Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

"Επιτέλους, αναδείχτηκε η πραγματική ιστορία των Σερρών"

"Επιτέλους, με αδιάσειστα στοιχεία και ιστορικά ντοκουμέντα ήρθε στο φως και αναδείχτηκε η πραγματική ιστορία του τόπου και του σερραϊκού λαού, η συνειδητά κρυμμένη για 80 χρόνια! Πως ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΛΑΣ) απελευθέρωσε την πόλη και το νομό Σερρών από το φασιστικό ναζιστικό τέρας", αναφέρει σε ένα δημοσίευμά της στην ηλεκτρονική εφημερίδα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ των Σερρών η συνεργάτης της, Δήμητρα Σαμαρά. Και μεταξύ άλλων υπογραμμίζει:

'Της Δήμητρας Σαμαρά 

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024, ώρα 7:30 μμ – Δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Σερρών. Εκδήλωση με θέμα: 80 χρόνια από την Γ απελευθέρωση των Σερρών και το τέλος της Βουλγαρικής φασιστικής κατοχής 1941-1944”.

Διοργανωτές: Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των  Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ), Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας (Ε.Δ.Ι.Α), Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών. Υπό την αιγίδα του Δήμου Σερρών. Ομιλητής ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Σπύρος Κουζινόπουλος. Απαξάπαντες παρόντες στην εκδήλωση…..

Σάββατο 14 Σεπτέμβρη ώρα 9 μ.μ. Κατά τα συνήθη, μετά το πέρας της εκδήλωσης συνεχίζουμε με ένα ποτήρι (όχι δεύτερο!) κρασί – τα οικονομικά είναι στενεμένα …..και συζήτηση…και τα σχόλια δίνουν και παίρνουν!

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια εκδήλωση στις  Σέρρες και είναι άξιοι συγχαρητηρίων οι διοργανωτές! Και ο ομιλητής που κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον μέχρι τέλους!

Με αδιάσειστα στοιχεία και ιστορικά ντοκουμέντα ήρθε στο φως και αναδείχτηκε η πραγματική ιστορία του τόπου και του σερραίικου λαού, η συνειδητά κρυμμένη για 80 χρόνια! Πως ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΛΑΣ) απελευθέρωσε την πόλη και τον νομό Σερρών από το φασιστικό ναζιστικό τέρας!

Εγώ είχα την τύχη να γνωρίζω προσωπικά τον Χρήστο τον Κοσμίδη λέει ο “σοφός” βαθύτατα συγκινημένος…

Μέσα από την ομιλία του Σπύρου Κουζινόπουλου αναδείχτηκε ο ρόλος του ΕΑΜ στην διάρκεια της φασιστικής βουλγαρικής κατοχής στην περιοχή και αμέσως μετά την απελευθέρωση! Που έσωσε τον λαό από την πείνα! σωστά το λέει το τραγούδι – μοιράστηκαν στους Σερραίους άλευρα και σιτηρά και τρόφιμα που περισώθηκαν από τους Βούλγαρους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους κερδοσκόπους. Που έσωσε τους θεσσαλονικείς από το κρύο εξασφαλίζοντας τους πετροκάρβουνο! Αυτή η εκδήλωση αλληλεγγύης δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί αν δεν γινόταν η δημοτικοποίηση του λιγνιτωρυχείου!

Και σήμερα, αδέρφια, 80 χρόνια μετά ούτε καν προφέρονται οι λέξεις κρατικοποίηση, εθνικοποίηση από κανένα αριστερό κοινοβουλευτικό κόμμα! Ούτε και μετά το έγκλημα των Τεμπών διεκδικήθηκε η εθνικοποίηση των σιδηροδρόμων! Λέει με έμφαση ο Πετρής ο Θραξ ο δηλητηριώδης…

Και δεν έκανε μόνο αυτό … προσέλαβε δάσκαλους στα σχολεία ανασυγκρότησε τις υπηρεσίες αξιοποίησε τα εγκαταλελειμμένα σπίτια …. Δημιούργησε επτά δημοτικά ιατρεία και δύο δημοτικά φαρμακεία! Ας παραδειγματιστεί η κα Δήμαρχος κι ας πράξει τα δέοντα για να έχουν οι Σερραίοι Κέντρα Υγείας που δεν έχει ούτε ένα κι απαγορεύεται να αρρωστήσουμε Σαββατοκύριακο!

Οι Σερραίοι αγκάλιασαν την εκδήλωση…. άνθρωποι όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων, μα μόνο δύο δήμαρχοι τίμησαν με την παρουσία τους αυτούς που αγωνίστηκαν για την λευτεριά της πατρίδας – Σερρών και Εμμανουήλ. Παπά! Οι υπόλοιποι κατά πως φαίνεται είχαν σοβαρότερες ασχολίες!

Το πιο σημαντικό κατά την άποψη μου που αναδείχτηκε είναι η αποτελεσματικότητα των μετωπικών συνεργασιών διότι αυτό ήταν το ΕΑΜ! που ενέπνευσε και συνένωσε το μεγαλύτερο τμήμα του λαού για μια πατρίδα ελεύθερη και ανεξάρτητη με τον λαό αφέντη στον τόπο του ….

Που παραμένει ζητούμενο …. σχολιάζει ο σοφός της συντροφιάς. Και θα έπρεπε να αποτελεί οδηγό και για το σήμερα για την δημιουργία μιας κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας που θα εκφράζονται εργάτες, μικρομεσαίοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες ….και στο πρόγραμμα της θα έχει την απεξάρτηση της χώρας από τα δεσμά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, την μονομερή παύση πληρωμών, την εθνικοποίηση κοινωφελών οργανισμών (τηλεπικοινωνίες, ΔΕΗ, σιδηρόδρομοι, ενέργεια), την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα υγείας, παιδείας, ασφάλισης…. Για να μπορέσει ο λαός να σταθεί στα πόδια του και να σηκώσει κεφάλι, να αποφασίζει ο ίδιος για την τύχη του τους φίλους και τους εχθρούς του…

Η ιστορία διδάσκει αρκεί να υπάρχουν καλοί μαθητές!

Ο Σπύρος ο Κουζινόπουλος έκανε μια πρόταση – προτροπή στον Δήμο Σερρων. Να πράξει τα δέοντα ώστε να καθιερωθεί η 14η του Σεπτέμβρη μέρα εισόδου των ανταρτών του ΕΛΑΣ στις Σέρρες και απελευθέρωσης της από τους Βούλγαρους φασίστες ως εθνική γιορτή τοπικής σημασίας! Οψόμεθα λοιπόν!

Πριν σας καληνυχτίσω, λέει ο Πετρής, να κάνω μία ερώτηση: Το τοπικό παράρτημα της Εθνικής Αντιστασης γιατί δεν ήταν συνδιοργανωτής? Απορίας άξιον …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.