Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Γιατί εξαιρέθηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Αίνειας από τις εκδηλώσεις της πανσέληνου;

Πάνω από 60 αρχαιολογικοί χώροι, θα μείνουν ανοιχτοί τη νύχτα του Σαββάτου 13 Αυγούστου, για να υποδεχτούν την πανσέληνο. Δυστυχώς όμως από τους χώρους αυτούς, απουσιάζει για μία ακόμη χρονιά ο αρχαιολογικός χώρος της Αίνειας, που αποτελεί την τιμή και το καμάρι του δήμου Θερμαϊκού. Ένας αρχαιολογικός τόπος που εάν λειτουργούσε με το αυγουστιάτικο φεγγάρι και περισσότερους επισκέπτες και τουρίστες θα προσέλκυε στην περιοχή μας, αλλά θα έκανε και ευρύτερα γνωστή την αρχαία Αίνεια, από την οποία ουσιαστικά ξεκίνησαν οι πρώτοι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης.
Όπως προβλέπει το πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού, με μελωδίες, ξεναγήσεις, θεατρικές παραστάσεις και προβολή ταινιών αρχαιολογικού περιεχομένου, κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι, θα υποδεχτεί το κοινό την πανσέληνο του Σαββάτου, 13 Αυγούστου.
Έπειτα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), περισσότεροι από 60 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία απ' άκρου σ΄άκρο της χώρας θα παραμείνουν ανοιχτά το συγκεκριμένο βράδυ, ώστε οι επισκέπτες τους να έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν το μεγαλείο των ελληνικών αρχαιοτήτων υπό το φως της μεγαλύτερης πανσέληνου του έτους.
Ωστόσο, το αιώνιο μνημείο, ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης, δεν θα συμμετάσχει στη φετινή διοργάνωση. Θα παραμείνει κλειστός για λόγους προστασίας των μνημείων του βράχου αλλά και των ίδιων των επισκεπτών, καθώς σύμφωνα με την Α΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων οι προηγούμενοι εορτασμοί σημαδεύτηκαν από σοβαρά προβλήματα.
Ένα από αυτά ήταν ο αριθμός των επισκεπτών, ο οποίος την περσινή χρονιά ξεπέρασε τα 15.000 άτομα (σσ. φέτος εκτιμάται ότι θα αυξανόταν κατά τουλάχιστον 35%). Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρηθούν συνωστισμοί, εκνευρισμοί, καθυστερήσεις, αλλά και φαινόμενα παραβατικότητας, από άτομα που επωφελήθηκαν του συνωστισμού και του ημίφωτος.
Επιπλέον, το σκοτάδι εμποδίζει την κίνηση των επισκεπτών στην ολισθηρή και ανώμαλη επιφάνεια του ιερού Βράχου, ενώ υπάρχει κίνδυνος τραυματισμών, κυρίως στο σημείο της μεταλλικής κλίμακας του Μνημείου του Αγρίππα, το οποίο είναι κατηφορικό και σκοτεινό.
Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των μνημείων, η αρμόδια Εφορεία θεωρεί ότι, λόγω του όγκου των επισκεπτών, δεν είναι δυνατή η σωστή φύλαξη και προφύλαξη του χώρου. Ιδιαίτερο πρόβλημα παρατηρείται στο δυτικό τμήμα του Παρθενώνα και στη νότια πλευρά των Προπυλαίων, όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις και σκαλωσιές των έργων της αναστήλωσης.

Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία που θα μείνουν ανοιχτά το βράδυ της πανσέληνου στη Βόρεια Ελλάδα:
-Ξάνθης Αρχαιολογικός Χώρος Αβδήρων 12-8-2011: Αστροβραδιά-παρατήρηση του βραδινού ουρανού. 13-8-2011: 19.00 μ.μ. Ιστορικός περίπατος-Αστροβραδιά
-Έβρου Αρχαιολογικός Χώρος Ζώνης 20.00 μ.μ..έως 24.00: Εκδήλωση με τζαζ μουσική
-Σαμοθράκη  Ιερό Μεγάλων Θεών Σαμοθράκης 20.00 μ.μ. έως 24.00: Ο χώρος ανοικτός για το κοινό
-Θεσσαλονίκης Επταπύργιο Ο χώρος ανοικτός για το κοινό από 21.00 έως 24.00
-Θεσσαλονίκης Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης Μουσική εκδήλωση με το συγκρότημα " Εν χορδαίς"
-Χαλκιδικής Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Βορείου Ελλάδος Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής ελεύθερη είσοδος και μουσική εκδήλωση σε εξωτερικούς χώρους με το μουσικό σχήμα «Νότες στο φώς του φεγγαρίου» σε συνεργασία με το Δήμο Νέας Προποντίδας.
-Πέλλας Αύλειος χώρος Μουσείου Βασιλικών Τάφων Αιγών Μουσική εκδήλωση
-Πέλλας Αρχαιολογικός Χώρος Πέλλας Μουσική εκδήλωση
-Πέλλας Αρχαιολογικός Χώρος Έδεσσας Ο χώρος ανοικτός για το κοινό
-Δράμας Αρχαιολογικός Χώρος Καλής Βρύσης Μουσική παράσταση με τίτλο "Κοντά στο Διόνυσο με το φεγγάρι" από το Μουσικό Γυμνάσιο Δράμας , σε συνεργασία με τον Δήμο Προσοτσάνης και την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας- Θράκης
-Θάσου Αύλειος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου Μουσική εκδήλωση για το Μάνο Χατζηδάκι με τίτλο "Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι", σε συνεργασία με το Δήμο Θάσου
-Θάσου Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Αγοράς Θάσου Ο χώρος ανοικτός για το κοινό
-Πιερίας Αρχαιολογικός χώρος Δίου Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Δίου
-Ημαθίας Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας Ανοικτό για το κοινό με ξενάγηση
-Κοζάνης Αύλειος χώρος Αρχαιολοηικού Μουσείου Αιανής Μουσική εκδήλωση

Λίγα λόγια για την Αίνεια
H αρχαία πόλη εντοπίστηκε πάνω στην παραθαλάσσια τούμπα "Tάμπια", βορειοδυτικά της Nέας Mηχανιώνας. Έχουν ανασκαφεί τάφοι των κλασικών χρόνων (5ος-4ος αι. π.X.) με τοιχογραφίες στο εσωτερικό τους, οι οποίες εκτίθενται μαζί με τα κτερίσματα στο Mουσείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για οικισμό σε τράπεζα στον εσωτερικό μυχό της παραλίας του Μεγάλου Εμβόλου, 3 χλμ. ανατολικά του ακρωτηρίου. Ταυτίζεται με βεβαιότητα με την αρχαία Αίνεια σύμφωνα με τις συνδυασμένες τοπογραφικές πληροφορίες του Ηροδότου και άλλων αρχαίων συγγραφέων. Η πρώτη εγκατάσταση ανάγεται στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου και συνεχίζεται ως τους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους, oπότε οι κάτοικοί της μετοίκησαν στη νεόκτιστη Θεσσαλονίκη κατά τον συνοικισμό του Κασσάνδρου. Φαίνεται, ωστόσο, ότι δεν εγκαταλείφθηκε η θέση οριστικά, εφόσον μαρτυρείται το όνομά της και σε υστερότατες πηγές.

Σημαντικά μνημεία του νεκροταφείου της πόλης είναι οι τρεις ταφικοί τύμβοι που σχηματίστηκαν από ενοποιήσεις μικρότερων τύμβων. Καλύπτουν κιβωτιόσχημους λακκοειδείς τάφους και παιδικές ταφές. Συγκεκριμένα, ο τύμβος Α κάλυπτε κιβωτιόσχημους τάφους οι δύο από τους οποίους είχαν αξιόλογη γραπτή διακόσμηση στα εσωτερικά τους τοιχώματα. Ο τύμβος Β περιείχε ένα κιβωτιόσχημο τάφο και μια τεράστια νεκρική πυρά 3,5 μ. δυτικά του τάφου, εύρημα σημαντικό για τις πληροφορίες που παρέχει γύρω από τα ταφικά έθιμα της περιοχής. Τέλος, ο τύμβος Γ κάλυπτε στο κέντρο του ένα μόνο λακκοειδή τάφο και στην περιφέρειά του δύο παιδικές ταφές, ενώ αποκαλύφθηκαν πυρές εναγισμών με καμένα οστά ζώων και αγγεία. Και οι τρεις αυτοί ταφικοί τύμβοι εντάσσονται στο νεκροταφείο της αρχαίας Αίνειας και χρονολογούνται στο 2ο μισό του 4ου αιώνα π.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.