Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

H οριοθέτηση περιοχών του Θερμαϊκού για υδατοκαλλιέργειες

Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, βρίσκεται το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) σε θαλάσσιες περιοχές της Πιερίας.

Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Μάρδα, σχετικά με το ζήτημα της θεσμοθέτησης ΠΟΑΥ σε περιοχές του Θερμαϊκού Κόλπου.
Ήδη, όπως είπε ο κ. Φάμελλος, από τις 15 Ιουνίου του 2016 υπάρχει η θετική εισήγηση έγκρισης της σχετικής Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων, ενώ εντός του πρώτου διμήνου 2018 αναμένεται να κατατεθεί η εισήγηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) και στη συνέχεια να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
Ο κ. Φάμελλος υπενθύμισε ότι βάσει της συμφωνίας ανάμεσα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τους ΟΤΑ της περιοχής του Θερμαϊκού, τον Νοέμβριο 2017, συστήθηκε ο νέος Φορέας διαχείρισης με την επωνυμία «Δίκτυο Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Θερμαϊκού Κόλπου Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» και διακριτικό τίτλο «Δίκτυο ΠΟΑΥ Θερμαϊκού ΑΜΚΕ», αφού είχε λήξη η θητεία του προσωρινού ΔΣ και έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα εκλεγεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που είναι αρμόδιο κατά νόμο να αναθέσει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΠΟΑΥ Θερμαϊκού Κόλπου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η κατάθεση της συγκεκριμένης ΣΜΠΕ στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ αναμένεται τον Ιανουάριο 2018 και ο Αν. ΥΠΕΝ δεσμεύτηκε ότι η αξιολόγηση της ΣΜΠΕ θα ολοκληρωθεί εντός τριμήνου, από την ημερομηνία της υποβολή της.
Παράλληλα, αφού τόνισε ότι η καλλιέργεια μυδιών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας, με ετήσια παραγωγή άνω των 25.000 τόνων και σε ποσοστό τουλάχιστον 80% στην περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου, εντούτοις αντιμετωπίζει προβλήματα, που αφορούν στην οργάνωση, στην αδυναμία αδειοδότησης νέων μονάδων, στην αυθαίρετη κατάληψη θαλάσσιων εκτάσεων και στην παράτυπη διακίνηση προϊόντων.
«Οι υδατοκαλλιέργειες υφίστανται τις αρνητικές επιπτώσεις της γραφειοκρατίας και της έλλειψης πολιτικής βούλησης πολλών χρόνων για επίλυση των προβλημάτων, με αποτέλεσμα οι υδατοκαλλιεργητές να παραμένουν δέσμιοι ενός "νόμιμου-παράνομου" πλαισίου, εμποδίζοντας την ανάπτυξη του κλάδου και υποδαυλίζοντας το μέλλον του», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η άνθιση των μη νόμιμων δραστηριοτήτων υδατοκαλλιέργειας συνεπάγεται απώλεια εσόδων για το κράτος, αδιαφάνεια και παρατυπίες στη νομιμοποίηση και μεταφορά του προϊόντος, απουσία κανόνων στη λειτουργία των μονάδων και κινδύνους για το περιβάλλον.
Ωστόσο, συνέχισε ο ίδιος, απαραίτητη προϋπόθεση για να αδειοδοτηθούν νέες μονάδες υδατοκαλλιέργειας, αλλά και να αυξηθεί η δυναμικότητα των υφιστάμενων νόμιμων μονάδων αποτελεί η ίδρυση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), καθώς και Φορέα Διαχείρισης της ΠΟΑΥ, όπως προβλέπεται και από την κείμενη νομοθεσία. «Η θεσμοθέτηση ΠΟΑΥ δεν είναι δυνατόν να παρακαμφθεί, ως προϋπόθεση της σύννομης, κατά την περιβαλλοντική νομοθεσία χωροθέτησης των μονάδων υδατοκαλλιεργειών εν γένει, όπως και των άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι από το 1999 που προβλέφθηκε για πρώτη φορά η υδατοκαλλιέργεια να ασκείται μόνο σε Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ), έως σήμερα, δεν έχει θεσμοθετηθεί καμία ΠΟΑΥ σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Αναφερόμενος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2017, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή τοπικών αρχών, Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, φορέων και συλλόγων μυδοκαλλιεργητών και οστρακαλιέων Ημαθίας, Κυμίνων, Μαλγάρων, Χαλάστρας και Μακρύγιαλου, με θέμα την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της αδειοδότησης και της νομιμοποίησης της λειτουργίας των μυδοκαλλιεργειών στο Θερμαϊκό κόλπο, ο κ. Φάμελλος είπε πως συμφωνήθηκαν ομόφωνα μια σειρά δράσεις, όπως η άμεση προώθηση από το ΥΠΕΝ του Σχεδίου ΠΟΑΥ Πιερίας και έκδοση Π.Δ., η δέσμευση των ενδιαφερόμενων ΟΤΑ για την άμεση συγκρότηση του Φορέα Διαχείρισης της ΠΟΑΥ Θερμαϊκού Κόλπου και ακόλουθη υποβολή της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της ΠΟΑΥ Θερμαϊκού Κόλπου στο ΥΠΕΝ, η διαμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου με τη θέσπιση κριτηρίων μοριοδότησης της μίσθωσης νέων μονάδων μυδοκαλλιέργειας, με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, η υλοποίηση της εθελοντικής διαδικασίας μετεγκατάστασης των νόμιμων υφιστάμενων μονάδων στις προβλεπόμενες θέσεις των ΠΟΑΥ Πιερίας & Θερμαϊκού Κόλπου, έως τη θεσμοθέτησή τους, με ταυτόχρονη αποξήλωση των παλαιών μονάδων, σύμφωνα με τις υπάρχουσες διατάξεις, κ.α.
Ως προς την αντιμετώπιση των παράνομων μονάδων στο Θερμαϊκό Κόλπο, αλλά και την αντιμετώπιση του φαινομένου του «Μπλε Καβουριού», σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης προωθεί ήδη τη μετεγκατάσταση των υφιστάμενων νόμιμων μονάδων μυδοκαλλιέργειας στις θαλάσσιες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Πιερίας, Ημαθίας και Κυμίνων και Χαλάστρας στις θέσεις που προβλέπουν οι ΠΟΑΥ Πιερίας και Θερμαϊκού Κόλπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.