Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Πάνω από ένα εκατομμύριο Βαλκάνιοι σε ένα μήνα στη Μακεδονία

Πάνω από 1,1 εκατομμύριο Βαλκάνιοι τουρίστες πέρασαν τα ελληνικά σύνορα, μέσα σε ένα μήνα, για τις καλοκαιρινές τους διακοπές στη χώρα μας και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Σκοπιανοί, Σέρβοι, Βούλγαροι και Ρουμάνοι διένυσαν χιλιόμετρα και φέτος το καλοκαίρι, προκειμένου να απολαύσουν τις ελληνικές θάλασσες της Μακεδονίας και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία, που δημοσιεύει η Voria.gr, φαίνεται ότι τον φετινό Ιούνιο σημειώθηκε κανονική βαλκανική απόβαση στη χώρα μας, καθώς ο αριθμός των Βαλκάνιων που πέρασε από τους μεθοριακούς σταθμούς είναι αυξημένος κατά 47% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα την περασμένη χρονιά. Σύμφωνα με τα  στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, από τα Τελωνεία Ευζώνων, Προμαχώνα και Δοϊράνης, μέσα σε έναν μήνα, τον Ιούνιο του 2018, πέρασαν τα σύνορα περίπου 1.115.000 άτομα προερχόμενα από Βαλκανικές χώρες, έναντι 756.000 ατόμων τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συγκεκριμένα, από το μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα πέρασαν τον προηγούμενο μήνα 697.000 αλλοδαποί, στην πλειοψηφία τους Βούλγαροι και Ρουμάνοι, όταν τον Ιούνιο του 2017 είχαν περάσει 400.000 άτομα. Ουρές σχημάτιζαν κατά περιόδους τα οχήματα τον Ιούνιο του 2018 και στο τελωνείο των Ευζώνων, όπου πέρασαν 389.000 άτομα από τα Βαλκάνια, έναντι 322.000 τον ίδιο μήνα της περασμένης χρονιάς. Από τα 389.000 άτομα, φέτος τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού οι 113.000 ήταν Σκοπιανοί και επιπλέον 179.000 από τη Σερβία. 
Από το τελωνείο της Δοϊράνης υπήρξε τον Ιούνιο μικρή μείωση των Βαλκάνιων τουριστών, οι οποίοι μπήκαν στη χώρα για τα τουριστικά θέρετρα, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2017.Συγκεκριμένα, φέτος τον Ιούνιο διήλθαν 29.000 Βαλκάνιοι, εκ των οποίων, οι 12.000 ήταν Σκοπιανοί και οι 11.000 Σέρβοι, όταν τον Ιούνιο του 2017 είχαν φθάσει στην Ελλάδα για διακοπές 17.000 από την πΓΔΜ και 10.000 από τη Σερβία. Αυξημένες είναι οι αφίξεις που καταγράφονται επισήμως από τους συνοριακούς σταθμούς και στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Συγκεκριμένα, πέρασαν συνολικά από τα τρία τελωνεία, 636.886 άτομα, στη μεγάλη τους πλειοψηφία τους Βαλκάνιοι. Ωστόσο, την αύξηση των Βαλκάνιων τουριστών δεν φαίνεται να την εισπράττουν οι ξενοδόχοι της Βόρειας Ελλάδας, καθώς όπως εκτιμούν μεγάλο μέρος από αυτούς κατευθύνεται σε δωμάτια άλλα νόμιμα και πολλά από αυτά παράνομα. 
«Αυτήν την αύξηση από τα Βαλκάνια δεν την εισπράττουν τα επίσημα, νόμιμα καταλύματα και οι ξενοδοχειακές μονάδες» υπογράμμισε, μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος της ΠΟΞ και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί Βαλκάνιοι τουρίστες επιλέγουν μη νόμιμα καταλύματα για τη διαμονή τους (πλατφόρμες τύπου airbnb).  Όπως ανέφερε, οι τουρίστες από τα Βαλκάνια δεν κατευθύνονται για τις διακοπές τους μόνο σε Χαλκιδική και Πιερία, αλλά επισκέπτονται και άλλες περιοχές, όπως τα νησιά του Ιουνίου και τη Μαγνησία. Φέτος, εκτιμά ο κ. Τάσιος, ότι η τουριστική κίνηση στη Βόρεια Ελλάδα θα κινηθεί σε μέτρια επίπεδα.  
Ανάλογη εκτίμηση για την αύξηση των Βαλκάνιων τουριστών έχει και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κα. Ευαγγελία Λάμπρου – Ξυπτερά, η οποία μιλά για «λαίλαπα» από παράνομα καταλύματα. Η ίδια σημείωσε ότι έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις το φαινόμενα με τα καταλύματα – διαμερίσματα τα οποία δεν είναι δηλωμένα και ζήτησε μέτρα ώστε να προστατευθούν οι επαγγελματίες του κλάδου. 
Φέτος, σύμφωνα με την κ.  Λάμπρου – Ξυπτερά, στα 400 ξενοδοχεία της Πιερίας με τις 21.000 κλίνες, εκτός από τους Βαλκάνιους θα περάσουν τις διακοπές τους και πολλοί τουρίστες από από την Αγγλία και της Σουηδία. Τουρίστες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία επισκέπτονται κυρίως την περιοχή της Καβάλας και της Θάσου, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης, αν και εκείνος δεν βλέπει στα ξενοδοχεία να υπάρχει η αύξηση που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. «Σε μας οι πύλες εισόδου για τους τουρίστες που έρχονται οδικώς είναι μεταξύ άλλων τόσο ο Προμαχώνας, όσο και τα τελωνεία της Εξοχής και των Κήπων. Εκτιμούμε ότι θα κινηθούν φέτος στα ίδια επίπεδα με την περασμένη χρονιά», σημείωσε.  

Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.