Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. θα ληφθεί απόφαση για τα αγκυροβόλια στα λιβάδια Ποσειδωνίας

Αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η έκδοση γνωμοδότησης για τα οκτώ αγκυροβόλια που θέλει να δημιουργήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε Επανομή και Αγγελοχώρι για την προστασία των λιβαδιών Ποσειδωνίας τα οποία αφθονούν στο θαλάσσιο χώρο αυτών των δύο περιοχών.

Η αναβολή κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να κληθούν και να εκφέρουν γνώμη οι οργανώσεις αλιέων της περιοχής γιαυτό το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.
Το θέμα, συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου επισημάνθηκε η χρησιμότητα του έργου για την προστασία της Ποσειδωνίας, όμως ο παριστάμενος  διευθυντής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Γιάντσης, δεν μπόρεσε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για το ποιος θα ωφεληθεί από τη δημιουργία των αγκυροβολίων (που δεν τα θέλουν ψαράδες και οστρακοαλιείς), αλλά και το είδος των σκαφών θα «δένουν» σ΄αυτά.
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Θράσος Παζαρόπουλος που ανέφερε ότι το έργο αυτό θα αποτελέσει «ταφόπλακα των επαγγελματιών ψαράδων της περιοχής», που πλήττονται ιδιαίτερα από τη μείωση των αλιευμάτων και τη δράση δελφινιών τα οποία καταστρέφουν τα δίχτυα.
«Είναι σημαντικό περιβαλλοντολογικά το έργο για την προστασία των λιβαδιών της Ποσειδωνίας, δημιουργεί όμως ερωτήματα η αναφορά για πρόσδεση στα αγκυροβόλια σκαφών έως 18 μέτρα», είπε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» Σπύρος Κουζινόπουλος. Παρατηρώντας ότι αν επιτραπεί να προσεγγίζουν σκάφη αναψυχής, τότε δημιουργείται κίνδυνος για την προστασία των δύο υγροβιότοπων Επανομής και Αγγελοχωρίου που προστατεύονται από τη συνθήκη Ραμσάρ. Η απάντηση του κ. Γιάντζη ήταν ότι δεν θα μπορεί να αποκλεισθεί η προσέγγιση σε κανένα σκάφος. Ενώ σε άλλη ερώτηση του δημοτικού συμβούλου Χρήστου Βογιατζή αν ο Δήμος θα μπορεί μελλοντικά να ζητήσει την απομάκρυνση των αγκυροβολίων, σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις, η απάντηση του διευθυντή της Περιφέρειας ήταν πως από την ώρα που μπουν τα εγκυροβόλια θα πρέπει υποχρεωτικά να μείνουν για 10 χρόνια καθώς αποτελούν έργο της Ε.Ε.
Προβληματισμένος, εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης που ρώτησε τον κ.Γιάντζη τι θα γίνει σε περίπτωση που ενώ θα λειτουργούν τα αγκυροβόλια, κάποιοι ρίξουν άγκυρες στην περιοχή. Για να πάρει την απάντηση πως αυτό είναι θέμα για το οποίο θα επέμβει το Λιμενικό.

Την άποψη ότι το έργο είναι σωστό και πρέπει να γίνει, αφού προηγουμένως ακουστεί και η άποψη των ψαράδων, έκφρασε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Τσαμασλής. Κατόπιν όλης αυτής της συζήτησης, με πρόταση του δημάρχου αποσύρθηκε το θέμα για να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κι αφού στο μεταξύ εκφράσουν τις απόψεις τους τα σωματεία και οι σύλλογοι των αλιέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.