Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Πρόταση για αποτροπή πλειστηριασμού κατοικιών στο δήμο Θερμαϊκού

Πρόταση για την έκδοση απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, στη σημερινή του συνεδρίαση, με βάση την οποία θα γίνονται ευνοϊκές ρυθμίσεις σε δημότες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, προκειμένου να αποφευχθεί ο πλειστηριασμός των κατοικιών τους, διατύπωσε η δημοτική παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση”. Από την πρόταση, προκύπτει ότι οι ανείσπρακτες οφειλές προς το δήμο Θερμαϊκού ανέρχονταν προ διμήνου στο εξωφρενικό ποσό των 6.560.825,56 ευρώ!

Αναλυτικά η πρόταση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” έχει ως εξής:
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε) εξέδωσε την εγκύκλιο 1017/1-02-2018 που περιλαμβάνει και τους Δήμους που πρέπει υποχρεωτικά από 1η Μάη 2018 να διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για κατάσχεση κινητών και ακινήτων, για χρέη προς τους Δήμους που θα ξεκινούν από τα 500 ευρώ. Μεταξύ λοιπόν των κρατικών φορέων που διενεργούν πλειστηριασμούς (εφορίες, ασφαλιστικά ταμία) εντάσσονται και οι δήμοι.
Οι οφειλές των νοικοκυριών προς τους Δήμους αφορούν κυρίως σε ανταποδοτικά τέλη, τέλη νεκροταφείου, οφειλές νερού, τροφεία παιδικών σταθμών, κατάληψης πεζοδρομίων, το τέλος επιτηδεύματος, κλήσεις από την στάθμευση αυτοκινήτων ΤΑΠ. κλπ.
Σε ότι αφορά το δήμο μας, και σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας, η κατάσταση έχει ως εξής: το σύνολο των οφειλών προς το δήμο μέχρι 2 μήνες πριν ανέρχεται στο ποσό των 6. 560.825,56 ευρώ .
Οι οφειλές που αφορούν ποσά μέχρι 500,00 ευρώ είναι 931 και άνω των 500,00 ευρώ είναι 1.615.
Σε ενήμερη ρύθμιση έχουν υπαχθεί 821 οφειλέτες.
Να σημειώσουμε ότι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις έδωσαν τη δυνατότητα στους δήμους να διασταυρώνουν στοιχεία οφειλετών με άλλους κρατικούς εισπρακτικούς μηχανισμούς (εφορία, , ΔΕΗ), να μπλοκάρουν και να κάνουν κατασχέσεις λογαριασμών, τη φορολογική ενημερότητα, να κινούν διαδικασίες προκατάσχεσης και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων οφειλετών.
Μέχρι σήμερα από το δήμο μας έχουν γίνει δεσμεύσεις ΑΦΜ, δεσμεύσεις λογαριασμών, προσημειώσεις ακινήτων.
Για την είσπραξή τους επίσης έχουν προωθηθεί σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις. όπως τον έλεγχο των δημοτικών υπηρεσιών, δημοτικών αρχών από ελεγκτικό συνέδριο, τον καταλογισμό τυχόν παραλήψεων είσπραξης οφειλών σε υπηρεσιακούς παράγοντες και δημοτικές αρχές.
Πρόταση απόφασης
Με στόχο την προστασία της λαϊκής οικογένειας από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, ζητάμε από την κυβέρνηση άμεση νομοθετική ρύθμιση, ώστε να δίνει το δικαίωμα στα ΔΣ να αποφασίζουν για διαγραφές οφειλών σε αυτούς που αποδεδειγμένα ούτε μπορούν ούτε έχουν να πληρώσουν, άρα με βάση την οικονομική τους κατάσταση. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται και οι εργαζόμενοι στις αντίστοιχες υπηρεσίες των Δήμων από τυχόν καταλογισμό, υπόνοια σε δόλο ή αμέλεια στην είσπραξη των οφειλών.


Πιο συγκεκριμένα…
Ο δήμος, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές συνθήκες, τον αριθμό των ανέργων, των ενταγμένων στο ΚΕΑ και άλλες ιδιαιτερότητες κοινωνικοοικονομικές που μπορούν να αποτελούν κριτήριο διευκόλυνσης, να προχωρήσει στην…
-- Πλήρη διαγραφή χρεών σε μακροχρόνια άνεργους και ενταγμένους στο ΚΕΑ.
-- Πλήρη διαγραφή σε άτομα που έχουν οικογενειακό εισόδημα την τελευταία 5ετία κατά μέσο όρο έως 12.000 ευρώ, μία (1) κατοικία και δεν έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο.
-- Πλήρη διαγραφή σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και μία (1) κατοικία.
-- Από 12.000 έως 25.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, να γίνει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και καταβολή του χρέους σε 200 δόσεις.
-- Από 25.000 έως 50.000 ευρώ διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή του χρέους σε 150 μηνιαίες δόσεις.
-- Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ενταγμένοι στο ΚΕΑ και όσοι την τελευταία πενταετία έχουν μέσο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000, να μην επιβαρύνονται με την προβλεπόμενη από το νόμο επιβάρυνση που αφορά την κατεδάφιση ετοιμόρροπου κτίσματος.
Το ίδιο να ισχύσει και για τα ΝΠ του δήμου.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση η επικεφαλής και δημοτική σύμβουλος
Μώραλη Κωνσταντίνα





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.