Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Οι "Γαλάζιες Σημαίες", ο δήμος Θερμαϊκού και τα δελτία τύπου

του Σπύρου Κουζινόπουλου *
Για να ήμαστε ειλικρινείς, θέλαμε πολύ να πιστέψουμε τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού ότι η αφαίρεση των "Γαλάζιων Σημαιών" από  τις πολυσύχναστες κάθε καλοκαίρι, παραλίες των Νέων Επιβατών και του Ποταμού Επανομής οφείλονταν "αποκλειστικά στην αδυναμία ναυαγοσωστικής κάλυψης", όπως καθησύχαζε ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης, με δελτίο τύπου που από καλή και ειλικρινή θέληση, το δημοσιεύσαμε κι εμείς ολόκληρο.

Ευελπιστούσαμε ότι θα ήταν έτσι ακριβώς η κατάσταση. Δεδομένου ότι στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, που διανύουμε, κάθε ψεγάδι έστω για τις παραλίες μας, κάθε εντοπισμός αρνητικών φαινομένων, θα ήταν ότι χειρότερο για την περιοχή, την προσδοκόμενη αύξηση του αριθμού των επισκεπτών και τουριστών, τις δουλειές που περιμένουν να αυξηθούν οι καταστηματάρχες του Δήμου, προκειμένου να ορθοποδήσουν.
Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως μας τα εμφάνισε η δημοτική αρχή του Θερμαϊκού. Και αν ανατρέξει κανείς στην επίσημη ιστοσελίδα της "Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης", αυτής της περιβαλλοντικής Μη Κυβερνητικής οργάνωσης, πανελλήνιας εμβέλειας, που από το 1951 δραστηριοποιείται συνεχώς σε περιβαλλοντικά θέματα, θα διαπιστώσει ότι η αλήθεια είναι διαφορετική. Καθώς, πέρα από την έλλειψη ναυαγοσωστικής κάλυψης, οι Έλληνες και ξένοι ελεγκτές που αφνιδιαστικά επισκέφθηκαν αυτές τις δύο παραλίες και 36 άλλες στην υπόλοιπη Ελλάδα, διαπίστωσαν επίσης  προβλήματα καθαριότητας, ασφάλειας λουομένων, παροχής υπηρεσιών και απουσίας δράσεων προστασίας περιβάλλοντος ακτής και του παράκτιου χώρου.
Αναφέρει συγκεκριμένα για το θέμα αυτό η Ε.Ε.Π.Φ, αιτιολογώντας την αφαίρεση των 38 "Γαλάζιων Σημαιών" από ισάριθμες παραλίες, μεταξύ των οποίων και από τις ακτές του Ποταμού και των Νέων Επιβατών:
"Οι αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου". 
Μάλιστα, οι Έλληνες και ξένοι αξιολογητές, φαίνεται ότι βρήκαν τόσο χάλια την κατάσταση στις 38 παραλίες που επισκέφθηκαν, ώστε υπογραμμίζουν στην έκθεσή τους: "Σύμφωνα με τα κριτήρια του Προγράμματος, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού".
Και να σκεφθεί κανείς ότι μόλις λίγες μέρες πριν, όταν στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού συζητούνταν η παράδοση του καθαρισμού των ακτών σε εργολάβο, έναντι του εξωφρενικού ποσού των 179.840,92 Ευρώ, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του πιό βρώμικου δήμου της Ελλάδος ισχυρίζονταν ότι τάχα γίνεται καλός καθαρισμός των ακτών και ότι φταίνε τα ... κύματα που βγάζουν τα φύκια, με τα οποία είναι γεμάτες οι παραλίες.
Αλλά για το θέμα αυτό, θα επανέλθουμε.

*Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Συμπολιτεία Θερμαϊκού"

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΕΕΠΦ εδώ: https://eepf.gr/el/news/αφαίρεση-του-βραβείου-«γαλάζια-σημαία»-από-τριανταοκτώ-38-ελληνικές-ακτές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.