συγνώμη για τη γενοκτονία των προπάππων και των παππούδων μας και από τους σημαντικότερους στόχους μας, εμάς, της τέταρτης γενιάς προσφύγων, θα αποτελέσει η αναγνώριση της γενοκτονίας», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης. Οι εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής ευχαρίστησαν θερμά τον Ιβάν Σαββίδη, έναν Έλληνα της Διασποράς, έναν ευπατρίδη, που αποτελεί το στήριγμα και τη φωνή του ποντιακού ελληνισμού, όπως είπαν.
Ο Άλκης Αναστασιάδης, ερωτηθείς για το άρθρο του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, τον Αύγουστο του 2014 στο οποίο μεταξύ άλλων αμφισβητεί τη γενοκτονία των Ποντίων, ο Άλκης Αναστασιάδης δήλωσε:
«Από τη στιγμή που η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού έχει αναγνωριστεί από την ελληνική Βουλή το 1994, δεν δεχόμαστε από κανέναν να αμφισβητεί την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, πόσο μάλλον μιας σφαγής 353.000 ανθρώπων. Η γενοκτονία έγινε, είναι γεγονός. Όταν αρνείσαι ότι συντελέστηκε γενοκτονία στον Πόντο, τότε στην ουσία ευνοείς τις γενοκτονίες του σήμερα», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.
Ο κ. Αναστασιάδης, ερωτώμενος και για την αποχώρηση της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος από την Οργανωτική Επιτροπή της Συνδιάσκεψης, ανέφερε: «Αυτή η Συνδιάσκεψη αποτελεί μια ανοικτή αγκαλιά για όλους τους Ποντίους ανεξαιρέτως. Μας ενώνουν πάρα πολλά και δεν μας χωρίζει τίποτα. Κανείς δεν πρέπει να λείψει. Η Οργανωτική Επιτροπή από την αρχή είχε ανοικτή την πόρτα για όλους. Καλούμε ακόμα και τώρα, όλους όσοι θέλουν να παραβρεθούν, να συμμετάσχουν. Κανείς δεν περισσεύει από αυτή την προσπάθεια ενότητας».
Παράλληλες εκδηλώσεις
Από την πλευρά της, η Βικτωρία Κραφτσένκο, γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ρωσίας, αναφέρθηκε αναλυτικά στις παράλληλες εκδηλώσεις της Συνδιάσκεψης. «Η Συνδιάσκεψη θα κλείσει με το Φεστιβάλ Ποντιακού Ελληνισμού, ένα πανηγύρι λύπης και χαράς. Λύπης για το δράμα που έχουν βιώσει οι πρόγονοί μας και χαράς γιατί συνεχίζουμε το έργο τους. Παράλληλα, το βράδυ του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί ‘Η γιορτή της Παράδοσης’, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, δίπλα στη θάλασσα από όπου έφταναν στην πόλη τα καράβια με τους προγόνους μας», σημείωσε φανερά συγκινημένη η κ. Κραφτσένκο.
Στη θεματολογία της Συνδιάσκεψης αναφέρθηκε η Ευγενία Κοτανίδη, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας, η οποία υπογράμμισε ότι η σημερινή ποντιακή νεολαία, είναι ζωντανή, δημιουργική, σύγχρονη και με πλήρη συνείδηση της ιστορικής της αποστολής. «Είναι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια αυτή που κάνουμε και θα ενώσει όλους τους Ποντίους. Οι νέοι θα έρθουν στην Θεσσαλονίκη από κάθε γωνιά της γης, θα γνωριστούν, θα αγκαλιαστούν και θα βάλουν στόχους για ένα καλύτερο μέλλον, για όλους μας» τόνισε.
«Με την καρδιά μας στον Πόντο, με την ψυχή μας στην Ελλάδα, με το νου μας σε όλο τον κόσμο, ενώνουμε τις ρίζες μας και το αύριο», σημείωσε από την πλευρά της η Γεωργία Μαυρίδη, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, από την Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ – Καναδά. «Στην Αμερική δίνουμε καθημερινή μάχη για να κρατάμε την πίστη μας, τη γλώσσα μας και τον Πόντο στην καρδιά μας. Γι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό η νεολαία μας να είναι ενωμένη», είπε η κυρία Μαυρίδη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου