Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Όταν η διοίκηση Ζέρβα "κλείνει το μάτι" στην ακροδεξιά

Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρά τις υποσχέσεις της, έσπευσε να "συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις" της νομικά και ιστορικά απαράδεκτης απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης και κατήργησε την μετονομασία της οδού Αθανάσιου Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ, επαναφέροντας χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το όνομα του Χρυσοχόου στο δρόμο. 

Σημειώνεται ότι την ονοματοθεσία της συγκεκριμένης είχε αποφασίσει το διορισμένο από τη Χούντα Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, μεσούσης της δικτατορίας,  το 1971, εφαρμόζοντας το διάταγμα 179/1969, που μετέτρεψε τους συνεργάτες και συνεργούς της τριπλής Κατοχής σε "αντιστασιακούς" και τους απένειμε μάλιστα και πολεμικές συντάξεις!

Το διάταγμα αυτό καταργήθηκε το 1982 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και το 1989, επί συγκυβέρνησης Ξ. Ζολώτα, με το νόμο για την "άρση των συνεπειών του Εμφυλίου Πολέμου".

Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης με την επιλεκτική της νομιμοφροσύνη, αγνόησε το γεγονός ότι εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Έφεση που κατέθεσαν τρεις εναγόμενοι αντιστασιακοί από τους απογόνους του Αθ. Χρυσοχόου κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης. Επίσης δεν έχει εκδοθεί ακόμα η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης για την αγωγή των απογόνων του Αθ. Χρυσοχόου κατά των αγωνιστών της αντιδικτατορικής αντίστασης, πρώην δημοτικών συμβούλων, Αλέκου Γρίμπα και Σπύρου Σακέττα για "προσβολή της μνήμης" του Αθ. Χρυσοχόου ως  Γενικού Επιθεωρητή Νομαρχιών Μακεδονίας, Φρούραρχου Θεσσαλονίκης, Γενικού Διοικητή Μακεδονίας επί Κατοχής και υπερασπιστή του "χασάπη" Θεσσαλονίκης Μαξ Μέρτεν το 1959, στο Ειδικό Στρατοδικείο Εγκληματιών Πολέμου. 

Η Διοίκηση Ζέρβα με τις ενέργειές της δείχνει να "'κλείνει το μάτι" στο ακροδεξιό ακροατήριο της Θεσσαλονίκης και φαίνεται ότι δεν έβγαλε κανένα μάθημα από την εξαιρετική ομιλία του ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ στις 29 Ιανουαρίου 2023, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.