Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. για το θέμα του κάμπινγκ ζήτησε η "Πρωτοβουλία"

Τη σύγκληση, το συντομώτερο δυνατό, έκτακτης σύγκλησης του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού μετά τις τελευταίες εξελίξεις για το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, με τη δημοσίευση της προκλητικής ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του ΤΑΙΠΕΔ για την ολοκληρωτική καταστροφή αυτής της μοναδικής όασης πρασίνου για ολόκληρη την ανατολική Θεσσαλονίκη, ζήτησε με επιστολή της προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού κ. Δ. Πασχαλιά η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού "Σώστε το κάμπινγκ".

Το ΤΑΙΠΕΔ, με τη δημοσίευση στην επίσημη ιστοσελίδα του της σχετικής ΣΜΠΕ, όχι μόνο ορίζει προσχηματική διαβούλευση μόλις 20 ημερών, χρόνος που δεν επαρκεί ούτε για την ανάγνωση της αποτελούμενης από 300 και πλέον σελίδες μελέτης, αλλά επίσης προβλέπει την κοπή των περισσότερων από τα 2.500  δέντρα που υπάρχουν στο χώρο του κάμπινγκ, καθώς στη μελέτη αναφέρεται ότι η "Ζώνη Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος" που θα υπάρχει, θα αποτελεί έκταση συνολικού εμβαδού μόλις 18.049,81 τ.μ., δηλαδή το 10% περίπου του πρασίνου που τώρα βρίσκεται στο χώρο.

Επίσης, η δημιουργία "τουριστικού χωριού" στη θέση του σημερινού κάμπινγκ, θα σημάνει εκτός των άλλων και την καταστροφή των επαγγελματιών, δεδομένου πως προβλέπεται ότι εκτός από πολυτελείς κατοικίες και ξενοδοχείο που θα αναγερθούν, θα υπάρχουν εκεί καταστήματα, χώροι εστίασης, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης κλπ), γεγονός που θα πλήξει ανεπανόρθωτα τους καταστηματάρχες της περιοχής. 

Στην επιστολή της Πρωτοβουλίας υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται ακόμη σε ισχύ και δεν έχει ανακληθεί η με αριθμό 190/2014 ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού που ζητούσε όχι μόνο να μην προχωρήσει η τσιμεντοποίηση του κάμπινγκ, αλλά και να περιέλθει αυτό στο Δήμο προκειμένου να αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτών του. Ενώ επίσης ισχύει μέχρι σήμερα μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Θερμαϊκού που υπογραμμίζει ότι με την τσιμεντοποίηση του χώρου "δεν ωφελείται ο τουριστικός χαρακτήρας της περιοχής". 

Το πλήρες κείμενο της επιστολής προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού έχει ως εξής:

Ανεξάρτητη Πρωτοβουλια Δημοτών ΘερμαΪκού

"Σώστε το Κάμπινγκ"

Περαία 5-1-2023

Π Ρ Ο Σ

τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού

κ. Δημήτρη Πασχαλιά

ΚΟΙΝ: 

1.Δήμαρχο Θερμαϊκού κ.Γ.Τσαμασλή

2. Τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στο Δήμο Θερμαϊκού κ.κ. Γιάννη Μαυρομάτη, Θεόδωρο Τζέκο, Γιώργο Χατζηβαλάση, Νίκο Παράσχου, Δημήτρη Καπλάνη, Ντίνα Μώραλη


Αγαπητοί συνδημότες,

Μαζί με τις ευχές μας για καλή χρονιά με υγεία και ανάπτυξη του Δήμου Θερμαϊκού προς όφελος των συνδημοτών μας, θέλουμε να σας παρακαλέσουμε όπως συγκαλέσετε εκτάκτως το δυνατόν συντομώτερα, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά και την ανακοίνωση από το ΤΑΙΠΕΔ της ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) που αν υλοποιηθεί, θα σημάνει το θάνατο και την ολοκληρωτική καταστροφή του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας και την κοπή των περισσότερων από τα 2.500 δέντρα που υπάρχουν εκεί, της μοναδικής αυτής όασης πρασίνου και αναψυχής για τους κατοίκους όχι μόνο του Δήμου μας αλλά ολόκληρης της περιοχής. 

Πρέπει να επαναλάβουμε ότι ο χώρος του κάμπινγκ αποτελεί δημόσιο αγαθό, γι' αυτό και παραμένει επίκαιρο το αίτημά μας να περιέλθει η έκταση στην ιδιοκτησία του Δήμου προκειμένου να αξιοποιηθεί προς όφελος των συνδημοτών μας και όχι των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που το ορέγονται.

Με την ευκαιρία πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή όλων των μελών της διοίκησης του Δήμου και των δημοτικών παρατάξεων ότι ισχύει μέχρι σήμερα και δεν έχει ανακληθεί ή καταργηθεί, η υπ΄ αριθμ. 190/2014, ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού το οποίο είχε ταχθεί κατά  της εκποίησης του camping Αγίας Τριάδας και είχε ψηφίσει υπέρ της παραχώρησής του στη δικαιοδοσία του Δήμου, για πλήρη αξιοποίηση επ΄ ωφελεία των δημοτών.

Επίσης να θυμίσουμε και πάλι ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Θερμαϊκού με μία μελέτη που είχε εκπονήσει το 2014 και βρίσκεται ακόμη σε ισχύ, εξέφραζε την ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ της στην πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να καταστραφεί το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, να κοπούν εατοντάδες από τα δέντρα του και να χτιστούν εκεί πολυτελείς βίλες, υπογραμμίζοντας ότι με την τσιμεντοποίηση αυτή "δεν ωφελείται ο τουριστικός χαρακτήρας της περιοχής". 

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που αιτούμαστε να πραγματοποιηθεί εκτάκτως, ζητούμε να παραστούν εκπρόσωποι της Επιτροπής Πρωτοβουλίας "Σώστε το κάμπινγκ" για να εκθέσουμε τις απόψεις μας.

Με εκτίμηση

Για την Επιτροπή Πρωτοβουλίας

Χριστίνα Δεληχρίστου

Χρήστος Ιβάνοβιτς

Κώστας Ιγνατιάδης

Σπύρος Κουζινόπουλος

Χρυσούλα Λιάπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.