Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θερμαϊκού για το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας

Τοποθέτηση της δημοτικής παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση Θερμαϊκού" στο Δημοτικό Συμβούλιο Θερμαϊκού για το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας:

“Ο Νομός Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα ο Δήμος Θερμαϊκού, έχει το γεωγραφικό και φυσικό πλεονέκτημα να περιβάλλεται από χιλιόμετρα παραλιών στο Θερμαϊκό κόλπο και στο πέλαγος, που απέχουν μόλις 20 λεπτά από το κέντρο της πόλης. Αυτές οι παραλίες μπορούν να γίνουν μία όαση αναψυχής για το λαό μας, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες.

Ειδικά οι παραλίες και τα κάμπινγκ σε Επανομή και Αγία Τριάδα, έχουν μεγάλη ιστορία, και συνδύαζαν τα χαρακτηριστικά του πρασίνου, του δημόσιου χώρου και του μοναδικού αιγιαλού και παραλίας. Αφού αφέθηκαν στη τύχη τους να ρημάζουν, τώρα αντιμετωπίζονται ως «φιλέτα» για επενδύσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε αντίθεση με τις ανάγκες του λαού της περιοχής.

Για την κατάσταση αυτή, την ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις διαχρονικά, ενώ και οι δημοτικές αρχές έχουν σταθεί συνοδοιπόροι των κυβερνήσεων. Μάλιστα η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της ΕΤΑΔ και του ΤΑΙΠΕΔ, παραχώρησε τις παραλίες στους δήμους με την προϋπόθεση να τις παραχωρήσουν σε επιχειρηματίες και να αποδίδουν ετήσιο ποσοστό από τα έσοδα των μισθώσεων στο κράτος. Προετοίμασε το νομοθετικό πλαίσιο και ξεκίνησε τις παραχωρήσεις σε ιδιώτες. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ, κλιμακώνει τις αρνητικές εξελίξεις. Είναι αυτές οι κυβερνήσεις που ενίσχυσαν την επιχειρηματικότητα της Τοπικής Διοίκησης, την δυνατότητα ίδρυσης εταιρειών ειδικού σκοπού άλλων επιχειρηματικών σχημάτων με στόχο τις μπίζνες σε γη και ακίνητη περιουσία, φυσικούς πόρους, κ.λπ. Στο νομοθετικό τους έργο εισάγονται διατάξεις για την επιχειρηματική αξιοποίηση φυσικών πόρων και δημοτικής γης από το τουριστικό και όχι μόνο κεφάλαιο, καθώς και για τη ληστρικά μακρόχρονη παραχώρηση σε επιχειρηματικούς ομίλους της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, των υποδομών, κ.λπ.

Αποτελούν παραμύθι οι εξαγγελίες της Διοίκησης Τσαμασλή για «ανάπτυξη» στη περιοχή,  με το πέρασμα του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας από το ΤΑΙΠΕΔ σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα με τουριστικά χωριά και ξενοδοχεία.

Στην Ελλάδα των ρεκόρ αφίξεων και κερδοφορίας για τους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους και τους tour operators, των νησιών-διεθνών προορισμών, οι εργαζόμενοι πρέπει να «κόβουν» από παντού για να πάνε μια κοντινή εκδρομή, ενώ οι εργαζόμενοι του κλάδου «στύβονται» κάθε μέρα για μισθούς πείνας και έχοντας κάθε χρόνο ραντεβού µε την ανεργία. Είναι ελάχιστες οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες που μπόρεσαν να κάνουν πολυήμερες διακοπές σε ποιοτικά καταλύματα, που έχουν πρόσβαση σε υποδομές πολιτισμού, σε μουσεία, σε προορισμούς φυσικού κάλλους, ψυχαγωγίας, αλλά και σε ελεύθερες παραλίες.

Για ποιον λοιπόν είναι φτιαγμένα τα τεράστια τουριστικά θέρετρα;

Ποιος απολαμβάνει την πολυδιαφημισμένη «Αθηναϊκή Ριβιέρα», τα ξενοδοχεία – μεγαθήρια που σπέρνονται στους τουριστικούς προορισμούς;

Για ποιον φτιάχνονται οι προβλήτες της κρουαζιέρας και οι μαρίνες;

Για ποιον «χτίζουν» οι εφοπλιστές τα βαπόρια;

Ποιον αφορούν τα πανηγύρια για την «εξωστρέφεια» του τουριστικού προϊόντος, για τα ρεκόρ κερδοφορίας από τον τουρισμό;

Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι για τον λαό, καμιά σχέση δεν έχουν µε τις ανάγκες του για απρόσκοπτη πρόσβαση σε ποιοτικό τουρισμό, για το δικαίωμά του στην αναψυχή. Είναι κομµένα και ραμµένα στα μέτρα της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την παράδοση της “γης και του ύδατος” στους επιχειρηματικούς ομίλους, στο βωμό της ανάκαμψης της κερδοφορίας τους. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα, να ακυρωθούν στην πράξη οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί.

-Την ίδια ώρα που η Διοίκηση του Δήμου γνωμοδοτεί θετικά για αυτό το έγκλημα , δε λέει κουβέντα για τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής (υδροδότηση , παλιά σχολικά κτίρια, οδικό δίκτυο).

- Όσο αφορά την αντιπολίτευση για άλλη μια φορά κουβέντα δεν ακούγεται ενάντια στα επιχειρηματικά συμφέροντα και βέβαια το άγχος τους είναι η όποια «αξιοποίηση» να γίνει υπό όρους, «καπιταλιστικούς όρους» . Ήταν οι ίδιοι που έκαναν «γαργάρα» το σκάνδαλο του Thessintc που δόθηκε τζάμπα σε ιδιώτη.

Καταψηφίζουμε την προτεινόμενη μελέτη!!

ü Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει ξεκάθαρη θέση . Η περιοχή του κάμπινγκ να δοθεί στο Δήμο και να αναπλαστεί με χρηματοδότηση του κράτους , προσφέροντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες στο λαό της περιοχής πχ αναψυκτήριο ,αποδυτήρια, υπαίθριο θέατρο και με δωρεάν θεματικές δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού.

Για τον τουρισμό που κόπτεστε όλοι: τι έχετε να πείτε για την τραγική κατάσταση του οδικού δικτύου που δεν έχει λύσει καμιά κυβέρνηση και έχει και τεράστιους κινδύνους για το λαό; Λεφτά υπάρχουν ,και το ξαναλέμε και θα το ξαναλέμε : τζάμπα δώσατε την έκταση για τους επιχειρηματίες στο Thessintec . Που αλήθεια πάνε 35 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης;

Και όσο για τον απαράδεκτο εκβιασμό ότι αν δεν μπει ιδιώτης ή αν δε λειτουργήσει με συγκεκριμένα κριτήρια καπιταλιστικής κερδοφορίας θα παραμείνει η απαράδεκτη σημερινή κατάσταση, καλούμε το λαό της περιοχής να τον πετάξει στα σκουπίδια.

Φιλολαϊκή αξιοποίηση της περιοχής σημαίνει αξιοποίηση υποδομών για αθλητισμό, αναψυχή και ψυχαγωγία, με ελεύθερη και δωρεάν χρήση για το λαό του Δήμου Θερμαϊκού, αλλά και γενικότερα της Θεσσαλονίκης. Είμαστε σίγουροι ότι οι κάτοικοι θα αντιδράσουν και θα είμαστε δίπλα τους. Η εμπειρία που υπάρχει από το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς και την Μαρίνα Αρετσούς είναι χαρακτηριστική. Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά αξιοποίηση συνολικά του παραλιακού μετώπου σε φιλολαϊκή κατεύθυνση προϋποθέτει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, το δρόμο της εργατικής εξουσίας, που με την κοινωνική ιδιοκτησία του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, της βιομηχανίας, του τουρισμού, των δασών, γενικότερα της γης και των φυσικών πόρων, και με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη επίδραση του εργαζόμενου ανθρώπου στη φύση και την ανάπτυξη της παραγωγής με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.