Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Εκδήλωση για την 80η επέτειο από την Γ΄ απελευθέρωση των Σερρών

Πέντε φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνεργάζονται για τον εορτασμό των 80 χρόνων από την Γ΄ απελευθέρωση των Σερρών και το τέλος της Βουλγαρικής φασιστικής κατοχής 1941-1944.

Ο εορτασμός της επετείου απελευθέρωσης των Σερρών - γίνεται για πρώτη φορά - πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Σερρών και με πρωτοβουλία της Εταιρίας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας (ΕΔΙΑ)1940-1974, της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (ΕΜΕΙΣ), του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών (ΔΚΒΣ).

Η σχετική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024, ανήμερα της επετείου, στις 7:30 μ.μ. στην αίθουσα "Γ. Καφταντζής" της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο δημοσιογράφος- συγγραφέας Σπύρος Κουζινόπουλος.

Την επόμενη της εκδήλωσης, Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, στις 11.00 π.μ., η Ε.Δ.Ι.Α. Μακεδονίας  διοργανώνει επίσκεψη - προσκύνημα στα μαρτυρικά Κερδύλια όπου στις 17-10-1941 μονάδες της Βέρμαχτ εκτέλεσαν όλο τον άρρενα πληθυσμό τους, ανάγκασαν τα γυναικόπαιδα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πυρπόλησαν τα Άνω και Κάτω Κερδύλια. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Ιστορικό Μουσείο Ν. Κερδυλίων, που είναι αφιερωμένο στα θύματα της σφαγής των Κερδυλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.