Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Άγονοι 3 διαγωνισμοί για ναυαγοσώστες στις παραλίες του Θερμαϊκού

Χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη, παραμένει ο δήμος Θερμαϊκού, αν και βρισκόμαστε στο μέσο της τουριστικής περιόδου και είναι μεγάλο ευτύχημα που όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρξε κάποιο σοβαρό περιστατικό, που θα οδηγούσε στη δυσφήμιση της περιοχής και σε περιπέτειες το Δήμο. Η καθυστερημένη προκήρυξη για την κάλυψη της θέσης των ναυαγοσωστών, είχε ως αποτέλεσμα οι τρεις μέχρι τώρα διαγωνισμοί που προκηρύχτηκαν στις 17 Απριλίου, 12 Ιουνίου και 18 Ιουλίου, να καταστούν άγονοι, καθώς οι διαθέσιμοι επαγγελματίες ναυαγοσώστες είχαν ήδη "κλείσει" με άλλους δήμους.

Κατόπιν όλων αυτών, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Θερμαϊκού, συνεδριάζει εκτάκτως αυτή την Πέμπτη και συνεχίζοντας την προσπάθεια εξεύρεσης ναυαγοσωστών, θα προχωρήσει στη διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, με βάση το αρ. 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016. Μειώνοντας παράλληλα το ποσό της ναυαγοσωστικής κάλυψης από 168.894,56 € που ήταν για τους τέσσερις μήνες του καλοκαιριού (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) στα 85.098,55 € για το δίμηνο που πλέον απομένει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Και όλα αυτά βέβαια, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί κάποια εταιρία ή σχολή ναυαγοσωστών που θα αναλάβει το έργο.
Οι πέντε παραλίες που με βάση τις διατάξεις του Π.Δ. 31/2018 περί «πολυσύχναστων λουτρικών εγκαταστάσεων», έχει κριθεί ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να διαθέτουν πύργους ναυαγοσωστών, καλύπτοντας 400 μέτρα της ακτής, είναι:
1. Περαία – Πλατεία Μνήμης, 
2. Περαία – Κοχύλι, 
3. Νέοι Επιβάτες,  
4. Αγ.Τριάδα – ΠΙΚΠΑ, 
5. Επανομή – Ποταμός. 
Επίσης θα υπάρχει διάθεση ναυαγοσωστικού και ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού στην παραλία Τουρμπαλί της Νέας Μηχανιώνας.

Το έργο των ναυαγοσωστών
Κάθε ναυαγοσώστης θα ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα διακοσίων μέτρων (200 μ.) εκατέρωθεν του βάθρου. Οι παραλίες θα πρέπει να στελεχωθούν με κατ’ επάγγελμα ναυαγοσώστες, οι οποίοι θα κατέχουν άδεια ναυαγοσώστη εν ισχύ από αρμόδια λιμενική αρχή καθώς και τον πλήρη εξοπλισμό και θα λειτουργούν καθημερινά από 10:30 π.μ. έως 17:30 μ.μ. 
Κάθε ναυαγοσώστης θα διατηρεί βιβλίο συμβάντων, στο οποίο θα περιγράφεται αναλυτικά κάθε συμβάν και η αντιμετώπιση του συμβάντος από τον ναυαγοσώστη.
Υποχρέωση κάθε ναυαγοσώστη είναι:
Να βρίσκεται σε ετοιμότητα, με ένδυμα κολύμβησης, καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του και να μπορεί να περιπολεί με σωστική λέμβο, κωπηλατώντας κοντά στο χώρο των λουομένων  ή να κάθεται επί του υπάρχοντος βάθρου ναυαγοσώστη ή να περιπολεί πεζός επί της ακτογραμμής, στο χώρο ευθύνης του.
Από το άρθρο 7 του ΠΔ 31/2018, προβλέπονται τα ακόλουθα που πρέπει να ακολουθούνται:
-Εξοπλισμός του κάθε ναυαγοσωστικού πύργου – σύνολο πέντε - με ναυαγοσωστικά εφόδια, ιατροφαρμακευτικό υλικό, ναυαγοσωστικό σκάφος, VHF, σημαίες
-Επάνδρωση των πέντε ναυαγοσωστικών πύργων στις πέντε ακτές του Δήμου Θερμαϊκού με ένα ναυαγοσώστη (ένας ανά πύργο) ναυαγοσώστη και με επιπλέον ένα ναυαγοσώστη στην παραλία Ποταμός –Επανομής τα Σάββατα, τις Κυριακές και την αργία του Δεκαπενταύγουστου λόγω του μεγάλου φόρτου που δέχεται η παραλία αυτή
-Περιπολία των ακτών με ναυαγοσωστικό αυτοκίνητο από συντονιστή – επόπτη ναυαγοσωστών, σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 1α του ΠΔ 31/2018
-Παροχή άμεσης βοήθειας από μηχανοκίνητο ταχύπλοο σκάφος, στο οποίο θα βρίσκονται ο χειριστής του σκάφους και ένας ναυαγοσώστης
-Οριοθέτηση του χώρου λουομένων σε θαλάσσια περιοχή 400 μ. σε όλες τις προαναφερόμενες παραλίες
-Διάθεση ναυαγοσωστικού εξοπλισμού και ιατροφαρμακευτικού υλικού στην παραλία Τουρμπαλί της Μηχανιώνας.

1 σχόλιο:

  1. 1. Οι πνιγμοί στον Ποταμό τουλάχιστον υπερβαίνουν τους 7.
    2. Ο Δήμος χρωστάει ακόμη Ναυαγοσωστικά για τα τρία παρελθόντα έτη. (δικαστικές αποφάσεις )
    3. Ο Ναυαγοσωστικός εξοπλισμός καθώς και οι Πύργοι αποτελούν προιόντα κατάχρασης .
    4. Ρίξτε μιά ματιά στα πρόστιμα του Λιμεναρχείου .
    5. Γιατί όλοι οι άλλοι Δήμοι της Χαλκιδικής δεν έχουν τέτοια προβλήματα ?
    6. Πού βρίσκονται τα Ναυ. Σκάφη που προμήθευσα στον Δήμο κατα την δική μου εργασία ?
    7. Που βρίσκεται ο Ναυ. εξοπλισμός ?
    8. Παρήλθε ο έλλεγχος για τις Γαλάζιες σημαίες το προηγούμενο Σ/Κ.
    9. Η Ναυαγοσωστική γεννήθηκε πρώτη στην Ελλάδα το 1999 στον Ποταμό . Κάποιοι την κατάστρεψαν !
    10. Χέλμης Κωνσταντίνος , εκπαιδευτής Ναυαγοσωστικής & Πολιτικής Προστασίας. Ντροπή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.