Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Εκστρατεία για τη συγκέντρωση βοήθειας στους πρόσφυγες, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού

Έκκληση προς όλους τους κατοίκους του δήμου Θερμαϊκού να βοηθήσουν τους πρόσφυγες με όποια δυνατότητα έχουν, αποφάσισε ομόφωνα να απευθύνει το δημοτικό συμβούλιο μετά από πρόταση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού».

Παράλληλα, δημιουργήθηκε τριμελής συντονιστική επιτροπή που θα οργανώσει τη συγκέντρωση της βοήθειας, θα μεριμνήσει για τη μεταφορά της στην Ειδομένη αλλά και την ασφαλή διανομή της στα χέρια των προσφύγων. Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής, Θοδωρής Τζέκος και μέλη οι δημοτικοί σύμβουλοι Έφη Ζαριφέ από τη μείζονα αντιπολίτευση και Θοδωρής Ζδούκος από τη «Συμπολιτεία».
Παράλληλα αποφασίστηκε να κληθούν όσοι δημότες επιθυμούν να συνδράμουν το έργο της επιτροπής για τη συγκέντρωση, ταξινόμηση και αποστολή της βοήθειας στους πρόσφυγες, να δηλώσουν συμμετοχή. Ενώ παράλληλα θα κληθούν όλοι οι φορείς που βρίσκονται στο δήμο Θερμαϊκού (σύλλογοι, σωματεία, οργανώσεις κλπ) να ενημερώσουν τους πολίτες για την ανάληψη αυτής της εκστρατείας συγκέντρωσης βοήθειας. Όπως ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση, εκτός από την ΕΘΟΠΑΚ Θερμαϊκού και το Σύλλογο Γυναικών Αγίας Τριάδας που το προηγούμενο διάστημα με δική τους πρωτοβουλία συγκέντρωσαν ανθρωπιστική βοήθεια, υπάρχει και μία ομάδα γυναικών στην Περαία καθημερινά μαγειρεύει και με δικά της μέσα μεταφέρει ζεστό φαγητό στους πρόσφυγες.
Τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ανθρώπινο δράμα που μας αφορά όλους: Πρόκειται για τους χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι προκειμένου να αποφύγουν τα δεινά του πολέμου, το θάνατο και την καταστροφή και βρεθούν σε ένα ασφαλέστερο μέρος, μπήκαν σε μία βάρκα, και με ρίσκο τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους, ταξίδεψαν με τις χείριστες συνθήκες ως τη χώρα μας.


Έκκληση στους κατοίκους του Θερμαϊκού
Στο κείμενο της έκκλησης προς τους δημότες του δήμου Θερμαϊκού, επισημαίνεται η ανάγκη να προσφέρει ο καθένας και η κάθε μία ότι μπορεί για τη βοήθεια των προσφύγων. Και όπως τονίζεται χαρακτηριστικά: «Εμείς οι κάτοικοι του Δήμου Θερμαϊκού, παιδιά και εγγόνια οι περισσότεροι προσφύγων από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, που αντιμετώπισαν τις ίδιες τραγικές συνθήκες και βίωσαν τον εφιάλτη της προσφυγιάς, για να βρουν απάνεμο λιμάνι και στοργική φιλοξενία στις ακτές του Θερμαϊκού, δεν πρέπει να μείνουμε ασυγκίνητοι».
Ολόκληρο το κείμενο της έκκλησης που ομόφωνα ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού έχει ως εξής:

«Δημοτικό Συμβούλιο Θερμαϊκού
ΨΗΦΙΣΜΑ- ΕΚΚΛΗΣΗ
Εμείς οι κάτοικοι του Δήμου Θερμαϊκού, παιδιά και εγγόνια οι περισσότεροι προσφύγων από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, που αντιμετώπισαν τις ίδιες τραγικές συνθήκες και βίωσαν τον εφιάλτη της προσφυγιάς, για να βρουν απάνεμο λιμάνι και στοργική φιλοξενία στις ακτές του Θερμαϊκού, δεν πρέπει να μείνουμε ασυγκίνητοι.
Ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, απευθύνουμε έκκληση για βοήθεια προς αυτούς τους πρόσφυγες συνανθρώπους μας. Καλούμε τους κατοίκους του Δήμου μας, με την ευαισθησία που τους διακρίνει, να σκεφτούν ότι υπάρχουν δίπλα μας μωρά και μικρά παιδιά που κρυώνουν, πεινούν και έχουν την ανάγκη μας. Δεν είναι απλά κάποιοι «ξένοι». Είναι παιδιά. Ας προσπαθήσουμε όλοι να κάνουμε την μετάβασή τους σε ένα καινούριο αύριο λιγότερο οδυνηρή.
Ένας λαός που δεν θυμάται, δεν μαθαίνει από τα βιώματα του και τα λάθη του, είναι καταδικασμένος να επαναλαμβάνει το άσχημο κομμάτι της ιστορίας του.
Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι πως σήμερα είμαστε εμείς αυτοί που οφείλουμε να δώσουμε βοήθεια στους συνανθρώπους μας. Αύριο όμως, κι ευχόμαστε να μη συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο, ίσως να είμαστε εμείς οι ίδιοι που θα αναζητήσουμε και θα χρειαστούμε αλληλεγγύη και προστασία.
Μέσα στην οικονομική κρίση που βιώνουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, οφείλουμε να μη χάσουμε την ανθρωπιά μας. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτούς τους κατατρεγμένους και τρομαγμένους ανθρώπους είναι να μην αποστρέφουμε το βλέμμα μας από αυτό το δράμα που ζουν και που εξελίσσεται δίπλα μας. Είναι σημαντικό για την επιβίωσή τους να προσφέρουμε ότι μπορεί ο καθένας μας. Ότι θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να αφήσουν μέχρι και τα τελευταία τους υπάρχοντα στις μικρασιατικές ακτές και να μπουν στη βάρκα της σωτηρίας τους.
Γι αυτό λοιπόν, πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, πέραν από τις όποιες συντονισμένες προσπάθειες οφείλει να κάνει εδώ και τώρα τόσο η πολιτεία, αλλά και οι εκάστοτε διεθνείς φορείς, η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Ερυθρός Σταυρός και άλλοι.
Κάνουμε έκκληση σε όλους όσους είναι σε θέση να αντιληφθούν το πρόβλημα, να συνδράμουν με ότι μπορούν: μπουκάλια νερού, τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα, ακόμα και παιχνίδια για τα παιδιά, προκειμένου αυτά στη συνέχεια να προωθούνται στους χιλιάδες πρόσφυγες που παραμένουν στην Ειδομένη. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες, η βροχή και το κρύο, κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη βοήθειας προς αυτούς τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας.
Έκκληση επίσης απευθύνουμε στα ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα, φούρνους κλπ, να μην πετούν αλλά να διαθέσουν στους πρόσφυγες το περισσευούμενο φαγητό, το οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήριο για αυτούς τους ανθρώπους.
Καλούμε όσους μπορούν να ασχοληθούν εθελοντικά με τη συγκέντρωση της βοήθειας, που θα γίνεται στα ΚΑΠΗ του Δήμου Θερμαϊκού και άλλους χώρους, να το δηλώσουν.
Με νεότερη ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τους τρόπους συγκέντρωσης της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Από αυτό το προσκλητήριο αγάπης και αλληλεγγύης δεν πρέπει να απουσιάσει κανείς. Ας δείξουμε για μία ακόμη φορά με τον καλύτερο τρόπο την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη μας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.