Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Στους 1.200.000 θα φτάσουν οι άνεργοι το 2012

Παρελθόν αποτελεί η πλήρης απασχόληση, αφού με ελαστικές μορφές εργασίας είναι το 40% των νέων θέσεων. Η επικράτηση των «ευέλικτων» συμβάσεων εργασίας έναντι αυτής με πλήρες ωράριο και πλήρη μισθό οδηγεί σε μείωση των αποδοχών έως και 25%-30%, όταν η ανεργία τραβά την ανηφόρα. Μάλιστα, εν μέσω τουριστικής περιόδου (τον Ιούλιο) οι άνεργοι που κατέγραψε ο ΟΑΕΔ, οι οποίοι αναζητούν εργασία, ανέρχονται σε 699.658 και συνολικά φτάνουν τους 777.872. Οι προβλέψεις είναι ακόμη πιο δυσοίωνες για τη συνέχεια, αφού οι επιστημονικοί συνεργάτες της ΓΣΕΕ φοβούνται ότι το 2012 η λίστα των ανέργων θα αριθμεί περίπου 1.200.000 άτομα.

Τα νέα στοιχεία του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας) αντικατοπτρίζουν την εικόνα ζούγκλας που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Η μείωση των αποδοχών για την παροχή εξάωρης εργασίας, αντί του κλασικού οκταώρου, είναι της τάξης του 25%, για τα τετράωρα φτάνει στο 50% και σε ακραία περίπτωση μπορεί να φτάσει έως και το 85%, αν ο εργοδότης επιβάλει εργασία μόνο μιας ημέρας την εβδομάδα, όπως έχει ήδη καταγγελθεί στο ΣΕΠΕ ότι έχει γίνει. Οι παραπάνω μειώσεις θεωρούνται «νόμιμες» και είναι ανεξάρτητες από τις μειώσεις αποδοχών που έχουν γίνει όλο το τελευταίο διάστημα μέσω ατομικών συμφωνιών και είναι της τάξης του 10% κατά μέσο όρο.
Τα νέα στοιχεία του ΣΕΠΕ για το α΄ εξάμηνο του 2011 δείχνουν επίσης ότι:
-Το 2011 προχώρησαν στη σύναψη νέων συμβάσεων οποιασδήποτε μορφής 3,68% λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2010. Επίσης, διαπιστώνεται ότι το 2011 υπάρχει κατά 23,23% μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, ενώ αυξημένο κατά 3,84% είναι το ποσοστό των συμβάσεων μερικής απασχόλησης. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ακόμη ότι έχει αυξηθεί κατά 6,52% η εκ περιτροπής απασχόληση.
-Οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης των προηγούμενων ετών που μετατράπηκαν στη διάρκεια του 2011 είναι αυξημένες κατά 121,94% όσον αφορά τη μερική απασχόληση, κατά 476,73% για την εκ περιτροπής απασχόληση, κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους και 5.521,67% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2010.

Μετατροπή συμβάσεων
Οπως παρατηρεί ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Μιχάλης Χάλαρης, είναι εμφανής η μετατροπή ολοένα και περισσότερων υφιστάμενων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας. Το 2010 μετατράπηκαν 26.253 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 54,6% αυξημένος σε σχέση με το 2009. Ηδη τους έξι πρώτους μήνες του 2011 έχουν μετατραπεί 30.366 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης είτε σε συμβάσεις μερικής είτε σε συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι, ενώ το 2009 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 79% των νέων συμβάσεων, το 2010 αντιπροσώπευαν το 66,9% και το πρώτο εξάμηνο του 2011 το 59,77%. Από την άλλη πλευρά, η αναλογία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων αυξήθηκε από 16,7% το 2009 σε 26,1% το 2010 και σε 32,09% το πρώτο εξάμηνο του 2011. Τέλος, οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας αντιπροσώπευαν το 4,3% του συνόλου των νέων συμβάσεων το 2009, το 6,9% των νέων συμβάσεων εργασίας το 2010 και το 8,14% των νέων συμβάσεων εργασίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011

Αύξηση ανέργων
Στο μεταξύ, εφιαλτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η ανεργία, αφού αύξηση κατά 1,82% παρουσίασε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον Ιούλιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Στην ηλικιακή ομάδα 30-54 ετών αναλογεί το μεγαλύτερο ποσοστό (62,70%) των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 28,09% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,21%. Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 45,21% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως γ΄ γυμνασίου) αναλογεί το 35,54%, στο επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 18% και στο επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,25%.

Επιβεβαιωνόμαστε...
«Τα νέα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ για το ύψος και τη σύνθεση των καταγεγραμμένων ανέργων επιβεβαιώνει, δυστυχώς, με τον πιο έντονο τρόπο τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ για τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης σκληρής περιοριστικής εισοδηματικής πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τα ποσοστά ανεργίας και την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης, και πρόσθεσε: «Η πρόσφατη απόφαση για την αύξηση από 1/9/2011 του ΦΠΑ από 13% σε 23% για τα είδη εστίασης, θα επιφέρει περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα και θα οδηγήσει την ανεργία σε ακόμη πιο εφιαλτικά επίπεδα».

Σύσκεψη με τον πρωθυπουργό
Η ανεργία, η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, το ύψος των δαπανών και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανεργίας -ξεκινούν από το ύψος των 2,7 δισ. ευρώ- ενδέχεται να φτάσουν στο ύψος των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω της αξιοποίησης «λιμναζόντων» κονδυλίων από άλλα υπουργεία. Η κυβέρνηση, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινηθεί για την αντιμετώπιση της ανεργίας στους άξονες της απασχόλησης, της διατήρησης θέσεων εργασίας και της κατάρτισης των ανέργων, επιταχύνοντας τα προγράμματα κατάρτισης και ενισχύοντας την απορροφητικότητα των προγραμμάτων απασχόλησης. Με δεδομένο το γεγονός ότι το τέλος της τουριστικής περιόδου «φέρνει» στο ταμείο ανεργίας επιπλέον 100.000 εργαζόμενους, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης των ανέργων για το «νεκρό» -από την άποψη της απασχόλησης στον τουρισμό- εξάμηνο, έχοντας ως στόχο να μη μείνει αναξιοποίητο «ούτε ένα ευρώ» για το σκοπό αυτό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη σύσκεψη απασχόλησε και το ζήτημα της ύφεσης στην οικονομία, όπως και η μείωση των αποδοχών, που, πέραν όλων των άλλων, οδηγούν και σε λιγότερες εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε δύσκολη θέση το ΙΚΑ
 Πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν, ωστόσο, ότι η κατάσταση των ταμείων δεν είναι τόσο τραγική όσο παρουσιάζεται, προσθέτοντας ότι στην πιο δύσκολη θέση βρίσκεται το ΙΚΑ. Ειδικότερα για το ΙΚΑ ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει 600 εκατ. ευρώ, ενώ για τον ΟΑΕΔ 500 εκατομμύρια.
 Στόχος του ΙΚΑ είναι η είσπραξη 200 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον από παλιές εισφορές, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι αποτελεί πάγια τακτική ορισμένων επιχειρήσεων να μην πληρώνουν τις εισφορές τους. Σημειώνεται ότι στόχος του μεσοπρόθεσμου για το ΙΚΑ είναι η είσπραξη 1,050 έως 1,1 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο ΙΚΑ, αναφέρεται κατά τη σύσκεψη ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Αναφορικά με το πρόγραμμα για τους 55.000 ανέργους που πρόκειται να απασχοληθούν σε κοινωφελή εργασία, πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι, μετά τη συνεργασία του υπουργείου με το ΑΣΕΠ, το δεύτερο ζήτησε προθεσμία 15 ημερών, ώστε να εξεταστούν διάφορες τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην ξεκινήσει κανένα πρόγραμμα, αν δεν έχει εξασφαλιστεί η αρτιότητα της διαδικασίας. Ο έλεγχος των αιτούντων θα γίνει από τον ΟΑΕΔ, το ΚΕΠΥΟ, ενώ για κάθε δικαιούχο θα πραγματοποιηθεί επιτόπιος έλεγχος από τη Διαχειριστική Αρχή της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων. Το ύψος του προϋπολογισμού για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανέρχεται σε 190 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

πηγή: εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.