Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Επίκαιρη ερώτηση για το νοσοκομείο "Άγιος Παύλος"

Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης Γιάννη Αμανατίδη, προς τον Υπουργό Υγείας για το Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος», συζητήθηκε σήμερα το πρωί στη Βουλή. Θέμα της ερώτησης, εάν πρόκειται να ενταχθεί το νοσοκομείο σε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα, ώστε να επεκταθεί κτιριακά και να προστεθούν οι 200 ή και περισσότερες αναγκαίες κλίνες στο νοσοκομείο, που χάθηκαν (λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων το 2013) με το κλείσιμο του παραρτήματος ΠΑΝΑΓΙΑ».

Ο κ. Αμανατίδης δήλωσε ότι "ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ διευθέτησε όλα τα προσκόμματα που υπήρχαν ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς του νοσοκομείου και έγινε και η δήλωση εγγραφής του στο Κτηματολόγιο. Επειδή, όμως, είναι αδιαμφισβήτητες οι αυξημένες ανάγκες νοσηλείας στην περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης, οι οποίες πολλαπλασιάζονται, λόγω τουριστικής αιχμής, τους περισσότερους μήνες του χρόνου, ο υπουργός Υγείας θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες ένταξης σε αναπτυξιακά προγράμματα, γεγονός που επισημάνθηκε με ερώτησή μας στις 19 Νοεμβρίου, στην οποία και επανήλθαμε, ώστε αύριο στη Βουλή να δώσει επιτέλους απάντηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Διαδικασίες ένταξης του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Άγιος Παύλος, σε αναπτυξιακά προγράμματα (όπως ΕΣΠΑ ή ΠΔΕ) ώστε να επεκταθεί κτιριακά και να προστεθούν οι 200 ή και περισσότερες αναγκαίες κλίνες στο νοσοκομείο, που χάθηκαν (λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων το 2013) με το κλείσιμο του παραρτήματος ΠΑΝΑΓΙΑ»
Το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος» είχε συσταθεί ως ενιαίο νομικό πρόσωπο Δ.Δ., μετά από συγχώνευση του Α’ Νοσοκομείου ΙΚΑ Θεσσαλονίκης και του νοσοκομείου ΙΚΑ «Άγιος Παύλος» με το Π.Δ. 322/1985.
Ωστόσο είχαν προκληθεί αμφισβητήσεις σε σχέση με τη μεταβίβαση από το ΙΚΑ στο νοσοκομείο του ΕΣΥ των ακινήτων και του λοιπού εξοπλισμού.
Ως κυβέρνηση λύσαμε το ζήτημα με το νόμο 4530/30-3-2018/ΦΕΚ 59/Α’ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπου στο άρθρο 95, το οικόπεδο το οποίο ανήκε στο Α’ Νοσοκομείο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, “περιέρχεται κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, με όλα τα παραρτήματα και παρακολουθήματά του, όλες εν γένει επ’ αυτού κτηριακές εγκαταστάσεις επιφανείας 8.806,26 τ.μ., και όλον τον εν γένει εξοπλισμό, στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος» αυτοδικαίως, χωρίς αντάλλαγμα και χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου.”
Επίσης, τον Ιούλιο του 2019 κατατέθηκε η δήλωση στο Κτηματολόγιο και τον Αύγουστο παραδόθηκαν οι τίτλοι ιδιοκτησίας στη διοίκηση του Νοσοκομείου.
Με δεδομένα:
· τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας λόγω του μεγάλου πληθυσμού της περιοχής της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και της έλλειψης άλλων δημόσιων νοσοκομείων και την πολύ αυξημένη τουριστική κίνηση στη Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική
· ότι με το άρθρο 95 του Ν. 4530/30-3-2018/ΦΕΚ 59/Α’ λύνεται οριστικώς η χρόνια αμφισβήτηση, που αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως αριθμ. 161 (πρώην αριθμ. 147) του Δήμου Καλαμαριάς, κειμένου οικοπέδου, επί του οποίου βρίσκεται και λειτουργεί το κτιριακό συγκρότημα του Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ”
ερωτάται ο κ. υπουργός,
Προτίθεται να προχωρήσει στις διαδικασίες, που θα εντάξουν το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ” σε αναπτυξιακά προγράμματα ή ΕΣΠΑ ή στο ΠΔΕ για να επεκταθεί κτιριακά και να προστεθούν οι 200 ή και περισσότερες κλίνες στο νοσοκομείο, που χάθηκαν λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων το 2013 με το κλείσιμο του παραρτήματος «ΠΑΝΑΓΙΑ» του νοσοκομείου;
Ο ερωτών βουλευτής
Ιωάννης Αμανατίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.