Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ προχειρογραμμένο από άσχετους με την περιοχή

Η ενημερωτική ημερίδα της Επιτροπής Πρωτοβουλίας "Σώστε το Κάμπινγκ"
Πρoχειρογραμμένη, από ανθρώπους που τη συνέταξαν από τα γραφεία τους στην Αθήνα, χωρίς να γνωρίζουν την κατάσταση στην περιοχή, φαίνεται να είναι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΤΑΙΠΕΔ για την τσιμεντοποίηση του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, υπογραμμίστηκε από τους εισηγητές της ημερίδας που οργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού "Σώστε το Κάμπινγκ".

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ και πρ. αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Κουράκης, η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ ενώ υπερτονίζει τα θετικά στοιχεία, δείχνει πλήρη άγνοια της περιοχής και επισήμανε χαρακτηριστικά την αναφορά που υπάρχει στη μελέτη για επέκταση του μετρό της Θεσσαλονίκης προς το... Δήμο Θερμαϊκού, τη στιγμή που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί η επέκταση προς το αεροδρόμιο.

Μελέτη γεμάτη ασάφειες

"Η μελέτη περιέχει ασάφειες γενικές πολεοδομικές που είναι και επικίνδυνες", υπογράμμισε ο κ. Κουράκης, εκτιμώντας πως είναι πρόβλημα αν θα περάσει από τις Ευρωπαϊκές ελεγκτικές αρχές. Ενώ αποκάλεσε ως πολιτικά ανήθικη την πρακτική της δημοτικής αρχής να προωθεί το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ αντί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Δήμου στον οποίο πρέπει να περιέλθει το κάμπινγκ.

Στα τρωτά σημεία της ΣΜΠΕ, αναφέρθηκε και ο ομότιμος καθηγητής Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Γιάννης Κρεστενίτης, ενώ λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς του ως πρώην πρόεδρος και διευθύνοντος συμβούλου της Εταιρείας Ύδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) απάντησε και σε ερωτήσεις που του τέθηκαν αν ευσταθεί ο ισχυρισμός του δημάρχου Θερμαϊκού Γ. Τσαμασλή ότι "σε τρία χρόνια η περιοχή θα υδροδοτείται από το δίκτυο της ΕΥΑΘ".

Οι εισηγητές της ημερίδας: Ευστράτιος Μάνος, Γιάννης Κρεστενίτης, Αθηνά Παναγιώτου,
Ανδρέας Κουράκης και ο συντονιστής της εκδήλωσης Σπύρος Κουζινόπουλος

Η αλήθεια για την υδροδότηση από την ΕΥΑΘ

 Όπως είπε ο κ. Κρεστενίτης για να συμβεί κάτι τέτοιο και να υπάρξουν επιπλέον ποσότητες νερού, πέρα από αυτές που απαιτούνται για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να τελειώσει η επονομαζόμενη Α2 φάση του δικτύου, δηλαδή η κατασκευή του διϋλιστηρίου νερού στη Σίνδο που θα επεξεργάζεται το νερό από τον ποταμό Αλιάκμονα. Το έργο δρομολογήθηκε στα τέλη του 2022 και είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί. Αλλά από κει και πέρα, για να διοχετευθεί νερό από την ΕΥΑΘ προς τις περιοχές του Δήμου Θερμαϊκού, θα πρέπει να κατασκευαστεί και το δίκτυο αγωγών που θα φέρνει το νερό από την περιοχή της Καλαμαριάς, έργο που θα απαιτήσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ και είναι άγνωστο ποιος θα τα επιβαρυνθεί και από που θα βρεθούν τα χρήματα.


Πλήρης καταστρατήγηση των οδηγιών της Ε.Ε.

Με τη σειρά της η πρώην πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου, περιβαλλοντολόγος Αθηνά Παναγιώτου παρατήρησε ότι με τη ΣΜΠΕ του ΤΑΙΠΕΔ γίνεται πλήρης καταστρατήγηση όλων των οδηγιών και στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του κλίματος. Καθώς όπως παρατήρησε, ο κύριος χαρακτήρας της έκτασης του κάμπινγκ είναι σήμερα χώρος αναψυχής και τουρισμού. Αποτελεί μέρος του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης και τον μοναδικό αστικό κενό/αδόμητο χώρο στην παράκτια ζώνη που εκτείνεται από τα όρια του αεροδρομίου έως το τέλος της συνεχούς αμμώδους ακτής, δηλαδή τον οικισμό της Αγίας Τριάδας. Τέλος η κ. Παναγιώτου επισήμανε τα σοβαρά προβλήματα που θα υπάρξουν από την κατασκευή του "τουριστικού χωριού" και του πεντάστερου ξενοδοχείου όπως ο κυκλοφοριακός φόρτος στο δημόσιο δρόμο Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας, η έλλειψη υποδομών, η διαχείριση αστικών αποβλήτων, η ανακύκλωση, η επεξεργασία λυμάτων τουριστικών περιοχών από το σταθμό "Αινείας" που ήδη είναι περιορισμένης δυναμικότητας, αλλά και η απουσία αντιπλημμυρικών έργων και αντισεισμικής θωράκισης μιας περιοχής που τη διατρέχει το ενεργό ρήγμα του Ανθεμούντα.

"Ακροβατικά κόλπα σε τσίρκο"

Τέλος ο Πολεοδόμος-Χωροτάκτης Στράτος Μάνος, επισήμανε με τη σειρά του ότι η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ για το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας δεν είναι αξιόπιστη και όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, "θυμίζει πιο πολύ ακροβατικά κόλπα σε τσίρκο". Για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι η επέμβαση στο χώρο, θα επηρεάσει σοβαρά ένα μεγάλο μέρος του αστικού ιστού του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Και οι τέσσερις εισηγήσεις, λόγω του πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν, θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες με νέες αναρτήσεις μας.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού "Σώστε το Κάμπινγκ" Σπύρος Κουζινόπουλος που συντόνιζε την εκδήλωση, οι προσπάθειες για την ανατροπή της απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ και της διοίκησης Τσαμασλή περί τσιμεντοποίησης του χώρου θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα με νέες δράσεις αλλά και εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τις επιπτώσεις στην περιοχή. "Παλεύουμε να περάσει το ακίνητο στο Δήμο Θερμαϊκού ώστε να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία κοινωνικών υποδομών, χώρων πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της παραλίας ως δημοτικής πλαζ θαλάσσιας αναψυχής", είπε.

Το αλαλούμ με τα δημοτικά σχολεία

Εντύπωση, προκάλεσε η παρέμβαση του μέλους της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, μηχανικού Χριστίνα Δεληχρίστου και οι αναφορές της στην προχειρότητα της μελέτης του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με την εκπαίδευση. Παρότι υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στον οικισμό της Αγίας Τριάδας δημοτικό σχολείο, το οποίο σημειωτέον από 12θέσιο που ήταν υποβιβάστκε σε 6θέσιο, λόγω της έλλειψης μαθητών, εντούτοις στη ΣΜΠΕ προβλέπεται και νέο δημοτικό σχολείο σε χώρο μόλις 4 στρεμμάτων του κάμπινγκ, σε απόσταση δηλαδή αναπνοής από το υπάρχον δημοτικό σχολείο. Κι όλα αυτά τη στιγμή που σε όλη την παραλιακή περιοχή Περαίας, Νέων Επιβατών και Αγίας Τριάδας δεν υπάρχει Λύκειο και οι μαθητές αναγκάζονται να πηγαίνουν σε Λύκειο που βρίσκεται στο Δήμο Θέρμης, διανύοντας καθημερινά 6+6 χιλιόμετρα απόσταση σε ένα δρόμο-καρμανιόλα όπου συμβαίνουν συχνά ατυχήματα.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυναν ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας και εκπρόσωπος των Οικολόγων-Εναλλακτικών Φίλιππος Γκανούλης και οι επικεφαλής τριών δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δήμο Θερμαϊκού, οι Γιάννης Μαυρομάτης, Θοδωρής Τζέκος και Γιώργος Χατζηβαλάσης διατυπώνοντας τη στήριξή τους στις δραστηριότητες της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού "Σώστε το Κάμπινγκ".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.