Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Αναστάτωση για τη δίωξη του αγωνιστή παπά-Χρήστου

Αναστάτωση, προκάλεσε η είδηση, για τη δυσμενή μετάθεση από τον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου Τριλόφου σε απομακρυσμένη ενορία, ενός άξιου ιερωμένου με πλούσιο έργο κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, του γνωστού σε όλη την ανατολική Θεσσαλονίκη παπά-Χρήστου.

Τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ανατολική Θεσσαλονίκη υπάρχει μια φωλιά αγάπης που έχει αγκαλιάσει πολλούς συνανθρώπους μας, τους οποίους φροντίζει καθημερινά.
Το σωματείο «Κοινωνία αγάπης και προσφοράς, Γέροντας Παΐσιος» που ίδρυσε ο παπά-Χρήστος μαζί με μαθητές του σχολείου Τριλόφου και εθελοντές, βοηθάει καθημερινά συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
Με έκπληξη ακούσαμε ότι ο παπά-Χρήστος, ή αλλιώς παπά-ΠΑΟΚ, μετακομίζει μετά από 18 χρόνια από την ενορία Αγίου Αθανασίου Τριλόφου  σε ένα μικρό χωριό, τη Σαρακήνα της επαρχίας Λαγκαδά.
Ο πάτερ Χρήστος με το τεράστιο κοινωνικό έργο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη περιγράφει στην ThessNews τον μεγάλο πόλεμο που δέχτηκε για την  εθελοντική δράση αγάπης και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει τόσο στο λειτούργημα του ιερέα όσο και στο φιλανθρωπικό έργο, με αποτέλεσμα τη μετακίνησή του από τον Τρίλοφο σε ένα απομακρυσμένο χωριό.

10.000 μερίδες τον μήνα
Εκατοντάδες είναι οι άνθρωποι που σιτίζονται από το συσσίτιο του σωματείου «Κοινωνία Αγάπης και προφοράς, Γέροντας Παΐσιος» με τους εθελοντές να ξεπερνούν τα χίλια άτομα.
«Πάνω από 10.000 μερίδες τον μήνα μαγειρεύονται στο σωματείο μας και σιτίζονται άτομα από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης» περιγράφει στην ThessNews ο παπά-Χρήστος. «Στο σωματείο κάνουμε κάτι πρωτοποριακό. Δεν θα δείτε ουρές ανθρώπων να σχηματίζονται έξω από το συσσίτιο, αλλά οι εθελοντές, αφού πακετάρουν το  φαγητό, θα μεταφέρουν με τα οχήματά τους στο σπίτι του συνανθρώπου μας ένα πλήρες γεύμα. Γίνεται δηλαδή κάτι σαν «ντελίβερι» σε αρκετές περιοχές όπως ο Τρίλοφος, η Περαία, η Πυλαία, η Καλαμαριά, οι Νέοι Επιβάτες, το Αγγελοχώρι και γενικότερα περιοχές ανατολικά της πόλης».

Κοινωνικό παντοπωλείο και φαρμακείο
«Λειτουργεί επίσης κοινωνικό παντοπωλείο και φαρμακείο (στον Τρίλοφο και στην Περαία), όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξυπηρετηθούν καθημερινά. Υπάρχει βιβλιοθήκη με πλήθος βιβλίων, όλα από δωρεές, βεστιάριο με ρούχα, καθώς επίσης και ένας χώρος όπου μια μητέρα μπορεί να βρει τα πάντα όπως καροτσάκι, μπιμπερό, πάνες, ρούχα και οτιδήποτε χρειάζεται ένα μωρό.  Όλα αυτά γίνονται από δωρεές του κόσμου. Το φαγητό, το κρέας, τα ψάρια, τα λαχανικά είναι όλα δωρεάν. Ακόμα και οι χώροι όπου στεγάζονται οι δομές του σωματείου έχουν παραχωρηθεί δωρεάν από ιδιώτες».
Επίσης διοργανώνονται αιμοδοσίες, εκδρομές και ομιλίες, υπάρχει ηλεκτρονική υπηρεσία ευρέσεως εργασίας και γίνεται πολύ μεγάλο έργο στα στέκια νεολαίας.

«Έχω δεχτεί μεγάλο πόλεμο»
Ο πατέρας Χρήστος μίλησε για την αγάπη του για τον ΠΑΟΚ τονίζοντας ότι πληρώνει αυτή την αδυναμία την οποία δεν αλλάζει, γιατί η συνύπαρξη με τον κόσμο του ποδοσφαίρου και τους νέους ανθρώπους είναι έρωτας και ένα πάντρεμα τρέλας.
Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί πόλεμο από την Εκκλησία, με αποτέλεσμα την αλλαγή ενορίας και τη μετακίνησή του σε ένα απομακρυσμένο χωριό.
«Δέχτηκα έναν πολύ σκληρό πόλεμο από τη νομενκλατούρα της Εκκλησίας. Δεν μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς φτιάχνεται και τι αποτέλεσμα υπάρχει με τη συνύπαρξη των νέων και το γεγονός ότι δεν μαζεύουμε λεφτά. Είναι μεγάλη αμαρτία της Εκκλησίας το χρήμα και ο πλούτος. Όλοι αυτοί νομίζουν ότι το έργο γίνεται με το χρήμα. Είναι ντροπή, είναι αρρώστια και φθορά της Εκκλησίας να νομίζει ότι το έργο γίνεται με τα λεφτά. Γι’ αυτό δέχομαι πόλεμο. Κάποιοι δεν θέλουν να δουλεύουμε χωρίς χρήματα. Έγινε αβυσσαλέα προσπάθεια να με βάλουν σε προγράμματα ΕΣΠΑ και επιχορηγήσεις και αυτό χάλασε τη σούπα. Πριν κάποια χρόνια με κάλεσαν από το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και μου λένε ότι θέλουμε να φτιάξουμε μια ομάδα εθελοντών που θα κάνουν διάφορες δράσεις. Εμείς θα αγοράζουμε ότι χρειάζεστε και εσείς θα τα δίνετε. Τους ρωτώ, αν εγώ αυτά τα βρω δωρεάν, όπως για παράδειγμα τα τρόφιμα, το δέχεστε; Αρνήθηκαν λοιπόν, αρνήθηκα κι εγώ. Και αυτό το όχι κοστίζει.
Μου έγινε πόλεμος επίσης και στον ναό. Τον τελευταίο καιρό ήμουν χωρίς ψάλτη, χωρίς ψύξη, χωρίς βοήθεια, όλο αυτό ήταν μεθοδευμένο και γι’ αυτό πήρα την απόφαση να φύγω».

Το έργο θα συνεχιστεί
Ο ιερέας, κατά κόσμον Χρήστος Μήτσιος, η ψυχή του Τριλόφου και της κοινωνικής δράσης, πλέον θα λειτουργεί στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην περιοχή του Λαγκαδά, στο χωριό Σαρακήνα, και στο χωριό Άγιος Χαράλαμπος στο Ζαγκλιβέρι, ενώ 2 φορές την εβδομάδα θα εξομολογεί στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Mediterranean Cosmos.
Το έργο όμως του σωματείου θα συνεχιστεί με πρωτοστάτη τον παπά-Χρήστο, όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια με αγάπη και αφοσίωση στον εθελοντισμό και στον συνάνθρωπο.


Πηγή: Thessnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.