Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Πρόταση για δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου στην Επανομή

Αναφορά και στην απόφαση για το Κέντρο Μελέτης Ιστορίας Δήμου Θερμαϊκού

Η πρόταση που είχε διατυπώσει προς το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, στην προηγούμενη θητεία του η δημοτική παράταξη "Συμπολιτεία Θερμαϊκού" και είχε ψηφιστεί ομόφωνα από όλους τους δημοτικούς συμβούλους, για τη δημιουργία ενός Κέντρου Μελέτης της Ιστορίας του Δήμου Θερμαϊκού, επανήλθε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά από ερώτηση που κατέθεσαν οι τέσσερις σύμβουλοι της παράταξης "Συμμετέχω Θερμαϊκός".

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της "Συμμετέχω Θερμαϊκός κ. Θεόδωρος Τζέκος, θα πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί από τη διοίκηση του Δήμου η απόφαση εκείνη και παράλληλα να αναληφθούν και να στηριχθούν προσπάθειες για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και την προβολή της εκτός των συνόρων του δήμου Θερμαϊκού. Ενώ κατέθεσε μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου στην μονοκατοικία του αείμνηστου δασκάλου Μπάκα, στην Επανομή, που την παραχωρούν οι συγγενείς του για το σκοπό αυτό.
Ολόκληρη η ερώτηση του κ. Θ. Τζέκου έχει ως εξής:

Η πρόταση
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο δήμος μας βρίσκεται σε μια περιοχή με πλούσια ιστορία και λαογραφία. Πρόσφατα μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο, στο τέλος της προηγούμενης θητείας του, πήρε μια απόφαση για την ίδρυση Κέντρου Ιστορίας στο δήμο Θερμαϊκού, ύστερα από πρόταση του Σπύρου Κουζινόπουλου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ. Είναι μέλημά μας να υλοποιήσουμε την απόφαση αυτή, αλλά και να αναλάβουμε και να στηρίξουμε εν γένει προσπάθειες για την ανάδειξη της πολιτικστικής μας κληρονομιάς και την προβολή της εκτός των συνόρων του δήμου μας. 
Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να χάνουμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται και οι οποίες δεν γνωρίζουμε εάν και πότε θα μας χτυπήσουν ξανά την πόρτα. 
Με γνώμονα τα παραπάνω, ως δημοτική παράταξη ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ, θέλουμε να καταθεσουμε στο δημοτικό συμβούλιο μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα κατά τη γνώμη μας πρόταση που έχουμε επεξεργαστεί και την οποία είχαμε καταθέσει και προεκλογικά. 
Οι κληρονόμοι του αείμνηστου δασκάλου Μπάκα από την Επανομή προσφέρουν δωρεάν κατά χρήση την πατρική τους οικία, με σκοπό τη δημιουργία ενός κοινωφελούς λαογραφικού μουσείου καθώς και άλλων συναφών δραστηριοτήτων. Πρόκειται για μια αρχοντική, παραδοσιακή μονοκατοικία στο κέντρο του οικισμού, διατηρημένη σε πολύ καλή κατάσταση, με μεγάλο αύλιο χώρο γύρω από  αυτήν. Γνωρίζουμε επίσης ότι σε όλο το δήμο και ιδίως στην Επανομή, υπάρχουν στοιβιασμένοι σε αποθήκες δημοτών λαογραφικοί θησαυροί που περιμένουν χώρο για να εκτεθούν στο κοινό. Προσπάθειες έγιναν πολλές κατά καιρούς χωρίς κανένα δυστυχώς αποτέλεσμα. Στο χώρο αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να στεγαστεί και το υπο σύσταση Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θερμαϊκού και να αναπτύσσει τις δραστηριότητές του. 

Με εκτίμηση
Οι σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ
Τζέκος Θεόδωρος
Καραμανλής Κωνσταντίνος
Μαργαρίτης Κωνσταντίνος
Πλαστήρα Καλλίτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.