Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Γ.Λαζαρίδης: "Ώρα ευθύνης των δημοτικών συμβούλων"


Λίγη ώρα πριν πραγματοποιηθεί το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού για τις διαθεσιμότητες 17 υπαλλήλων του, ο πρώην αντιδήμαρχος Γιώργος Λαζαρίδης σε άρθρο του αναφέρει ότι είναι ανάγκη να υπάρξει «Ώρα ευθύνης» των δημοτικών συμβούλων οι οποίοι θα πρέπει να απαιτήσουν να  διοικούν οι ίδιοι τον τόπο τους, να κρίνουν οι ίδιοι εάν πρέπει ή όχι να απομακρύνουν εργαζομένους και ποιους!

Και όπως λέει χαρακτηριστικά «εάν πρέπει ή δεν πρέπει να απομακρυνθούν εργαζόμενοι, αυτό δεν δικαιούται να το αποφασίζει κανείς άλλος. Η θέση του δημοτικού συμβουλίου μας πρέπει να είναι: ή διοικούμε εμείς τον τόπο μας ή παραιτούμαστε και σας παραδίδουμε τα κλειδιά».
Ολόκληρο το άρθρο του Γιώργου Λαζαρίδη έχει ως εξής:
ώρα ευθύνης
Με βάση τις διατάξεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προβλέπεται η αποχώρηση υπαλλήλων και από τους ΟΤΑ. Μεταξύ αυτών, 17 υπάλληλοι του Δήμου μας πρόκειται να ενταχθούν στο ενδιάμεσο στάδιο της ιδιότυπης διαθεσιμότητας, πολλούς από τους οποίους θα τους οδηγήσει τελικά στην ανεργία.
Οι δήμαρχοι της χώρας, ως να εκπλήσσονται από τις εξελίξεις, αντιδρούν εκδίδοντας ψηφίσματα  τα οποία αποβλέπουν στη συντήρηση του σάπιου συστήματος που οδήγησε τα πράγματα ως εδώ. Αποφάσεις για να μην αποσταλούν λίστες εργαζομένων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά όλοι ότι γρήγορα θα υπακούσουν στις επιταγές του Νόμου.
Οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία και τους εργαζομένους και να απαιτήσουν, επιτέλους, να διοικούν αυτοί τον τόπο τους. Να κρίνουν οι ίδιοι εάν πρέπει ή όχι να απομακρύνουν εργαζομένους και ποιους! Να μπορούν να αποφασίσουν εάν πρέπει να προσλάβουν εργαζομένους και σε ποιες ειδικότητες. Τα θέματα αυτά δεν μπορούν να λυθούν με μια γενικευμένη διάταξη οριζόντιας εφαρμογής, χωρίς καμία αξιολόγηση.
Στη λίστα των 17 εργαζομένων του δήμου Θερμαϊκού συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα κάποιων από τους καλύτερα καταρτισμένους και εργατικούς υπαλλήλους που διαθέτουμε.  
Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο. Αντί λοιπόν για κροκοδείλια δάκρυα, κορώνες και φανφάρες, όχι γιατί πρέπει ή δεν πρέπει να απομακρυνθούν εργαζόμενοι αλλά γιατί αυτό δεν δικαιούται να το αποφασίζει κανείς άλλος, η θέση του δημοτικού συμβουλίου μας πρέπει να είναι: ή διοικούμε εμείς τον τόπο μας ή παραιτούμαστε και σας παραδίδουμε τα κλειδιά.
Να συμφωνηθούν, σήμερα κιόλας,  άμεσες ενέργειες που να μπορούν να στηρίξουν την οικονομική επιβίωση του δήμου, να ξεκαθαριστούν οι απαιτήσεις τους από τους εργαζομένους και η δική τους συμβολή στην προσπάθεια χωρίς ταμπού και ιδεοληψίες και να αποτυπωθεί με ακρίβεια η κατάσταση ώστε να γνωρίζουν οι δημότες σε ποια προσπάθεια καλούνται «να βάλουν πλάτη».

Γιώργος Λαζαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.