Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Μεγάλη βουτιά στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου. Παγκόσμια ανησυχία

Κάτω από το φράγμα των 1.000 μονάδων, έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος κατέγραψε απώλειες 6%, εν μέσω της διεθνούς ανησυχίας για την κρίση χρέους σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 998,24 μονάδες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 84,66 εκατ. ευρώ.
Οι ισχυροί τριγμοί στα διεθνή χρηματιστήρια οδήγησαν την αγορά σε μεγάλη πτώση για ενδέκατη συνεχή συνεδρίαση. Στη διάρκεια των τελευταίων 11 συνεδριάσεων έχουν καταγραφεί συνολικές απώλειες 22,38%, ενώ σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης οι εισηγμένες επιχειρήσεις έχουν απωλέσει περίπου 7 δισ. ευρώ, κατά τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 5,84%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 4,75% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 4,52 %.
Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι κλάδοι των εταιρειών Τηλεπικοινωνιών (-10,85%), Ταξιδίων και Αναψυχής (-8,75%) και Κοινής Ωφελείας (-7,30), ενώ με θετικό πρόσημο τερμάτισε μόνο ο κλάδος του Εμπορίου, ο οποίος σημείωσε κέρδη 1,78%. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και ο κλάδος των Τραπεζών ο οποίος έκλεισε με απώλειες της τάξης του 4,31%.
Τα διεθνή χρηματιστήρια
Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιξε με μεγάλη πτώση στην πρώτη του συνεδρίαση μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, εντείνοντας το ήδη υπάρχον αρνητικό κλίμα λόγω της κρίσης χρέους της χώρας.

Με το άνοιγμα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά -1,66% και ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατά -3,35%.

Μεγάλες απώλειες καταγράφει και ο δείκτης Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης ο οποίος γύρω στις 16:30 (ώρα Ελλάδας) υποχωρούσε στις 6.045,71 μονάδες, χάνοντας -3,07.

Στη Μόσχα, και τα δύο Χρηματιστήρια που είχαν ξεκινήσει πτωτικά παραμένουν στο «κόκκινο». Ο δείκτης RTS έχει πέσει στις 1.702,42 μονάδες (-5,36%) και ο Micex βρίσκεται στις 1.530,11 μονάδες (-3,58%).

Mε μεγάλη πτώση της τάξης του 4,5% άνοιξε και η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο του Σάο Πάολο, στη Βραζιλία.

Oι μεγάλοι φόβοι που ξύπνησε στις αγορές η υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από την Standard & Poor's έστειλαν τα διεθνή χρηματιστήρια σε χαμηλό 11μήνου τη Δευτέρα, υπερισχύοντας των ανοδικών τάσεων που προκάλεσαν τα νέα για παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.