Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

SOS για τον Θερμαϊκό κόλπο!

Την επιβαρημένη από τη ρύπανση κατάσταση του Θερμαϊκού κόλπου επισημαίνουν σε κοινή δήλωσή τους ο βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Θεσσαλονίκης Κ. Γκιουλέκας και η βουλευτής επικρατείας και αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ Δ. Αυγερινοπούλου, αποδίδοντάς την στο αλαλούμ που επικρατεί σχετικά με τις αρμοδιότητες φορέων γύρω από το θέμα.

“Με εγκληματική αδιαφορία συνεχίζει να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα προβλήματα ρύπανσης του Θερμαϊκού κόλπου. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, η αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και ο δήμος Θεσσαλονίκης το μόνο που κάνουν είναι να επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλον για το ποιος οφείλει να εφαρμόσει τα μέτρα προστασίας και να επιβλέπει την κατάσταση του Θερμαϊκού”, τονίζουν οι δύο βουλευτές και σημειώνουν ότι “εν μέσω τουριστικής περιόδου, με τη Θεσσαλονίκη να αποτελεί σταυροδρόμι για τους τουρίστες της Χαλκιδικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Θερμαϊκός κόλπος παραμένει ένας απέραντος σκουπιδότοπος και εστία μόλυνσης και δυσωδίας”.
Σημειώνουν ότι όταν τέθηκε το φαινόμενο της αλλαγής χρωματισμού των υδάτων του Θερμαϊκού στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης η απάντηση ήταν ότι, παρότι η αποκεντρωμένη διοίκηση έχει την ευθύνη για την προστασία και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, δεν ενημερώνεται άμεσα για τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών στα ύδατα του Θερμαϊκού που πραγματοποιούν η ΕΥΑΘ, το ΕΛΚΕΘΕ και το ΑΠΘ.
Παρομοίως το υπουργείο Περιβάλλοντος απάντησε ότι η ποιότητα των υδάτων του Θερμαϊκού θα ληφθεί υπόψη κατά την εκπόνηση του σχεδίου διαχείρισης που αναμένεται να ολοκληρωθεί το... 2012 και πως η διενέργεια περιβαλλοντικών ελέγχων άπτεται των αρμοδιοτήτων του δήμου Θεσσαλονίκης, όπου εμπίπτει και η λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων της περιοχής. Όπως τονίζουν οι βουλευτές, οι κύριες αιτίες μόλυνσης του Θερμαϊκού κόλπου είναι η ανεξέλεγκτη ρίψη μπάζων και ογκωδών αντικειμένων, καθώς και η παράνομη λειτουργία αγωγών, αλλά και η παντελής έλλειψη ελέγχων και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.