Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Η διήμερη εκδήλωση του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη για την πολιτική προσφυγιά

Με τη μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου  στο περίπτερο 16 της ΔΕΘ, με κεντρικό ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ξεκίνησε το διήμερο για την πολιτική προσφυγιά που διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Από το βήμα της εκδήλωσης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε σε όλους και όλες που έπεσαν στα πεδία των μαχών, εκτελέστηκαν, σε όσους βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν. Σε όσους και όσες βρέθηκαν στην αναγκαστική πολιτική προσφυγιά, τα παιδιά και τα εγγόνια όλων αυτών που συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για την αξιοπρέπεια, τη ζωή και το καλύτερο πανανθρώπινο μέλλον, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Και τόνισε ότι 100 χρόνια μετά την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, οπότε και ο πάγος έσπασε και ο δρόμος χαράχτηκε, η γραμμή χαράχτηκε, αλλά και 30 περίπου χρόνια μετά την αντεπανάσταση και το ιστορικό πισωγύρισμα, το κάλεσμα των κομμουνιστών παραμένει επίκαιρο και πιο αναγκαίο σήμερα: «Σύντροφοι ψηλά την κόκκινη σημαία! Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών! Ο σοσιαλισμός- κομμουνισμός είναι το μέλλον του κόσμου»!
Προϋπαντούμε τα 100 χρόνια του ΚΚΕ με την υπόσχεση που δίνει και το τραγούδι ότι «το λάβαρο που μου 'λαχε ψηλά θα το κρατήσω. Εμπρός σύντροφοι πιο ψηλά…».
Η βραδιά έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Μπουζούκι», το συγκρότημα Ελλήνων πολιτικών προσφύγων που ιδρύθηκε στην Τασκένδη το 1967, την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα, για να στηρίξει τον αντιδικτατορικό αγώνα του λαού μας, τη συγκέντρωση χρημάτων, τη βοήθεια στους πολιτικούς κρατούμενους και την προσπάθεια διεθνούς αφύπνισης ενάντια στη δικτατορία και κατάφερε να γράψει τη δική του σημαντική ιστορία. Το «Μπουζούκι» ξεσήκωσε τον κόσμο με τραγούδια που ερμήνευσε. Στο συγκρότημα συμμετέχουν: Μπουζούκι: Ανδρέας Παπαδόπουλος, μουσικός διευθυντής: Κώστας Γκουντουβάς, ηλεκτροακουστική κιθάρα: Ανδρέας Παπαδόπουλος, κιθάρα - μπάσο: Θόδωρος Παπίδης, Κρουστά: Δημήτρης Μητρούσης, Πιάνο ο διακεκριμένος καλλιτέχνης της λαϊκής δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν, μουσικοσυνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας και ένας από τους ιδρυτές του συγκροτήματος Παναγιώτης Μιχαηλίδης. Στο τραγούδι ο Πέτρος Τσοπουρίδης, η Τζούλια Παπαδοπούλου και η Ανθή Τατσιούλη.
Πολλές ήταν και οι στιγμές συγκίνησης στην ξενάγηση στην έκθεση τεκμηρίων για τη ζωή των πολιτικών προσφύγων που στήθηκαν χάρη στη συγκινητική συνεισφορά των ίδιων των πολιτικών προσφύγων και των απογόνων τους.
Στην έκθεση παρουσιάζονται στιγμιότυπα από τον αγώνα για τη διάσωση των παιδιών, τη συμμετοχή των Ελλήνων στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού, την καλλιέργεια της σοσιαλιστικής συνείδησης μέσα και από την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό. Επίσης, σπάνιο αρχειακό υλικό από το προσωπικό αρχείο πολιτικών προσφύγων και απογόνων, καθώς και το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως στολές, δίκοχα, όπλα, κλπ, βιβλία λογοτεχνικά, σχολικά, ιστορικά, εφημερίδες που εκδόθηκαν στην Ελεύθερη Ελλάδα, στο Μπούλκες και στην προσφυγιά.
Το ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκέντρωσε και η έκθεση ζωγραφικής με έργα καλλιτεχνών που σπούδασαν και αναδείχθηκαν στην πολιτική προσφυγιά και ειδικότερα, του Ευθύμιου Τσομάκου, του Δημοσθένη Μιχαηλίδη και του Σάββα Κωνσταντινίδη.
Στις εκθέσεις ξεναγήθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.


Ημερίδα για τη ζωή των πολιτικών προσφύγων
Με ημερίδα για τη ζωή των πολιτικών προσφύγων στις Λαϊκές Δημοκρατίες που ξεκίνησε σήμερα Κυριακή στο περίπτερο 16 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης συνεχίζεται το διήμερο για την πολιτική προσφυγιά που διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Οι εκδηλώσεις άρχισαν το Σάββατο με μια μεγάλη εκδήλωση, στην οποία μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
Οι θεματικές εισηγήσεις που θα παρουσιασθούν στην ημερίδα είναι:
-«Η οργάνωση της ζωής των πολιτικών προσφύγων. Ο αγώνας για τον επαναπατρισμό», με ομιλήτρια τη Ρούλα Ελευθεριάδου, μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, απόγονο πολιτικών προσφύγων.
-«Μπούλκες: οι πρώτοι πολιτικοί πρόσφυγες. Συμπεράσματα και εκτιμήσεις», με ομιλητή τον Μάκη Μαΐλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
-«Η υποδοχή και η περίθαλψη των παιδιών στις σοσιαλιστικές χώρες. Η εκπαίδευση τους και η δουλειά της ΕΒΟΠ», με ομιλήτρια την Κυριακή Καμαρινού, συνεργάτη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, απόγονο πολιτικών προσφύγων.
«-Οι εξελίξεις στο ΚΚΕ τη δεκαετία του 1950 και οι πολιτικές επιπτώσεις τους στους πολιτικούς πρόσφυγες», με ομιλητή τον Κώστα Σκολαρίκο, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
-«Πολιτική προσφυγιά και αντικομουνιστική προπαγάνδα», με ομιλητή τον Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή σύγχρονης ιστορίας του ΑΠΘ.
Μετά τη λήξη της ημερίδας θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή μουσική και τσέχικα εδέσματα.

Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.