Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Ομόφωνο το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού κατά των κεραιών

Την κατάθεση αγωγών προαναγγέλει ο δήμαρχος 
Το κτίριο στην Αγία Τριάδα στο οποίο στήθηκαν οι κεραίες Cosmote και Vodafon
Το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού στην τελευταία του συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει το αίτημα της Cosmote για τη χορήγηση της απαιτούμενης από το νόμο βεβαίωσης από το Δήμο, προκειμένου να ηλεκτροδοτηθεί η κεραία με την κωδική ονομασία «ΛΥΚΟΣ», που έστησε στην Αγία Τριάδα, ακριβώς δίπλα στο δημοτικό σχολείο.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, ο δήμος ετοιμάζεται να ξεκινήσει διαδικασία αγωγών κατά των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου αυτές να μετακινήσουν τις ισχυρότατες κεραίες κινητής τηλεφωνίας από ευαίσθητες περιοχές. «Βάλαμε στόχο να απομακρύνουμε τις κεραίες που είναι στημένες δίπλα στα σχολεία και άλλα ευαίσθητα σημεία. Καλέσαμε τις εταιρίες να μετεγκαταστήσουν τις κεραίες τους, αλλά αυτές κωλυσιεργούν», είπε ο δήμαρχος κ. Μαυρομάτης. Και ανακοίνωσε ότι οι ενέργειες για την απομάκρυνση των κεραιών από τα σχολεία, αφορά όχι μόνο την Αγία Τριάδα, αλλά επίσης την Επανομή και τη Νέα Μηχανιώνα.
Ο νομικός σύμβουλος του δήμου κ.Κυριακόπουλος, απευθυνόμενος στους δημοτικούς συμβούλους σημείωσε ότι Δήμος, έχει την αρμοδιότητα, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» να ελέγχει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Με τη σειρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Τσαμασλής, ανέφερε ότι πρόκειται για μία πολιτική απόφαση της διοίκησης του δήμου, την οποία σύσσωμο εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο.

Η αποκάλυψη εγγράφου από τη «Συμπολιτεία»
Όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, καταθέτοντας και σχετικό έγγραφο στο δημοτικό συμβούλιο, εκτός από την κεραία της Cosmote στην Αγ.Τριάδα, για την οποία η εταιρεία ζητάει άδεια ηλεκτροδότησης, και η κεραία της Vodafone, που είναι τοποθετημένη στην ταράτσα του ίδιου κτιρίου, επί των οδών Νώντα Γκέλου και Οικονομίδη, είναι παράνομη και εκπέμπει τουλάχιστον από τον περασμένο Ιανουάριο, δηλαδή εδώ και 9 μήνες, χωρίς άδεια.
Όπως αναφέρεται στο με αριθμό πρωτοκόλλου 4299/14 έγγραφο της Πολεοδομίας Θέρμης, με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 2015, απορρίφθηκε το αίτημα της Vodafon για την τελική άδεια της κεραίας κινητής τηλεφωνίας που λειτουργεί στην Αγία Τριάδα, λόγω πολεοδομικών παραβιάσεων που διαπιστώθηκαν κατά τη μετάβαση υπαλλήλων της υπηρεσίας στις 24/11/2014.
«Με βάση λοιπόν το έγγραφο αυτό, γεννιέται το ερώτημα: Πως η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έδωσε την άδεια στις δύο αυτές εταιρίες να λειτουργήσουν τις συγκεκριμένες κεραίες τους στην Αγία Τριάδα, γνωρίζοντας πως είχαν σημειωθεί καραμπινάτες πολεοδομικές παραβιάσεις; Και από την ώρα που πληροφορήθηκε έστω, εδώ και οκτώ μήνες, την απόφαση της Πολεοδομίας Θέρμης  να μην εγκρίνει τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τι έπραξε για να ανακαλέσει τις άδειες που χορήγησε;», ρώτησε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» και κάλεσε τη δημοτική αρχή να απευθυνθεί στην ΕΕΤΤ και να αξιώσει την ανάκληση των αδειών γιαυτές τουλάχιστον τις κεραίες. Ενώ παράλληλα να εντείνει τις προσπάθειες για την απομάκρυνση των κεραιών και από τις υπόλοιπες περιοχές του δήμου (κυρίως Ν.Μηχανιώνα και Επανομή) που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Η αίτηση της Cosmote
Με την αίτησή της η Cosmote, ζητούσε από το Δήμο Θερμαϊκού να της χορηγήσει υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου με βάση τη δηλούμενη από αυτήν επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο βρίσκεται ο σταθμός κινητής τηλεφωνίας (κατά δήλωσή της 9,30 τ.μ.), να καθοριστούν τα δημοτικά τέλη, ο δημοτικός φόρος και το τέλος ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ηλεκτροδότηση του ακινήτου από τη ΔΕΗ.
Παρά το γεγονός ότι η Cosmote έχει λάβει άδεια για τη λειτουργία αυτής της κεραίας από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.), ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Θερμαϊκού κ.Θεοδόσης Χατζηιωαννίδης εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο αρνητικά ως προς την έκδοση αυτής της βεβαίωσης.

 Όπως αναφέρονταν στην εισήγηση: «Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις του νόμου και ως εκ τούτου έχει λάβει τη σχετική Άδεια από την Ε.Ε.Τ.Τ., δεν αναιρεί την αρμοδιότητα του Δήμου να ελέγχει κατ’ ουσία εάν πλήττεται η δημόσια υγεία των δημοτών από την ύπαρξη σχετικών εγκαταστάσεων. Η Δημοτική Αρχή διατηρεί σε κάθε περίπτωση τη γενική αρμοδιότητα να ελέγχει σε ποιο βαθμό σχετικές εγκαταστάσεις επιβαρύνουν την υγεία των δημοτών, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, με στόχο την προστασία και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.