Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Μεθοδεύεται υλοτόμηση του δάσους Σέϊ Σου;

Τη στιγμή κατά την οποία δήμαρχοι και φορείς της Θεσσαλονίκης αγωνιούσαν και διαμαρτύρονταν για την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του φλοιοφάγου εντόμου που αφάνιζε και αφανίζει δεκάδες στρέμματα στο δάσος του Σέιχ Σου, το Δασαρχείο μέσα σε ύποπτη, τουλάχιστον, σιωπή ενέκρινε άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα για 75 στρέμματα, έδινε δηλαδή έγκριση για επιπλέον υλοτόμηση.

Και αυτό προκειμένου να ανταποκριθεί στην πρωθυπουργική εξαγγελία του περασμένου Σεπτεμβρίου για κατασκευή υπερυψωμένης –πάνω από την περιφερειακή οδό– ταχείας λεωφόρου (fly over), με ενδεικτικό(;) προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια (!!!) ευρώ και για την οποία υπάρχουν… μακέτες.
Χωρίς κανείς να αντιληφθεί τίποτα, με πρωτοφανείς ταχύτητες, το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε να άρει την αναδάσωση για 75.274,69 τ.μ. χωρίς να ενημερώσει ή να διαβουλευτεί με κανέναν στη Θεσσαλονίκη, καθώς βρισκόταν σε επικοινωνία μόνο με την «Εγνατία Οδό», σε τρία ηλεκτρονικά έγγραφα της οποίας κάνει αναφορά.
Έχουν ημερομηνία 5 Νοεμβρίου, 5 και 18 Δεκεμβρίου 2019, ενώ η απόκριση του Δασαρχείου στην αίτηση της εταιρείας είναι κυριολεκτικά αστραπιαία, καθώς αποστέλλει -κατά το τυπικό- στη Διεύθυνση Δασών Θεσσαλονίκης την πρόταση για άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα την επόμενη κιόλας μέρα, δηλαδή στις 19 Δεκεμβρίου του 2019.


Το έγγραφο
Η δασάρχης Ελένη Αγγελίδου, στο έγγραφο που η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει, κάνει μνεία:
1) στην απόφαση του νομάρχη Θεσσαλονίκης (ΦΕΚ 1322/Β/06-11-73) με την οποία κηρύχθηκε αναδασωτέα η έκταση του περιαστικού δάσους συνολικής επιφάνειας 29.790 στρεμμάτων, αλλά και όλες τις σχετικές μέχρι το 1990 αποφάσεις,
2) στο αναγκαίο τυπικό και απαίτηση υπογραφής από τον γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης,
3) στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων… του 2012 για την κατασκευή και λειτουργία των έργων κυκλοφοριακής αναβάθμισης της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης στο τμήμα από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου έως τα Κωνσταντινουπολίτικα,
4) σε απόφαση του ΣτΕ, θυμίζοντας ότι στις 10.6.2013 είχε γίνει προσφυγή από την «Επιτροπή Προστασίας του Σέιχ Σου» και τη Λευκοθέα Βυζέλη κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και της «Εγνατίας Οδού», με αποτέλεσμα οι προσφεύγοντες, πέντε χρόνια μετά, το 2018, να δικαιωθούν, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί να γίνει επέμβαση στο περιαστικό δάσος χωρίς να έχει προηγηθεί άρση της αναδασωτέας έκτασης.


Η τελική πρόταση
Γίνεται φανερό ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι εμπόδιο που χρειάζεται πολλή επιδεξιότητα για να το παρακάμψει κάποιος, γι’ αυτό και η δασάρχης Θεσσαλονίκης το επικαλείται ξανά στην τελική πρόταση για άρση της αναδάσωσης:
«Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 48 του Ν. 998/1979, όπως ισχύει σήμερα, είναι επιτρεπτή η διάνοιξη οδών στις αναδασωτέες εκτάσεις, προς συμμόρφωση (sic) όμως της αριθμ. 1713/2018 απόφασης του Τμήματος Ε΄ του Συμβουλίου της Επικρατείας, εισηγούμαστε την άρση αναδάσωσης της αριθ. Γ.Δ. 2193/1973 απόφασης Νομάρχη Θεσσαλονίκης (ΦΕΚ 1322/β/06-11-1973) κατά το μέρος που αφορά τις τριάντα δύο (32) εκτάσεις συνολικού εμβαδού (75.274,69 τ.μ.), που βρίσκονται εκατέρωθεν της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης και εντός των διοικητικών ορίων των Δ.Ε. Πεύκων, Συκεών και Αγίου Παύλου Δήμου Νεάπολης – Συκεών, Δ.Ε. Τριανδρίας και Θεσσαλονίκης Δήμου Θεσσαλονίκης και Δ.Ε. Πυλαίας Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη Π.Ε. Θεσσαλονίκης και αποτυπώνονται στο καθοριζόμενο από τη διαδικασία άρσης αναδάσωσης σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα».


Δήλωση του Σ. Φάμελλου
«Είναι προκλητική η διαδικασία άρσης αναδάσωσης», σχολιάζει με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, κυρίως διότι, όπως τονίζει, «ενώ περιμέναμε τον σχεδιασμό για την αποκατάσταση από τη ζημιά με το φλοιοφάγο έντομο, αντί να ανακοινωθεί η μελέτη για την αναγέννηση και αναζωογόνηση του δάσους -βασικό στοιχείο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε όλη τη Θεσσαλονίκη- τελικά μαθαίνουμε για μια fast track διαδικασία και σε συνθήκες ύποπτης σιωπής για άρση αναδασωτέου χαρακτήρα του Σέιχ Σου. Δηλαδή κάποιοι ετοιμάζουν ένα ευρύ πρόγραμμα υλοτόμησης κοντά στις αστικές περιοχές της Ανω Πόλης και των Συκεών, το οποίο θα έμενε κρυφό, αν δεν κάναμε την ερώτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η πόλη ως αυτοδιοίκηση και οι πολίτες της οφείλουν να αντιδράσουν».


Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών σε ρεπορτάζ Απόστολου Λυκεσά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.